Dzwonki w tel. komórkowych

Tutaj można podyskutować na tematy związane z prawami autorskimi, produkcją i rozpowszechnianiem oraz wszelkie inne wymagające wiedzy prawniczej.
Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:
Dzwonki w tel. komórkowych

Post autor: Tadeo » czwartek 05 sty 2006, 01:24

czy ktoś się może orientuje jak wygląda sprawa z ich produkcją, następnie sprzedażą. Czy wystarczy zrobić melodyjkę w midi, jeśli tak to w jakim formacie?

I jeszcze jedno: mając funkcje nagraj łatwo mieć dzwonek jaki się chce a jednak jak widac w reklamach wiele firm sprzedaje dzwonki.

czy format do jakiego się zapisuje dany dzwonek jest zależny od producenta telefonu? przepraszam ze mam tyle pytan ale ciekawi mnie ta cała produkcja dzwonków.

Awatar użytkownika
BigGuns

Re: Dzwonki w tel. komórkowych

Post autor: BigGuns » czwartek 05 sty 2006, 03:51

...czy ktoś się może orientuje jak wygląda sprawa z ich produkcją, następnie sprzedażą. Czy wystarczy zrobić melodyjkę w midi, jeśli tak to w jakim formacie?

I jeszcze jedno: mając funkcje nagraj łatwo mieć dzwonek jaki się chce a jednak jak widac w reklamach wiele firm sprzedaje dzwonki.

czy format do jakiego się zapisuje dany dzwonek jest zależny od producenta telefonu? przepraszam ze mam tyle pytan ale ciekawi mnie ta cała produkcja dzwonków.

...

ktoś mi jakiś czas mówił że do robienia tych dzwonków są specjalne programy na PC, i co lepsze obsługują większość telefonów. Ale zabij mnie, nie pamiętam nazw. wrzuć parę haseł do googla, może coś trafisz

abproject

Post autor: abproject » czwartek 05 sty 2006, 09:55

...

ktoś mi jakiś czas mówił że do robienia tych dzwonków są specjalne programy na PC, i co lepsze obsługują większość telefonów. Ale zabij mnie, nie pamiętam nazw. wrzuć parę haseł do googla, może coś trafisz...

...programy takie mozna pobrać z oficjalnych stron producentów np. Nokia ma cos takiego
Mac Pro, Logic Pro X i trochę klawiszy :)

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » czwartek 05 sty 2006, 10:00

Dzwonki w telefonach najczęściej są w GM, ale trzeba uważać z ich złożonością i długością, przeważnie dzwonki ogranicza się do 30sek max...

o ile MIDI w standardzie GM obsługuje większość tel, to znaczna część teraz potrafi odgrywać mp3/wav

poprzez soft producenta i kabelek (tudzież strony i skrypty) można uploadować do telefonów...

powiet tak, wejść na rynek dzwonków to nie wesoła sprawa... chyba, że chcesz covery robić (a tak zgoda pewnie jest twórców potrzebna)...

obecnie najwyżej jakieś jajcarskie opłacałoby się robić, masa tego już krąży w sieci... i na stronach i p2p - wiec mysle że dzwonki to akurat nisza rynkowa nie jest ;)

[addsig]
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

Awatar użytkownika
tomak

Post autor: tomak » czwartek 05 sty 2006, 15:13

...Dzwonki w telefonach najczęściej są w GM, ale trzeba uważać z ich złożonością i długością, przeważnie dzwonki ogranicza się do 30sek max...

o ile MIDI w standardzie GM obsługuje większość tel, to znaczna część teraz potrafi odgrywać mp3/wav

poprzez soft producenta i kabelek (tudzież strony i skrypty) można uploadować do telefonów...

powiet tak, wejść na rynek dzwonków to nie wesoła sprawa... chyba, że chcesz covery robić (a tak zgoda pewnie jest twórców potrzebna)...

obecnie najwyżej jakieś jajcarskie opłacałoby się robić, masa tego już krąży w sieci... i na stronach i p2p - wiec mysle że dzwonki to akurat nisza rynkowa nie jest ;)

...

Oj co za bzdury. Klasyczny przyklad "wypowiadam sie bo wydaje mi sie ze wiem ale tak naprawde wiem niewiele"

1. Tak naprawde poprawnym rodzajem dzwonka w MIDI jest format SP-MIDI (Scalable Polyphony MIDI) czyli MID z zawartymi informacjami co dowaznosci odtwarzanych glosow, dzieki czemu mozna uniknac zenujacych sytuacji ze na telefonie o mniejszej polifonii odtwarza sie sam bas i gitare bez melodii prowadzacej. Najczesciej hierarchie waznosci ustawia sie pod melodie a nizej sa intrumenty rytmiczne i harmoniczne. Wszystko zalezy od charakteru aranzu. A w tym wszystkim chodzi o to zeby ten sam dzwonek mogl byc odtawarzy poprawnie na roznych rodzajach telefonow z rozna polifonia.

http://www.midi.org/about-midi/abtspmidi.shtml

http://www.nokia.com/A402963

SP_MIDI dotyczy glownie NOKI bo juz na Samsungach jest inny format SMAF a jeszcze inny jest na MOtorolach. Trzeba poszperac w sieci bo kazdy produceny telefonu pisze dokladne dane na temat rodzaju i specyfikacji i dzownka jak rozwniez oferuje jakis soft do konwersji.

Nokia ma bardzo dobra wtyczke VST (Nokia Audio Suite) do Cubasa przez ktora mozna zrobic SP-MIDI.

Oczywiscie jest jeszcze temat dzwonkow audio ale to juz nastepne sprawa o ktortej mozna pisac i pisac.

Zreszta temat jest tak szeroki ze mozna by napisac o nim ksiazke.

Zachecam do poszukiwan w sieci gdzie wszystkie niezbedne informacje i programy (co ciekawe wiekszosc legalnie za darmo) mozna znalezc.

A co do coverow to nic prostszego zglasza sie do ZAIKSU ktory juz od ponad 2 lat ma swoje stawki na dzwonki.

pozdrawiam

t

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » czwartek 05 sty 2006, 16:08

Bzdury? zastanów sie człeku... tak sie składa, że nie raz pisałem MIDI do telefonów... i jakoś obyłem się bez Twoich wywodów...

over.

...

Awatar użytkownika
tomak

Post autor: tomak » czwartek 05 sty 2006, 16:37

...Bzdury? zastanów sie człeku... tak sie składa, że nie raz pisałem MIDI do telefonów... i jakoś obyłem się bez Twoich wywodów...

over.

... ...

No i..?. byly zwyklyki midami czy SP-MIDI??

Specyfikcaje producentow telefonow mowia wyraznie czym ma byc dzwonek MIDI do telefonu.

Zreszta weryfikacja nastepuje w praktyce i zapewniam cie ze zwykle MIDI moze czasem dobrze brzmi w nowszych telefonach ale w starszych nie ma szans. To cos jak kompatybilnosc stereo w trybie mono.

I nie obrazaj sie bo jesli robiles dzwonki nie znaczy ze robiles je dobrze.

pzdr

t

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » czwartek 05 sty 2006, 17:04

Robiłem w normalnym GM, potem upload do tel, by sprawdzić jak brzmi.. jak brzmiał to ok, jak nie to sie poprawiało...

Awatar użytkownika
tomak

Post autor: tomak » czwartek 05 sty 2006, 17:15

...Robiłem w normalnym GM, potem upload do tel, by sprawdzić jak brzmi.. jak brzmiał to ok, jak nie to sie poprawiało......

mozna sobie ulatwic zycie przez uzywanie odpowiednich narzedzi. Nokia Audio Siute oprocz tego ze oferuje ustawianie priorytetow odgrywania glosow czyli generuje Sp-MIDI to jeszcze dodaje wtyczke ktora emuluje brzmienie roznych modeli Noki dzieki czemu mozna od razu wiedziec jak to mniej wiecej zabrzmi i co sie odtworzy.

Generalnie nie chodzi mi o napastowanie Ciebie w sprawie dzwonkow tylko pokazanie jak to sie robi w cywilizowanych krajach i wedlug standardow okreslonych przez tworcow formatu.

Mimo wszystko polecam dokumenty Nokii na temat SP-MIDI bo juz tak jest w zawodzie muzyka i realizatora ze czlowiek uczy sie cale zycie...

pzdr

ts

Awatar użytkownika
flove

Post autor: flove » czwartek 05 sty 2006, 19:16

panowie ... a prawda jest taka że wszelkie programy do "konwersji" standardu MIDI na jakiekolwiek formaty "komórkowe" to po prostu pomyłka ... oprócz nokia sp audio suite i dokładnie dwóch softów do konwersji ( do formatów mono i mmf'a ) całą reszte można sobie spokojnie odpuścić ...

ODPOWIEDZ