...Dzwonki w telefonach najczęściej są w GM, ale trzeba uważać z ich złożonością i długością, przeważnie dzwonki ogranicza się do 30sek max...
o ile MIDI w standardzie GM obsługuje większość tel, to znaczna część teraz potrafi odgrywać mp3/wav
poprzez soft producenta i kabelek (tudzież strony i skrypty) można uploadować do telefonów...
powiet tak, wejść na rynek dzwonków to nie wesoła sprawa... chyba, że chcesz covery robić (a tak zgoda pewnie jest twórców potrzebna)...
obecnie najwyżej jakieś jajcarskie opłacałoby się robić, masa tego już krąży w sieci... i na stronach i p2p - wiec mysle że dzwonki to akurat nisza rynkowa nie jest ;)
...
Oj co za bzdury. Klasyczny przyklad "wypowiadam sie bo wydaje mi sie ze wiem ale tak naprawde wiem niewiele"
1. Tak naprawde poprawnym rodzajem dzwonka w MIDI jest format SP-MIDI (Scalable Polyphony MIDI) czyli MID z zawartymi informacjami co dowaznosci odtwarzanych glosow, dzieki czemu mozna uniknac zenujacych sytuacji ze na telefonie o mniejszej polifonii odtwarza sie sam bas i gitare bez melodii prowadzacej. Najczesciej hierarchie waznosci ustawia sie pod melodie a nizej sa intrumenty rytmiczne i harmoniczne. Wszystko zalezy od charakteru aranzu. A w tym wszystkim chodzi o to zeby ten sam dzwonek mogl byc odtawarzy poprawnie na roznych rodzajach telefonow z rozna polifonia.
http://www.midi.org/about-midi/abtspmidi.shtml
http://www.nokia.com/A402963
SP_MIDI dotyczy glownie NOKI bo juz na Samsungach jest inny format SMAF a jeszcze inny jest na MOtorolach. Trzeba poszperac w sieci bo kazdy produceny telefonu pisze dokladne dane na temat rodzaju i specyfikacji i dzownka jak rozwniez oferuje jakis soft do konwersji.
Nokia ma bardzo dobra wtyczke VST (Nokia Audio Suite) do Cubasa przez ktora mozna zrobic SP-MIDI.
Oczywiscie jest jeszcze temat dzwonkow audio ale to juz nastepne sprawa o ktortej mozna pisac i pisac.
Zreszta temat jest tak szeroki ze mozna by napisac o nim ksiazke.
Zachecam do poszukiwan w sieci gdzie wszystkie niezbedne informacje i programy (co ciekawe wiekszosc legalnie za darmo) mozna znalezc.
A co do coverow to nic prostszego zglasza sie do ZAIKSU ktory juz od ponad 2 lat ma swoje stawki na dzwonki.
pozdrawiam
t