autor: cristo » czwartek 05 sty 2006, 02:48
witam
dopiero zaczynam i staram się "rozkminić" to co dostałem z kartą emu 1212m i xboardem. jak to zrobię, to wtedy będę się zastanawiał czego jeszcze potrzebuje i ile to kosztuje- idąc dalej; czy jadę na legalu czy też może przejdę na "ciemną stronę piractwa". ale jedno jest dla mnie jasne; że moralny i etyczny wymiar pracy na "piratach" jest różny.
inaczej spoglądam na gościa, który uciułał 3 tysie złotych i w zaciszu piwnicy próbuje tworzyć dla siebie muzie, a inaczej patrzę na komercyjne firmy i uznanych muzyków, którzy przy pomocy owych "piratów" trzepią kasę i śmieja się z tych małych, legalnych posiadaczy, zupełnie niekonkurencyjnych na rynku.
podkreślam. nikogo nie namawiam i nie rozgrzeszam, ale próbuje zrozumieć.
i jeszcze nawiąże do czyjejś wypowiedzi na temat kontroli legalności oprogramowania. KONTROLOWAĆ i jeszcze raz KONTROLOWAĆ. nic tak nie poprawia zachowań ludzkich ( w tych ciężkich czasach) jak strach przed karą. uwierzcie mi: co by ludzie nie wypisywali w zeznaniach podatkowych, gdyby nie kontrole skarbowe i kary... ilu nachlanych jeździłoby po drogach gdyby nie patrole... ja też tego nie lubię, ale efekty są wymierne.
i jeszcze jedno nawiązanie (ekonomista się obudził).. sorry...
obniżenie akcyzy na alkohol spowodowało znaczny spadek przemytu na ścianie wschodniej np: chylący się ku upadłości polmos białystok, zamiast pracować na 5 godzin dziennie zaczął śmigać na 3 zmiany .ogólnie wpływy do budżetu Państwa z tytułu akcyzy na alkohol wzrosły (w skali Państwa) 3-krotnie, a i bezrobocie nie skoczyło przez to do przodu.
jestem przekonany, że dobrzy przeprowadzona, rozreklamowana, rozsądna obniżka cen oprogramowania przyniosłaby więcej pożytku (czytaj kasy) producentom softu, a nam zaoszczędziła dylematów i pozwoliła na zakup lepszego towaru.
pozdrawiam wszystkich
początek....
ale dużo czytam, słucham, szukam....