Lekarstwo na piractwo

Tutaj można podyskutować na tematy związane z prawami autorskimi, produkcją i rozpowszechnianiem oraz wszelkie inne wymagające wiedzy prawniczej.
member-13
Re: Lekarstwo na piractwo

Post autor: member-13 » środa 04 sty 2006, 23:39

Ja tworzę muzykę jak narazie sam dla siebie bo uważam, że jestem za mlody aby myśleć o legalnej scenie muzycznej. Nie zarabiam zadnych pieniedzy wiec to jest logiczne, iż wiekszośc mojego oprogramowania to wersje z internetu bo niestety aby kupic program muzyczny w mojej sytuacji trzeba te pieniądze przez troche zbierac i niestety weszystkiego nie jestem w stanie kupic. Myslę jednak, iż jeżeli ktoś się rozwija i wchodzi o kilka poziomów wyżej, gdzie jego tworczośc zaczyna dawać jakies profity to legalizacja softu powinna być rzeczą naturalną. Proste, że te zarobiki Polakow są strasznie niskie i ceny softu mogą nas dobijać ale dosyć już takich cwaniaków co myślą ze są ponad bo trzepią na czyms kase nie inwestując w nic to jest wlasnie Polska i nad tym każdy, kto poważnie chce zając się swoją pracą powinien długo sie nad tym zastanowic. Osobiście nie wyobrazam sobie, iż za jakis czas nie bede pracował na legalnym sofcie, a w szczególnosci wtedy, kiedy to co zrobie miałoby wyjśc na rynek. Co do uczucia satysfakcji po zakupie legalnego softu - jest ono piękne, zwłaszcza gdy pieniądze zbierało sie długo i łatwo nie przychodziły. Osobiście się o tym przekonuje. TRY BEFORE BUY - ok, tylko żeby kiedyyyś to BUY w koncu nastąpiło a nie przekształciło sie w TRY AGAIN przy kolejnych projektach

Jednak młodych też trzeba zrozumiec bo skąd tu brac kase w szkole nie płacą . Hehe mam nadzieje że jest jeszcze kilku kolegów w podobnej do mojej sytuacji, których ambicje wychodza trochę ponad przeciętną krajową

Tyle ode mniE pozdro!

member-13

Post autor: member-13 » środa 04 sty 2006, 23:42

A i sorry za błędy powód to te kilka dłuugich godzin w szkole

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » środa 04 sty 2006, 23:59

Ten czas kiedy nasz kraj i jego obywatele się bogacą wszystkie firmy jak ta od Bila modli się o to by jak najwięcej piratów sławiło ich soft

Tuz przed wydaniem PSP MasterComp, kiedy to na www firmy PSPaudioware pojawilo sie graniczone funkcjami demo, w rozmowie telefonicznej Anotoni Ozyniski powiedzial mi ze smutkiem cos w takim stylu (mniej wiecej zacytuje):

"teraz, kiedy "to" wystawilem na serwer (chodzilo o pelna wersje PSP MasterComp - dop. JK), kiedy pomysle, ze zaraz zainteresuja sie tym piraci, tonajchetniej bym rozdal ten soft znajomym i niue ujawnial swiatu, ze taka aplikacja w ogole powstala."
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » czwartek 05 sty 2006, 00:28

gyby tak (sory za gdybanie) zniszczono swiat -w 100% natywnych- ,,wtyczek'' , wiele firm w tym psp zaczęło tworzyć swoje produkcje z myślą o zaimplementowaniu ich na stałe na jakiejś karcie dsp? nie słyszałem jeszce aby ktoś skrakował pulteka czy la2a z uada

....może mało słyszałem....

hm

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 05 sty 2006, 00:41

...gyby tak (sory za gdybanie) zniszczono swiat -w 100% natywnych- ,,wtyczek'' , wiele firm w tym psp zaczęło tworzyć swoje produkcje z myślą o zaimplementowaniu ich na stałe na jakiejś karcie dsp?

Wtedy by byl placz, ze wszystko jest jeszcze drozsze.

Z powodu wiekszej dostepnosci kart dsp (bo tylko one by istnialy) skonczyloby sie na lamaniu zabezpieczen, jak w kody radiach samochodowych.

nie słyszałem jeszce aby ktoś skrakował pulteka czy la2a z uada

To nie wtyczka ma zabezpieczenie a karta. Np. pierwsze wersje pluginow na TC PowerCore byly zlamane. Nowy soft i drivery to zmienily.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Elfuello

Post autor: Elfuello » czwartek 05 sty 2006, 01:00

Odpowiem krótko na ogólny zamysł autora tego postu.

Jeśli producenci oprogramowania obniżyliby ceny w Polsce...to użytkownicy z tych bogatszych stron specjalnie by jeździli do nas, by zakupić - dla nich praktycznie - za darmo soft!!! A wtedy firma traci zyski i znowu pojawia się niesprawiedliwość.

Tak jednak od zarania dziejów był ktoś kogo było stać na coś....i ten, który się nazwał Robin Hoodem (obecnie Pan Pirat;)

Pozdrawiam:)
[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite

Awatar użytkownika
cristo

Post autor: cristo » czwartek 05 sty 2006, 02:48

witam

dopiero zaczynam i staram się "rozkminić" to co dostałem z kartą emu 1212m i xboardem. jak to zrobię, to wtedy będę się zastanawiał czego jeszcze potrzebuje i ile to kosztuje- idąc dalej; czy jadę na legalu czy też może przejdę na "ciemną stronę piractwa". ale jedno jest dla mnie jasne; że moralny i etyczny wymiar pracy na "piratach" jest różny.

inaczej spoglądam na gościa, który uciułał 3 tysie złotych i w zaciszu piwnicy próbuje tworzyć dla siebie muzie, a inaczej patrzę na komercyjne firmy i uznanych muzyków, którzy przy pomocy owych "piratów" trzepią kasę i śmieja się z tych małych, legalnych posiadaczy, zupełnie niekonkurencyjnych na rynku.

podkreślam. nikogo nie namawiam i nie rozgrzeszam, ale próbuje zrozumieć.

i jeszcze nawiąże do czyjejś wypowiedzi na temat kontroli legalności oprogramowania. KONTROLOWAĆ i jeszcze raz KONTROLOWAĆ. nic tak nie poprawia zachowań ludzkich ( w tych ciężkich czasach) jak strach przed karą. uwierzcie mi: co by ludzie nie wypisywali w zeznaniach podatkowych, gdyby nie kontrole skarbowe i kary... ilu nachlanych jeździłoby po drogach gdyby nie patrole... ja też tego nie lubię, ale efekty są wymierne.

i jeszcze jedno nawiązanie (ekonomista się obudził).. sorry...

obniżenie akcyzy na alkohol spowodowało znaczny spadek przemytu na ścianie wschodniej np: chylący się ku upadłości polmos białystok, zamiast pracować na 5 godzin dziennie zaczął śmigać na 3 zmiany .ogólnie wpływy do budżetu Państwa z tytułu akcyzy na alkohol wzrosły (w skali Państwa) 3-krotnie, a i bezrobocie nie skoczyło przez to do przodu.

jestem przekonany, że dobrzy przeprowadzona, rozreklamowana, rozsądna obniżka cen oprogramowania przyniosłaby więcej pożytku (czytaj kasy) producentom softu, a nam zaoszczędziła dylematów i pozwoliła na zakup lepszego towaru.

pozdrawiam wszystkich
początek....
ale dużo czytam, słucham, szukam....

EMD

Post autor: EMD » czwartek 05 sty 2006, 08:45

Cakewalk Forum

Zobaczcie sobie ten sam temat tylko z puktu widzenia tych ludzi maja pieniadze.

Marck9

Post autor: Marck9 » czwartek 05 sty 2006, 09:13

...Niedawno obniżono akcyzę na alkohol w Polsce. Okazało się że zysk z pobierania owej niższej akcyzy był wyższy niż ten z wyższej.

Doskonala analogia. Prawdopodobnie na skutek tego spadla ilosc alkoholu sciaganego z emula ...

No tak na moje oko ilość naszych wschodnich sąsiadów handlujących na bazarach alkoholem spadła o jakąś połowę. (mówię o Warszawie)

A przy okazji: jadę na Win XP HE, Cubase SE i OpenOffice - za ~600pln wynanych na soft mogę spokojnie robić swoje kawałki na kompie.

Pozdrawiam
Marck9 - Warszawa

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » czwartek 05 sty 2006, 10:14

Na samym poczatku moja stronka miala forme skromnego portalu dla muzykow i realizatorow. W owym czasie poprosilem PSP, zeby zrobic wspolnie konkurs z nagrodami w postaci wtyczek. Przedstawiciel PSP rzeczowo wyjasnil, ze taki konkurs nie zwiekszy zainteresowania zakupem ich wtyczek, poniewaz nawet mimo promocji w Polsce udalo im sie sprzedac kilka sztuk.... sam pamietam, ze ceny byly wtedy smieszne.

Niskie ceny nie sa lekarstwem na piractwo. Lekarstwem na piractwo sa zabezpieczenia sprzetowe jak np. XSKey - Logic Pro 7 nie zostal skrakowany do tej pory.
[addsig]

ODPOWIEDZ