Lekarstwo na piractwo

Tutaj można podyskutować na tematy związane z prawami autorskimi, produkcją i rozpowszechnianiem oraz wszelkie inne wymagające wiedzy prawniczej.
Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:
Re: Lekarstwo na piractwo

Post autor: matiz » środa 04 sty 2006, 22:07

poki ktos powaznie nie wezmie sie za kontrole tworcow

,..pozniej muzyk nie kupuje legalnego softu, bo i po co, skoro nie ma kontroli

AAAAA!!!!!

Czy kontrola ma byc uniwersalnym "pacaneum" na wszystko? Czy tylko kontrole drogowe sa w stanie ograniczyc ilosc pijanych kierowcow? Za malo mamy szeryfow? Ja jestem troche za stary na emigracje, ale jak czytam takie rzeczy, to... Australia albo dalej...

Awatar użytkownika
Helmer

Post autor: Helmer » środa 04 sty 2006, 22:18

...poki ktos powaznie nie wezmie sie za kontrole tworcow

,..pozniej muzyk nie kupuje legalnego softu, bo i po co, skoro nie ma kontroli

AAAAA!!!!!

Czy kontrola ma byc uniwersalnym "pacaneum" na wszystko? Czy tylko kontrole drogowe sa w stanie ograniczyc ilosc pijanych kierowcow? Za malo mamy szeryfow? Ja jestem troche za stary na emigracje, ale jak czytam takie rzeczy, to... Australia albo dalej... ...

To wsiadaj w Matiza i highway to... hell?

Awatar użytkownika
Vibra

Post autor: Vibra » środa 04 sty 2006, 22:25

......Ilu z was korzysta z MSOffice i czego brakuje programowi OpenOfiice?...

Wlasnie pisze prace mgr:/

Kupilem OpenOffice i jest super. Malo tego nie musze sie martwic tym ze moj promotor majac MS2000 nie otworzy pliku tak jak ja go napisalem u siebie, z czym mialem problemu posiadajac MS2003.

Co do calej dyskusji to juz po raz kolejny opowiadam sie po stronie, ze jestesmy robieni troszke w balona. Nie mamy polskich instrukcji, a soft jest drogi. Mysle ze dobrym przykladem poprawy sytuacji i pokazania, ze nawet mala garstka ludzi w Polsce to jednak klijenci jest AF zrobili na Finale spolszczenia, cena za program jest ok, wiec jesli ktos potrzebuje bo zarabia na nim to kupi, jesli to nie kradnie i tyle. Z drugiej strony moze warto jednak pomyslec o tym ze dla nas programy sa za drogie i tyle. Przeciez wiekszosc produkcji w tym kraju odbywa sie na piratach, a czy ktos sprawdza ich legalnosc?

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » środa 04 sty 2006, 22:35

Myślę że pewne znaczenie ma tu również swego rodzaju snobizm - zwłaszcza w kwestii wtyczek. Jest MNÓSTWO ŚWIETNIE brzmiących darmowych procesorów i instrumentów (często nie gorzej, a w pewnych sytuacjach lepiej niż komercyjne odpowiedniki - jak choćby GuitarSuite który przez niektórych jest stawiany wyżej niż amplitube czy GuitarRig - oczywiście w swojej dziedzinie, czyli symulacji kilku efektów i dwóch pieców) ale górę bierze właśnie często spotykany wśród muzyków i realizatorów snobizm pomieszany z 'audiofilstwem' a raczej z 'audiofoolstwem' - "skoro to jest darmowe to nie może dobrze brzmieć" etc. - po prostu komercyjny program ma wyższy WOW factor, czy jak kto woli WSA - WspółczynnikSatysfakcjiAudiofilskiej .

No a inwestycja w sam wieloślad to chyba jeszcze nie są takie straszne pieniądze żeby kogoś chcącego nagrywać nie było stać - a jak nie stać to trzeba polować na takie okazje jak Tracktion w zeszłym roku - ja bardzo cieszę się, że się załapałem - to naprawdę świetny program, dokładnie spełniający wymagania jakie stawiam wielośladowi Audio/MIDI.
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

MW

Post autor: MW » środa 04 sty 2006, 22:46

Niedawno obniżono akcyzę na alkohol w Polsce. Okazało się że zysk z pobierania owej niższej akcyzy był wyższy niż ten z wyższej. Nie bronię piratów bo sam lepiej się czuję kożystając z legalnego softu ale nie miejcie pretensji od zdolnego mieszkańca blokowiska czy biednej wsi że sobie z netu 'skrzypki Janko muzykanta' ściągną. Bo kto nie słyszał temu napiszę co Bill Gates powiedział w Chinach. Mianowicie że jest wielkim przeciwnikiem piractwa i w ogóle o szkodach z tym związanych. Ale że jeżeli już muszą kraść, to żeby kradli jego oprogramowanie...

I o to w tym wszystkim chodzi. Że Ci biedni którzy ściągają sobie z netu drogi soft muzyczny w ogóle nie są groźni dla firm które to oprogramowanie tworzą. Powiedziałbym nawet że to reklama. Bo w takim kraju jak Polska ludzie będą kupować dopiero kiedy ich zarobki im na to realnie pozwolą (po opłaceniu rodziny i rachunków). Ten czas kiedy nasz kraj i jego obywatele się bogacą wszystkie firmy jak ta od Bila modli się o to by jak najwięcej piratów sławiło ich soft. Tak myślę.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 04 sty 2006, 22:55

Niedawno obniżono akcyzę na alkohol w Polsce. Okazało się że zysk z pobierania owej niższej akcyzy był wyższy niż ten z wyższej.

Doskonala analogia. Prawdopodobnie na skutek tego spadla ilosc alkoholu sciaganego z emula

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » środa 04 sty 2006, 23:03

w myśl wspierania wszystkich twórców zapraszam na

Forum

drummer

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » środa 04 sty 2006, 23:25

...w myśl wspierania wszystkich twórców zapraszam na

Forum

...

Czyżbyś chciał stworzyć coś na kształt polskiego KVR??
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 04 sty 2006, 23:33

brawo helmer......spojrz jak swietnie sie sprzedaja nasze produkcje..wiec muzyka stac na soft....ha ..a jak swietnie placa wytwornie!!!....stac cie na kilogramy softu!!!!.......a jak u nas cudownie sie zyje!!!!raj na ziemi!!!!dlatego czasem trzeba sobie odpuscic sniadanie...........

chcesz naprawiac swiat to nie zabieraj sie za to od d..y strony

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » środa 04 sty 2006, 23:34

......w myśl wspierania wszystkich twórców zapraszam na

Forum

...

Czyżbyś chciał stworzyć coś na kształt polskiego KVR??...

Cemu nie, mnie strasznie ogranicza fakt że nie uczyłem się w szkole języków:(
drummer

ODPOWIEDZ