Machoń i brzoza - brzmienia werbli

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
mytnik
Machoń i brzoza - brzmienia werbli

Post autor: mytnik » środa 28 gru 2005, 22:49

Da się określić jakoś 'słownie' jakie są różnice w brzmieniu? Pomijam kwestie marki, chodzi o charakterystykę typu: bardziej ciepły, ostry jasny itd.

Do tej pory używałem blaszaka, może ktoś z Was zwrócił na to uwagę jak je nagrywał?

pozdrowienia
drummer

pawelq

Re: Machoń i brzoza - brzmienia werbli

Post autor: pawelq » środa 28 gru 2005, 23:19

OT:

maHoń!!!!

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » środa 28 gru 2005, 23:32

...OT:

maHoń!!!!...

a skoro jest temat werbli, to mam pytanie. Jak zlikwidować brzmienie rynny na werblu? Strojem? naciagiem? korektorem? Próbowałem różnych metod, ale czasem jestem bezradny

Awatar użytkownika
delorjan

Post autor: delorjan » środa 28 gru 2005, 23:51

......OT:

maHoń!!!!...

a skoro jest temat werbli, to mam pytanie. Jak zlikwidować brzmienie rynny na werblu? Strojem? naciagiem? korektorem? Próbowałem różnych metod, ale czasem jestem bezradny

...

Może ustawieniem mikrofonu? Bliżej środka? Nie wiem czy mam na myśli to samo co Ty :)

Marck9

Post autor: Marck9 » czwartek 29 gru 2005, 01:43

Różnice w "brzmieniu drewna" werbla są bardzo subtelne i zależą raczej od całej konstrukcji, jakości wykonania, naciągów, sprężyn, strojenia, pałek i stylu gry. O ile pamiętam machoń jest twardszym drewnem od brzozy i powinien być trwalszy ale nigdy nie udało mi się posłuchać dwu identycznych modeli posiadających tylko inne korpusy. W Polsce to chyba niemożliwe. Polecam wejść na strony producentów i poczytać czym teoretycznie powinny się różnić ich brzmienia.

Pozdrawiam

Marck9 - Warszawa

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » czwartek 29 gru 2005, 08:17

...Różnice w "brzmieniu drewna" werbla są bardzo subtelne i zależą raczej od całej konstrukcji, jakości wykonania, naciągów, sprężyn, strojenia, pałek i stylu gry. O ile pamiętam machoń jest twardszym drewnem od brzozy i powinien być trwalszy ale nigdy nie udało mi się posłuchać dwu identycznych modeli posiadających tylko inne korpusy. W Polsce to chyba niemożliwe. Polecam wejść na strony producentów i poczytać czym teoretycznie powinny się różnić ich brzmienia.

Pozdrawiam

...

Ok, dzęki
drummer

ODPOWIEDZ