Wzmacniacz basowy - buczenie w przodach

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
Herbert
Wzmacniacz basowy - buczenie w przodach

Post autor: Herbert » wtorek 27 gru 2005, 16:39

Witam.

Mam następujący problem:

Gram na gitarze basowej (aktywna elektronioka), używam wzmacniacza SWR SM-500.

Już dwa razy, podczas koncertu, zdarzyło mi się, że w odsłuchach i przodach słychać było buczenie, które szło od mojego wzmacniacza.

Pojawiło się ono po tym jak włączył się automatycznie regulowany wentylator zamontowany we wnętrzu wzmacniacza. Buczenia nie słychać w paczce podłączonej do wzmacniacza - tylko w odsłuchach i przodach.

Myślę, że ważną informacją do rozwiązania tego problemu jest fakt, że wzmacniacz ma dobudowany, zewnętrzny transformator zmniejszacacy napięcie z 220 na 110 (sprowadziłem go z USA i ten zabieg był niezbędny).

Proszę o pomoc.

Z góry dzięki.

wuwaldi

Re: Wzmacniacz basowy - buczenie w przodach

Post autor: wuwaldi » wtorek 27 gru 2005, 21:36

Czy wzmaniacz jest połączony z nagłośnieniem poprzez linię?

reżyser dźwięku, rencista

Awatar użytkownika
Herbert

Post autor: Herbert » środa 28 gru 2005, 00:43

Wzmacniacz jest podłączony do miksera przez wyjście XLR, natomiast perkusista bierze od mnie sygnał do swojego "prywatnego" odsłuchu z TunerOut.

Awatar użytkownika
Koval

Post autor: Koval » środa 28 gru 2005, 11:23

...Wzmacniacz jest podłączony do miksera przez wyjście XLR, natomiast perkusista bierze od mnie sygnał do swojego "prywatnego" odsłuchu z TunerOut....

odłącz uziemienie we wzmacniaczu, powinien byc tam wyłącznik(ground lift), a jak nie ma to wez przedłużacz bez bolca,, a sprawdziles czy to trafo jest wystarczajace ?? , moze jest za slabe i i w momencie wlaczenia wentylatora nastepuje zwiekszony pobor mocy i spada napiecie podawane na koncowke mocy co moze powodowac brum

wuwaldi

Post autor: wuwaldi » środa 28 gru 2005, 11:26

...Wzmacniacz jest podłączony do miksera przez wyjście XLR, natomiast perkusista bierze od mnie sygnał do swojego "prywatnego" odsłuchu z TunerOut....

Prawdopodobnie powstaje tzw. pętla mas. Jeżeli wtyczka sieciowa jest podłączona do gniazda z bolcem, to należy podłączyc do gniazda bez bolca uziemiającego.

fabio

Post autor: fabio » środa 28 gru 2005, 12:23

Witam!

Z tego co piszesz wynikać może, iż sterowanie tego wentylatora, który napisałeś że jest regulowany automatycznie, może wprowadzać zakłócenia.

Czy prędkość jego obrotu różni się w zależności od temperatury radiatorów wzmacniacza?

Jeżeli tak to przypuszaczam że jest on sterowany regulatorem impulsowym wprowadzającym dosyć duże odkształcenia prądu, które odkładają sę w sygnale z twojego wzmacniacza. Wynika z tego że jest to typowy błąd konstrukcyjny, który nawet najlepszym może się zdarzyć.

Pozdrawiam!!

Awatar użytkownika
Herbert

Post autor: Herbert » środa 28 gru 2005, 19:12

......Wzmacniacz jest podłączony do miksera przez wyjście XLR, natomiast perkusista bierze od mnie sygnał do swojego "prywatnego" odsłuchu z TunerOut....

odłącz uziemienie we wzmacniaczu, powinien byc tam wyłącznik(ground lift), a jak nie ma to wez przedłużacz bez bolca,, a sprawdziles czy to trafo jest wystarczajace ? , moze jest za slabe i i w momencie wlaczenia wentylatora nastepuje zwiekszony pobor mocy i spada napiecie podawane na koncowke mocy co moze powodowac brum...

Transformator wystarcza spokojnie - daje 1000W, wzmacniacz pobiera 840W, a i tak nie rozkręcam go nigdy na maxa.

Awatar użytkownika
Herbert

Post autor: Herbert » środa 28 gru 2005, 19:21

...Witam!

Z tego co piszesz wynikać może, iż sterowanie tego wentylatora, który napisałeś że jest regulowany automatycznie, może wprowadzać zakłócenia.

Czy prędkość jego obrotu różni się w zależności od temperatury radiatorów wzmacniacza?

Niestety, nie wiem dokładnie na jakiej zasadzie działa ten wentylator. W instrukcji, którą posiadam jest napisane tylko tyle, że włącza się automatycznie kiedy temperatura sięgnie 50stopni (zapewne stopni F) i działa, do momentu kiedy osiągnie 40.

wuwaldi

Post autor: wuwaldi » środa 28 gru 2005, 20:50

Czy to znaczy, żę buczenie pojawia się gdy wentylator pracuje, a gdy się wyłączy to buczenie ustaje?

Awatar użytkownika
Herbert

Post autor: Herbert » czwartek 29 gru 2005, 14:38

...Czy to znaczy, żę buczenie pojawia się gdy wentylator pracuje, a gdy się wyłączy to buczenie ustaje?...

Na prawde, to nie wiem kiedy ustaje, bo jeżel ono wystepuje to tylko w przodach a nie w paczce, a na koncercie jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby przestał pracować, jak już się włączy (nigdy nie zdąża sie ochłodzić, zanim skończe grać).

Jedno jest pewne zaczyna budczeć wraz z włączeniem się wentylatora, więc wnioskuję, że też ustanie wraz z wentylatorem.

ODPOWIEDZ