Auto-Tune 4

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:
Re: Auto-Tune 4

Post autor: JoachimK » poniedziałek 26 gru 2005, 01:45

......To i tak sie pomylil, bo to nie jest - jak wiele osob sadzi - autotune. Wiecej - to nie jest wtyczka tylko hardware - DigiTech Talker...

Joachim, kto jak kto, ale nie przypuszczałem, że TY jeszcze wierzysz w tamtą bajeczkę ...

To jest autotune :] weź sobie kobiecy wokal a la cher i pojedź autotunem :]...

Niech no sobie przypomne, gdzie byl wywiad z producentem kawalka Cher, to napisze wiecej
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 26 gru 2005, 02:01

Niech no sobie przypomne, gdzie byl wywiad z producentem kawalka Cher, to napisze wiecej ...

ja mam dwa takie wywiady wydrukowane w różnych pismach (Future Music i Mix, poza tym było chyba jeszcze w Keyboardsie). Myślałem, że dawno już minęły czasy, że wszystko co wydrukowane na papierze traktowało się z nabożeństwem

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 26 gru 2005, 02:19

To jest autotune :] weź sobie kobiecy wokal a la cher i pojedź autotunem :]...

Wlasnie przetestowalem (nie pierwszy raz) i moge powiedziec, ze na zupelnie przegietych parametrach co najwyzej jest zblizenie do efektu Cher. W dodatku na niektorych tonach, na wysrubowanych ustawieniach Autotune jest nieprzewidywalny, raz efekt jest bardziej rasowy, innym razem stanowczo za slabo wyeksponowany.

Praca na automacie zupelnie sie nie sprawdza, bo za bardzo skacze. Tyle mam do powiedzenia w temacie (po raz kolejny zreszta).

Zdecydowanie szybciej efekt uzyskam na Melodyne, manipulujac formantami.

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » poniedziałek 26 gru 2005, 03:07

...To jest autotune :] weź sobie kobiecy wokal a la cher i pojedź autotunem :]...

Wlasnie przetestowalem (nie pierwszy raz) i moge powiedziec, ze na zupelnie przegietych parametrach co najwyzej jest zblizenie do efektu Cher. W dodatku na niektorych tonach, na wysrubowanych ustawieniach Autotune jest nieprzewidywalny, raz efekt jest bardziej rasowy, innym razem stanowczo za slabo wyeksponowany.

Praca na automacie zupelnie sie nie sprawdza, bo za bardzo skacze. Tyle mam do powiedzenia w temacie (po raz kolejny zreszta).

Zdecydowanie szybciej efekt uzyskam na Melodyne, manipulujac formantami....

Owszem, znasz melodyne,wiesz jak go ustawić, więc ok - melodyne jest dla Ciebei lepsze do pracy. Inni wolą autotune'a bo potrafią go ustawic...
[addsig]
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 26 gru 2005, 03:14

Owszem, znasz melodyne,wiesz jak go ustawić, więc ok - melodyne jest dla Ciebei lepsze do pracy. Inni wolą autotune'a bo potrafią go ustawic...

Z Autotune mam do czynienia duzo wiecej, niz z Melodyne. To po pierwsze. Po drugie, takie czasy, ze Autotune mam czesto w uzyciu i nieskromnie powiem, ze potrafie go ustawic. No ale coz - poprosze od Kolegi instrukcje obslugi ustawienia pod katem omawianego przypadku.

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » poniedziałek 26 gru 2005, 03:35

...Owszem, znasz melodyne,wiesz jak go ustawić, więc ok - melodyne jest dla Ciebei lepsze do pracy. Inni wolą autotune'a bo potrafią go ustawic...

Z Autotune mam do czynienia duzo wiecej, niz z Melodyne. To po pierwsze. Po drugie, takie czasy, ze Autotune mam czesto w uzyciu i nieskromnie powiem, ze potrafie go ustawic. No ale coz - poprosze od Kolegi instrukcje obslugi ustawienia pod katem omawianego przypadku....

Chodziło mi poprostu o to , że jednemu pais bardziej jeden program drugiemu inny :]

Co do ustawień- ustawiasz poprostu max tłumienie, eksperymentujesz trochu z tonacją i masz gotowy efekt, wszystko zalęży od konkretnego wokalu:]
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 26 gru 2005, 04:06

Chodziło mi poprostu o to , że jednemu pais bardziej jeden program drugiemu inny :]

To nie jest kwestia tego, co komu pasi

Co do ustawień- ustawiasz poprostu max tłumienie, eksperymentujesz trochu z tonacją i masz gotowy efekt, wszystko zalęży od konkretnego wokalu:]...

Zacznijmy od tego, ze tam nie ma zadnego tlumienia.

Co do tonacji - jestes w bledzie. Tonacji sie musisz trzymac. Albo gra chromatycznie po dzwiekach, albo odstaje w poltonach (lub w cenatch, jesli odstroisz). Jedno z dwoch. (pokaz mi, gdzie u Cher nie stroi wokal?)

Hint: Najpierw musisz doprowadzic do szybkiego i nienaturalnego dla aparatu glosowego przeskakiwania pomiedzy stopniami skali. A wiec Retune na najszybsza mozliwa reakcje (0).

Zalozmy, ze teraz trackingiem wylapiesz krotkie skoki intonacji, ba narysujesz go sobie. Juz jestes blisko efektu. Charakter juz jakis jest. Brzmienia nie ma nadal.

Czekam wiec dalej na bardziej konkretne dane, co i jak ustawic

Ryba

Post autor: Ryba » poniedziałek 26 gru 2005, 09:58

Witam! Temat jak nagrano Belive był omawiany na łamach Eis w listopadzie 1999 ,i opracowany był na podstawie Sound on sound.Zainteresowanych odsyłam do art. z eis .Bardzo ciekawy!! poz ryba

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 26 gru 2005, 10:19

Czekam wiec dalej na bardziej konkretne dane, co i jak ustawic ...

cytuję za d8b z pl.rec.muzyka.bin (post z 11.7.2000):

"

1. Ustawiasz odpowiednia skale, po jakich dzwiekach spiewa wokal

2. Retune = FAST=0

3. Tracking = RELAXED=100

4. No vibrato

Reszta zalezy od tego jak czysto wokal spiewal."

Oczywiście w przypadku Cher, efekt zastosowany jest sporadycznie, na pojedynczych frazach w refrenie, a nie na całym wokalu.

Jako ciekawostkę dodam, że rzekomy trick z Digitech Talker jest praktycznie niemożliwy do powtórzenia (stawiam skrzynkę piwa, jak Ci się uda). Czy myślisz, że byłyby takie tłumy naśladowców (na czele z największymi miernotami), gdyby to nie było takie banalne?

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 26 gru 2005, 12:18

cytuję za d8b z pl.rec.muzyka.bin (post z 11.7.2000):

"

1. Ustawiasz odpowiednia skale, po jakich dzwiekach spiewa wokal

2. Retune = FAST=0

3. Tracking = RELAXED=100

4. No vibrato

Reszta zalezy od tego jak czysto wokal spiewal."

I dokladnie to na wszelki wypadek sprawdzilem odpowiadajac wyzej. Poclecam i Tobie - do 'rasowego' Cher jeszcze daleko i tyle.

Oczywiście w przypadku Cher, efekt zastosowany jest sporadycznie, na pojedynczych frazach w refrenie, a nie na całym wokalu.

Jako ciekawostkę dodam, że rzekomy trick z Digitech Talker jest praktycznie niemożliwy do powtórzenia (stawiam skrzynkę piwa, jak Ci się uda).

To przeciez jest kilka sciezek i sa przemiksowane odpowiednio, a nie jedna sciezka!

To moze inaczej - posluchaj, co, oprocz efektu ktory juz jest po ustawieniu Autotune, sie dzieje u Cher czy podobnych nagraniach na dlugich i 'prostych' dzwiekach (dlatego tez wspominalem o Melodyne).

P.S. Stray post d8b umieszczony nawet w QA na www p.rm.b pamietam dobrze i dalej uparcie (upewniajac sie kolejnymi probami) twierdze ze efektowi, ktory daje Autotune sporo jeszcze brakuje.

-----------------------

Moze jeszcze kilka zdan co do pytajacego na temat w ogole samego Autotune'a:

Niejeden raz mialem okazje dostawac do studia slady od osob, ktore przepuscily wokal na automacie Autotune'a. Tragedia (przynajmniej ja to slysze, nie trzeba bylo mi mowic, ze Antares byl wlaczony).

By uzyskac zadowalajace efekty wyczyszczenia wokalu czy instrumentu, raczej nalezy stosowac tryb graficzny i "podac na tacy" za pomoca rysowania, jak calosc ma reagowac. Wtyczka jest w tym trybie nieco odmienna do uzycia, niz inne, wpinane na insercie, tu sie pracuje na odcinkach materialu, na stale podmieniajac fragmenty strojonej sciezki.

Nalezy unikac rysowania prostych odcinkow, bowiem wtedy wlasnie nastepuja znieksztalcenia brzmienia, glownie polegajace na nienaturalnosci wynikajacej z konsekwencji zaklocenia powiazania miedzy formantami a intonacja glosu, (rzeczywiscie sa one niekiedy czescia omawianego efektu Cher, ale to jeszcze nie to).

Jest jedna rzecz bardzo przeszkadzajaca mi (i nie tylko mi) w interface GUI wtyczki - male okno edycji. Przy sporych rozdzielczosciach pracy w stacjach DAW, Autotune wydaje sie malutki i nieporeczny, jezeli chcialoby sie cos precyzyjnie ustawic, a ZOOM jest mocno ograniczony. Kolejna sprawa - wtyczka niekiedy nie zglasza hostowi opoznienia, przy ustawionej duzej latencji okienko podgladu rozjezdza sie z tym, co slychac.

Zdarza sie, ze algorytm gubi oktawe, lub nawet pokazuje np. tercje zagranego fragmentu, bo zle zinterpretowane zostaly harmoniczne :)

Co do konkurencji, znacznie wieksze mozliwosci ma Melodyne, do niedawna jednak ten produkt nie cieszyla sie dobra slawa, z powodu duzego odrealniania glosu. Od wersji 3 jest inaczej. Niestety Melodyne to sama w sobie aplikacja, a nie wtyczka. Do poprawnej pracy trzeba skorzystac np. z Rewire.

Inna sprawa, ze Melodyne ma w ogole wieksze mozliwosci edycji (pomijajac time stretching) niz autotune. Szczegolnie szybki sposob na wygladzenie (czy wzmocnienie) naturalnego wibrata jcest czyms, co w Autotune mi brakuje.

Polaczeniem obu wtyczek wydaje sie nowy Waves Tune z pakietu Wocal Bundle. Nie mialem okazji jeszcze przetestowac, wtyczka jest nowa, ma ze 2-3 miesiace chyba, jednak po przegladnieciu calego manuala, wydaje mi sie, ze sitotnie moze to byc najlepszy tego typu produkt na rynku.

ODPOWIEDZ