Zewnętrzny przetwornik D/A

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
delorjan
Re: Zewnętrzny przetwornik D/A

Post autor: delorjan » sobota 24 gru 2005, 13:21

...Hmm a może U24? Kiedyś pieruństwo drogie było, ale podobno cena zeszła, jeśli można go gdzieś jeszcze spotkać :) 2 we 2 wy, coaxial i optical - tak jak potrzebujesz :) 16/24 bity, 44.1, 48 khz, tylko 96 chyba nie ma ale też głowy nie dam... Fajny malutki :) Tylko że na USB Ale brzmi bardzo ładnie ...

Aha oczywiście gdyby były problemy ze znalezieniem - U24 to produkt firmy ESI :) Dokładnie ESI Waveterminal U24

Awatar użytkownika
oneman

Post autor: oneman » sobota 24 gru 2005, 22:59

......Hmm a może U24?

---------

Bardzo fajna rzecz i nawet za przystepna cene. Tylko nie doczytalem sie na stronach reklamujacych ten produkt czy moze on pracowac samodzielnie. Chodzi mi o to aby przetwornika nie podpinac do komputera. Ma dzialac jako samodzielny klocek

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 25 gru 2005, 13:52

Awatar użytkownika
oneman

Post autor: oneman » niedziela 25 gru 2005, 14:24

...http://sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=27347...

-----------

Taaa MB, bardzo chetnie bym sobie takie cudo sprawil - znam ten link.

Niestety moge sobie tylko poogladac produkt na obrazku gdyz moje zdolnosci elektroniczne sa na poziomie baaaaardzo niskim. Nie bylbym w stanie zlozyc tych wszystkich komponentow w calosc. Bardzo chetnie bym kupil ten przetwornik ale musialby juz byc fachowo przez kogos poskladany poskladany.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 25 gru 2005, 14:33

Wydaje mi się, że sens kitów AVT jest taki, żeby zachęcić ludzi, którzy się nie znają na elektronice. W końcu lutowanie nie jest takie trudne, kity na ogół są dobrze zaprojektowane i nie wymagają specjalistycznych narzędzi do uruchomienia. Pomijając ogromną satysfakcję, nabranie minimalnych umiejętności w elektronice jest bardzo przydatne w tej branży.

Awatar użytkownika
delorjan

Post autor: delorjan » niedziela 25 gru 2005, 14:37

...

......Hmm a może U24?

---------

Bardzo fajna rzecz i nawet za przystepna cene. Tylko nie doczytalem sie na stronach reklamujacych ten produkt czy moze on pracowac samodzielnie. Chodzi mi o to aby przetwornika nie podpinac do komputera. Ma dzialac jako samodzielny klocek...

Nie wiem dokładnie, o co Ci chodzi, ale chyba sie nie da chociaż z tego względu, że jest zasilany przez USB :)

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » niedziela 25 gru 2005, 15:30

...Wydaje mi się, że sens kitów AVT jest taki, żeby zachęcić ludzi, którzy się nie znają na elektronice. W końcu lutowanie nie jest takie trudne, kity na ogół są dobrze zaprojektowane i nie wymagają specjalistycznych narzędzi do uruchomienia. Pomijając ogromną satysfakcję, nabranie minimalnych umiejętności w elektronice jest bardzo przydatne w tej branży....

Taak, zgadzam się w azupełności z MB , uwierz, to nic trudnego, do żłożenia pierwszego układu AVT (akustyczny przełącznik- u mnie zapalła i gasił swiatło na klaskanie lub gwizdanie: ] ) namówił mnie kuzyn gdy miałem 14 lat, i mimo wszystko sobie poradziłem.
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl

Awatar użytkownika
delorjan

Post autor: delorjan » niedziela 25 gru 2005, 19:20

Dobra, a teraz pytanie, które nie zasługuje nawet na zamieszczenie w dziale "dopiero zaczynam" Czyli co to jest ten cały SPDIF ;] Wiem tylko, że to format sygnału cyfrowego audio, ale nic wiecej :) Tak czesto widze te literki, a jakoś nigdy nie zastanawiałem się, co to w ogóle jest... Także prosze cierpliwych o wytłumaczenie "na chłopski rozum". Co to jest, po co to jest, jak sie z tym obchodzić, w czym to pomoże i jak zrobić, żeby to było Wiem wiem, moge szukać w necie, ale tam znajde jakieś odpowiedzi na 100 stron, a mnie chodzi o proste i zrozumiałe wytłumaczenie. Dziekuje z góry, pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
oneman

Post autor: oneman » niedziela 25 gru 2005, 19:27

Czyli co to jest ten cały SPDIF

--------

Właściwa nazwa to S/P DIF (Sony/Philips Digital InterFace) - to opracowany wspólnie przez Sony i Philips cyfrowy standard przesyłania dźwięku. Jego zalety to czystość i dynamika brzmienia o wiele lepsza niż przy stosowaniu kabla analogowego, oraz możliwość transportu sygnału Dolby Digital, DTS itp. z karty muzycznej do np. zewnętrznego amplitunera który po rozkodowaniu rozdzieli odpowiednio dźwięk na wszystkie głośniki (daje to lepsze efekty niż żeby to robiła karta) - za http://spdif.republika.pl/ (pierwsze co wyskoczylo mi na googlu po wpisaniu spdif)

Awatar użytkownika
oneman

Post autor: oneman » niedziela 25 gru 2005, 19:35

...Wydaje mi się, że sens kitów AVT jest taki, żeby zachęcić ludzi, którzy się nie znają na elektronice. W końcu lutowanie nie jest takie trudne, kity na ogół są dobrze zaprojektowane i nie wymagają specjalistycznych narzędzi do uruchomienia. Pomijając ogromną satysfakcję, nabranie minimalnych umiejętności w elektronice jest bardzo przydatne w tej branży....

-----

Tak tak, lutowanie obce mi nie jest. Dlubanie w kablach czy proste prace elekryczne potrafie wykonac ale odroznienie rezystora XOhmowego od rezystora innego typu juz wykracza poza moje umiejetnosci. W moim przypadku skladanie samodzielnie takiego skomplikowanego urzadzenia mogloby sie skonczyc conajmniej dziwnie. Obawiam sie, ze musialbym zakupic trzy jesli nie cztery takie AVT Kity by na drodze eksperymentalnego skladania powstal choc jeden w miare poprawnie dzialajacy przetwornik.

Dzieki jednak za rade

ODPOWIEDZ