Focusrite Saffire - kobieta w potrzebie

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Paweł
Re: Focusrite Saffire - kobieta w potrzebie

Post autor: Paweł » wtorek 20 gru 2005, 22:26

Focusrite nie jest zły.

W tej cenie na FireWire do głowy przychodzi mi tylko M-AUDIO FireWire 1814.

Teoretycznie pierwszy ma szanse zabrzmieć lepiej, a drugi być bardziej wydajny w pracy z audio.

Jest jeszcze Marian Ucon CX, ale na USB 2.

Rzeczywiście przydało by się byś napisała co tak dokładnie jest Ci potrzebne (czy raczej co chcesz robić).

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » wtorek 20 gru 2005, 22:30

A laptop jaki?

Ja zmieniam na Acera 2403WXMi
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
fabian
Kontakt:

Post autor: fabian » środa 21 gru 2005, 00:38

No od czasu do czasu chciałam zaszaleć... Spróbować ile mocy w tym małym pudełku.

a nie lepiej lampe z ginem w srodku? ;)

..ewentualnie z winem..

No nie wiem... Zależało mi na niskiej latencji. No i na forum SOS czytałam, że interfejs na Firewire mniej obciąża procesor.

ale to jest falsz.. ;)
the Sun Personality

Awatar użytkownika
Candy_Girl

Post autor: Candy_Girl » środa 21 gru 2005, 11:05

Panowie, dzięki za pomoc i chęci!!! Już piszę co namodziłam:

- Min. 2 wejścia mikrofonowe.

- 2 stereofoniczne wyjścia.

- Możliwość ustawienia min. 2 niezależnych miksów.

- 2 wyjścia słuchawkowe (no chociaż to mogę załatwić od biedy jakimś wzmacniaczem wpiętym w wyjście liniowe).

- Niska latencja.

- Mobilny też musi być.

- No i z jakimiś sterownikami sensownymi, cobym nie umarła na zawał jak mi w środku występu zrobi się error...

- Kwota jaką moge wydać to w max. 2000zł

Laptopa będę brała albo testowanego Icoma 7100, albo IBMa R51.

Pecet będę zmieniała, więc jeśli macie Panowie jakieś sugestie co do płyty głównej żeby mi się nie kłócił z interfejsem audio... Byłabym strasznie wdzięczna!

Saffire mi się spodobał bo można bez problemu zrobić niezależne miksy na wyjścia (słuchawki i liniowe) dla każdej sesji i zapisać je na kompie. Kumpel mi mówił, że chyba tylko Nuendo ma coś takiego, a ja bym miała to sprzętowo, więc super... Tak mi się wydaje...

Znowu w znajomym studiu są jakieś pudełeczka focusrite'a i każdy je chwali.

No i ten DSP i wtyczki są milusie. No i ładny jest...

Jak nic padłam ofiarą marketingu Focusrite'a...

Awatar użytkownika
fabian
Kontakt:

Post autor: fabian » środa 21 gru 2005, 11:23

- Możliwość ustawienia min. 2 niezależnych miksów.

nie rozumiem tego zupelnie.. nie wiem co to znaczy 2 niezalezne mixy, niestety..

Jak nic padłam ofiarą marketingu Focusrite'a... ...

jak focusrite, to moze logistyczny sasiad - Novation i model SpeedIO ?

the Sun Personality

Awatar użytkownika
Candy_Girl

Post autor: Candy_Girl » środa 21 gru 2005, 11:37

nie rozumiem tego zupelnie.. nie wiem co to znaczy 2 niezalezne mixy, niestety..

By having eight outputs, the Saffire is clearly equipped for surround applications; however, by having four separate stereo outs, Saffire also enables you to configure separate headphone and monitor mixes (something impossible to achieve with basic, two-output audio interfaces)."

Music Tech, Marc Cousins

jak focusrite, to moze logistyczny sasiad - Novation i model SpeedIO ?

Oj, a tego to mi odradzano, ponoć zwiesza się często i jest

marudny...

Awatar użytkownika
fabian
Kontakt:

Post autor: fabian » środa 21 gru 2005, 11:56

By having eight outputs, the Saffire is clearly equipped for surround applications; however, by having four separate stereo outs, Saffire also enables you to configure separate headphone and monitor mixes (something impossible to achieve with basic, two-output audio interfaces)."

Music Tech, Marc Cousins

aa o to chodzilo..

to SpeedIO posiada wlasnie to ;)

poza tym marudny nie jest, a nawet calkiem przyjazny..

btw. nie ufaj Marcowi w 100%

kiedys mi nie umial odpowiedziec na zadane pytanie ;)

Godspeed you!!

the Sun Personality

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » środa 21 gru 2005, 13:41

A moze cos na USB?

Lexicon Omega Studio z porzadnym reverbem ?

Tascam US-122 ?

Edirol UA-101 ?

A moze cos na PCMCIA skoro to do laptopa?

E-MU 1616M?

Musisz pomyslec o tym ze taki interfejs tak czy tak bedzie wymagal zasilacza. Zasilanie przez magistrale laptopa nie wchodzi w gre - wiec z ta "mobilnoscia" to tak nie do konca jest.. No chyba ze to E-MU ono chyba jest zasilane przez magistrale - ale wtedy celuj w laptopa ktory ma porzadne baterie w razie "W".. Rozumiem ze ten interfejs to glownie do pracy LIVE a nie do nagran w domu? Albo do 1 i 2? Jesli nie pasuja ci proponowane sprzety to wez tego szafira - wydaje sie ze bedzie robil jak nalezy..
[addsig]

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » środa 21 gru 2005, 13:47

Tu jeszcze raz ja:

Nie kukalem na opinie na necie ale porozgladaj sie co ludzie mowia o E-MU 1616 i 1616M - to sie wydaje byc bardzo ciekawym rozwiazaniem dla Ciebie..
[addsig]

Awatar użytkownika
Candy_Girl

Post autor: Candy_Girl » środa 21 gru 2005, 16:18

Chłopaki jeszcze raz chciałabym Wam podziękować za pomoc!

@Fabian

Mój błąd, bo zapomniałam powiedzieć, że zależy mi na S/PDIF in i out. Na minidisku mam trochę śladów pozgrywanych No i co się cieszę Szafirek da się zniewolić zegarem przez MiniDisca. Co mnie cieszy bo mój grat działa tylko w trybie master.

@Pawello

No właśnie ten Focusrite ma zasilanie z laptopa na 8-pinowym Firewire, a na 4-pinowym musi być podpięty do gniazdka, czy jakoś tak Sprawdzałam na ich stronie. Tak więc od biedy na koncerty będę musiała brać zasilacz, a na łonie natury... hmm... Nie robią laptopów z 8 pinowym firewire?

Mi ten interfejs jest potrzebny i do domu i w "plener". Na "żywo" będę korzystać głównie z 8 wyjść, które pojdą na konsoletę do realizatora. W domu też spełni powierzone zadania znakomicie (mam nadzieję). Szczerze mówiąc nic mi więcej nie potrzeba... Trochę mnie martwi mała ilość wejść liniowych (tylko 2), ale w sumie i tak da radę. No i brak ADAT'a... to też trochę kiepsko.

Co do Emu, to chyba nie dam rady podłączyć go do peceta. Lexicona sprzedaje mój kolega, bo mu nie działa. Gryzie się z płytą główną, czy coś. Narzeka na support. Ani razu mu nie odpowiedzieli. Mówił mi, że chyba nawet macowcy na różnych forach obrazili się na lexicona bo coś im przestał sterowniki robić... Ogólnie to dużo kiepskich opinii słyszałam na temat tej Omegi.

Chyba jednak się skuszę na tego Focusrite'a... Hihi... Przyszła baba, namieszała, a i tak wybrała to co najładniejsze Poszukam na necie, może da radę gdzieś go na żywo zobaczyć.

A tak przy okazji: do radę jakoś wmontować obsługę ADAT do kompa stacjonarnego, bez konfliktów z tym Focusritem?

Pozdrawiam!

Karola

ODPOWIEDZ