Mix bębnów

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Damien
Mix bębnów

Post autor: Damien » środa 21 gru 2005, 01:22

Mam parę pytań a propos miksowania garów, jak i miskowania w ogóle:

1. Mam 10 tracków z nagranej perkusji. Kiedy dokonujemy miksu tych scieżek, przed nagraniem reszty zespołu czy przed? jakie sa tendencje?

2. Jeżeli tych 10 tracków miskujemy przed miksem totalnym wszytskich instrumentów , to ja wygląda sprawa z obróbka poszczególnych tracków perkusyjnych? Czy korekcji, kompresji itd. na garach dokonujemy juz na zmiksowanej ścieżce perkusyjnej, czy może czynności te należy wykonąc przed, dla każdej ścieżki oddzielnie a dopiero później zmiksować? Jakie są ogólne zasady?

3. Jaką dla ściezki perkusyjnej zastosować korekcję, jakie ustawienia kompresora?

Proszę o odpowiedź

Pozdrawiam

j.bravo

Re: Mix bębnów

Post autor: j.bravo » środa 21 gru 2005, 02:45

1. Mam 10 tracków z nagranej perkusji. Kiedy dokonujemy miksu tych scieżek, przed nagraniem reszty zespołu czy przed? jakie sa tendencje?

Bezpieczniej - po nagraniu reszty zespolu. Chyba, że masz doswiadczenie w ukęcaniu brzmienia bębnów, no i znasz utwor i masz w glowie jego brzmienie ostateczne

2. Jeżeli tych 10 tracków miskujemy przed miksem totalnym wszytskich instrumentów , to ja wygląda sprawa z obróbka poszczególnych tracków perkusyjnych? Czy korekcji, kompresji itd. na garach dokonujemy juz na zmiksowanej ścieżce perkusyjnej, czy może czynności te należy wykonąc przed, dla każdej ścieżki oddzielnie a dopiero później zmiksować? Jakie są ogólne zasady?

Z jednej strony jest stopa i werbel, z drugiej - overhead i ambience. W zaleznosci od gatunku kladziesz nacisk na to pierwsze albo drugie. Generalnie staram sie uzyskać "cios" w stopie i werblu a w overach naturalność. Tomy - obciąć 300-400 Hz i skompresować. Potem na grupe.

3. Jaką dla ściezki perkusyjnej zastosować korekcję, jakie ustawienia kompresora?

Fajnie brzmiącą

Jestem przystojny i młody

Awatar użytkownika
yatis33

Post autor: yatis33 » środa 21 gru 2005, 11:01

... Jakie są ogólne zasady?...

naczelną zasadą jest to że nie ma zasad...

kombinujesz z ustawieniami EQ i kompresorów i co tam jeszcze chcesz i szukasz takiego ktore ci odpowiada..

to tyle ..bo o miksowaniu garów i nie tylko napisano setki stron i kilka ksiązek...

takze powodzenia..

makaronix

Post autor: makaronix » środa 21 gru 2005, 11:03

...Mam parę pytań a propos miksowania garów, jak i miskowania w ogóle:

Proszę o odpowiedź

Pozdrawiam

...

Ja to zaraz po nagraniu bebnów robie taki wstępny mix, na szybko żeby reszta ktora będzie nagrywać mogłą słuchać tych bębnów: zapinam bramki, kompreory, korektory, nic nie zgrywam ,wiec jak juz później mam wszytko nagrane moge spokojnie zmienic te ustawienia,

Oczywiście każdy slad osobno trzaba obrobic, potem dopiero mzoesz zastosować np grupy i dopalac np kotły czy blachy a na końcu mozesz zrobić mix streo bębnow i znowu sie bawić korekcią czy dopalac to L2 wg mnie wszytkie chwyty dozwolone byle tylko osiągnąc porządany efekt i każdy ma swoje sposoby
Mam 18 lat, jestem klawiszowcem, interesuje się szeroko pojętym dźwiękiem i wszystkim co z nim związane.

Damien

Post autor: Damien » środa 21 gru 2005, 11:54

...... Jakie są ogólne zasady?...

naczelną zasadą jest to że nie ma zasad...

kombinujesz z ustawieniami EQ i kompresorów i co tam jeszcze chcesz i szukasz takiego ktore ci odpowiada..

to tyle ..bo o miksowaniu garów i nie tylko napisano setki stron i kilka ksiązek...

takze powodzenia.. ...

Hehe.. wiem.. tylko trzeba miec chocby minimalne pojęcie o tym co nalezy krok po kroku robić - a dopiero później mozna olać zasady.. Ja póki co to pojęcie usiłuję zdobyc ;) a A propos ksiązek lub jakis stron internetowych o tej tematyce, co polecacie?

Awatar użytkownika
mel

Post autor: mel » środa 21 gru 2005, 12:19

Hehe.. wiem.. tylko trzeba miec chocby minimalne pojęcie o tym co nalezy krok po kroku robić - a dopiero później mozna olać zasady..

No prosze, jak to nam sie mlodziez pieknie rozwija Masz absolutną racje. Jest takie madre powiedzenie - zeby lamac zasady, trzeba je najpierw poznac.

pzdr.

ODPOWIEDZ