Zapytanie

Tutaj można podyskutować na tematy związane z prawami autorskimi, produkcją i rozpowszechnianiem oraz wszelkie inne wymagające wiedzy prawniczej.
golarzfilip
Zapytanie

Post autor: golarzfilip » sobota 17 gru 2005, 23:16

Mam pytanie... Napisałem kilka własnych tekstów , bedzie ich ze 20-30 sztuk. Nie wiem co trzeba zrobic aby nikt mi ich nie splakgiatował lub ukradł do własnych celów. Jestem ciemny w sprawach autorskich i nie wiem co i jak. Poradzie mi co trzeba zrobic , gdzie to sie załatwia czy w ZAIKSIe czy gdzieś indziej

jest lepiej nie wiem... Napiscie mi co trzeba zrobic po kolei....
jestem elektronikiem, lubie śpiewać, rysować oraz piszę programy w Delphi....

Awatar użytkownika
MB

Re: Zapytanie

Post autor: MB » niedziela 18 gru 2005, 00:37

Obawiam się, że jeśli nie chcesz, żeby ktoś splagiatował, to musisz je natychmiast zniszczyć, ewentualnie ukryć bardzo głęboko i nigdy ale to nigdy nie publikować. Jeśli opublikujesz tekst (np. w formie piosenki) to niestety nie ma żadnej obrony przed faktem plagiatu, a im lepszy tekst tym plagiat bardziej prawdopodobny. Zaiks ani żadna inna instytucja przed plagiatem nie chroni. Co więcej, Zaiks nawet nie pomoże Ci dochodzić Twoich praw gdy do plagiatu dojdzie.

A może właśnie warto, żeby ktoś Cię splagiatował, bo wtedy można na tym zarobić?

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » niedziela 18 gru 2005, 12:07

...póki co możesz dyskretnie np. notariusza odwiedźić...

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 18 gru 2005, 13:08

według prawa autorskiego, dzieło jest chronione od momentu powstania i nie ma wymogu notarialnego potwierdzenia autorstwa, zresztą jakby to miało się odbyć? dowodem będzie udokumentowana publikacja.

gorzej, gdyby koledze ktoś to wykradł z szuflady i przed nim opublikował

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » niedziela 18 gru 2005, 21:50

Wyslij je do siebie poleconym i nie otwieraj ;)

masz datę, czyli wtedy już na pewno były napisane - jak coś to w sądzie sie kopertę otworzy ;)
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

Awatar użytkownika
BigGuns

Post autor: BigGuns » niedziela 18 gru 2005, 22:20

...Mam pytanie... Napisałem kilka własnych tekstów , bedzie ich ze 20-30 sztuk. Nie wiem co trzeba zrobic aby nikt mi ich nie splakgiatował lub ukradł do własnych celów. Jestem ciemny w sprawach autorskich i nie wiem co i jak. Poradzie mi co trzeba zrobic , gdzie to sie załatwia czy w ZAIKSIe czy gdzieś indziej

jest lepiej nie wiem... Napiscie mi co trzeba zrobic po kolei.... ...

jeżeli chcesz się zabezpieczyć a jesteś gotów ponieść dość nieznaczny koszt polecam U.S. Copyright Office przy Library of Congress. Wielu ludzi których znam (nie-Amerykanów) korzysta z tej opcji.

a propos tego że nie jesteś obywatelem USA to nie ma problemu:

++++++++

Any work that is protected by U.S. copyright law can be registered. This includes many works of foreign origin. All works that are unpublished, regardless of the nationality of the author, are protected in the United States. Works that are first published in the United States or in a country with which we have a copyright treaty or that are created by a citizen or domiciliary of a country with which we have a copyright treaty are also protected and may therefore be registered with the U.S. Copyright Office. See Circular 38a, International Copyright Relations of the United States, for the status of specific countries.

++++++++

a propos rejestracji dzieł literackich:

++++++++

Literary Works

Follow these steps to register your book, manuscript, online work, poetry, or other text:

Step 1

Make sure your work is a literary work. Literary works may be published or unpublished and include nondramatic textual works with or without illustrations. Computer programs and databases also are considered literary works. Here are more examples and specific information.

To register serials and periodicals, see the Serial Works instructions.

Step 2

Put into one envelope or package:

* a completed application Form TX or Short Form TX (choose which form to use)

* a $30 payment to "Register of Copyrights."

* nonreturnable copy(ies) of the material to be registered. Read details on deposit requirements.

Please read this important notice about mail delivery disruption.

Step 3

Send the package to:

Library of Congress

Copyright Office

101 Independence Avenue, S.E.

Washington, D.C. 20559-6000

Your registration becomes effective on the day that the Copyright Office receives your application, payment, and copy(ies) in acceptable form. If your submission is in order, you will receive a certificate of registration in 4 to 5 months.

++++++

Link:

US COPYRIGHT

A propos plagiatu 100% zawsze wygrasz, jezeli ktoś "kreatywnie zapożyczy" będziesz potzrebował prawnika, ale też wygrasz

golarzfilip

Post autor: golarzfilip » sobota 24 gru 2005, 13:29

Bo na razie te teksty pisze do szuflady i nikomu ich nie pokazywalem... Wiec bedzie ciezko... a jak z jest np jak bym juz mial te prawa autorskie i chcialbym je np udostepnic kilka piosenek jakiemus piosenkarzowi lub zespolowi to jak jest wtedy sprawa platnosci....

Awatar użytkownika
Cyprio

Post autor: Cyprio » sobota 24 gru 2005, 15:28

Przygotowujesz odpowiednie poświadczenie wraz z załącznikami i notariusz poświadcza to 'datą pewną'- bodajże jedną kopię dokumentu wciąga do swojego archiwum, każdą stronę stempluje, podpisuje i gotowe ;) Dwa lata temu kosztowało to 30 pln. Sam tak robiłem w przypadku projektu szkoleniowego. "Data pewna" jest idealnym dowodem w ewentualnej sprawie przeciw plagiatowi lub po to, aby bez problemu udowodnić, że było się "pierwszym".

Pozdrawiam,

Cyp.

golarzfilip

Post autor: golarzfilip » wtorek 27 gru 2005, 18:28

ok... dzieki za odpowiedzi... a jezeli nawet mam to u notariusza a i tak ktos jakos sobie podrobi ze zrobil to wczesniej znanae zespoly maja kase to moga sobie nawet zalatwic wszystyko jezeli wiedza np. ze text jest dobry i im przyniesie zysk... wiec nigdy ne ma pewnosci ... moga dac wczesniejsza date i co wtedy.....ciezka sprawa..... a co naprzyklad z muzyka tz melodia lub calym utworem który bym sobie zrobil we wlasnym domowym studiu ...

golarzfilip

Post autor: golarzfilip » piątek 30 gru 2005, 18:54

Mam takie jeszcze pytanie... Planuje zrobic swoja strone www, i chce na niej umieszczac swoje probki muzyczne tz krotkie dema w postaci mp3, czy jezeli ja umieszcze swoja muzyke na www to juz ona podlega prawu autorskiemu bo jestem autorem muzyki i tekstow czy wtedy ktos moze wykozystac moje probki bez mojej zgody i zarabiac na nich czy mam wtedy jakies prawa o upomnienie sie o swoje.? jak to jest... tyle bylo pisane o tych prawach autorskich ze prawa nabywa sie gdy cos zostanie opublikowane ale czy strona www tez do tego nalezy czy musi to byc jakies wydawnictwo lub wytwornia... A czy moge np. sprzedawac swoje utwory przez internet innym czy wtedy trzeba zarejestrowac sie w ZAiksie, jak to jest... trzeba placic jakis podatek od sprzedanego utworu... nie znam sie na tym... Mam jeszcze jedno pytanie, Zajmuje sie przócz pisania tekstow, remixowaniem cudzych utworów tz. robie swoja aranzacje czasem dodaje swoj wokal, wiem ze konieczna jest zgoda autora utwou na remix ale jak to jest wtedy z naleznoscia , pewnie zalezy to od ustalen czy ustala sie to droga umowy... jak to jest....?

ODPOWIEDZ