Kompresor na zewnątrz

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
dub8
Kompresor na zewnątrz

Post autor: dub8 » czwartek 15 gru 2005, 23:24

Moje pytanie odnosi sie zapewne do fundamentalnej sprawy ale jestem samoukiem i niektóre oczywiste rzeczy mogłem przeoczyć. A zatem: Czy mająć dwukanałowy kompresor (sprzętowy) moge go wykorzystać to przepuszczenia przez niego niektórych ścieżek ( nie tylko wokali). Chodzi o to czy ma sens tworzenie następującej pętli: komputer - kompresor - komputer?? Dziękuje za wyrozumiałość i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Re: Kompresor na zewnątrz

Post autor: Tadeo » piątek 16 gru 2005, 00:29

...Moje pytanie odnosi sie zapewne do fundamentalnej sprawy ale jestem samoukiem i niektóre oczywiste rzeczy mogłem przeoczyć. A zatem: Czy mająć dwukanałowy kompresor (sprzętowy) moge go wykorzystać to przepuszczenia przez niego niektórych ścieżek ( nie tylko wokali). Chodzi o to czy ma sens tworzenie następującej pętli: komputer - kompresor - komputer?? Dziękuje za wyrozumiałość i pozdrawiam....

pod warunkiem ze masz karte z dobrymi przetwornikami. w przeciwnym razie przejscie do swiata analogowego zdegraduje twoj dźwięk. Inna sprawa to jakość zew. kompresora

Awatar użytkownika
dub8

Post autor: dub8 » piątek 16 gru 2005, 01:05

......Moje pytanie odnosi sie zapewne do fundamentalnej sprawy ale jestem samoukiem i niektóre oczywiste rzeczy mogłem przeoczyć. A zatem: Czy mająć dwukanałowy kompresor (sprzętowy) moge go wykorzystać to przepuszczenia przez niego niektórych ścieżek ( nie tylko wokali). Chodzi o to czy ma sens tworzenie następującej pętli: komputer - kompresor - komputer?? Dziękuje za wyrozumiałość i pozdrawiam....

pod warunkiem ze masz karte z dobrymi przetwornikami. w przeciwnym razie przejscie do swiata analogowego zdegraduje twoj dźwięk. Inna sprawa to jakość zew. kompresora...

Co do karty nie mam zastrzeżeń - rme multiface, natomiast preamp to może nie hi-end (art tcs II) ale jestem zadowolony z niego.

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » piątek 16 gru 2005, 01:24

... natomiast preamp ...

Ale nie rozumiem, jakie on tu ma znaczenie? Wpinasz do "obwodu" komputer-kompresor-komputer jeszcze preamp?? Chyba miałeś na mysli kompresor?

Awatar użytkownika
dub8

Post autor: dub8 » piątek 16 gru 2005, 02:27

...... natomiast preamp ...

Ale nie rozumiem, jakie on tu ma znaczenie? Wpinasz do "obwodu" komputer-kompresor-komputer jeszcze preamp?? Chyba miałeś na mysli kompresor?...

oczywiście, że chodzi o kompresor!! błąd wynika stąd, że mam też preamp firmy art. późno już troche

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » piątek 16 gru 2005, 17:26

ja tak czasami robie z kompletym mixem albo z jakimis sekwencjami zalezy od tego o co mi chodzi ale. czesto kompresor programowy jest lepszy. a jezeli mowa o wokalu, to nie lepiej jest puscic przez preamp potem do mixera i kompresor wpiac insertem??
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

Awatar użytkownika
dub8

Post autor: dub8 » piątek 16 gru 2005, 17:41

...ja tak czasami robie z kompletym mixem albo z jakimis sekwencjami zalezy od tego o co mi chodzi ale. czesto kompresor programowy jest lepszy. a jezeli mowa o wokalu, to nie lepiej jest puscic przez preamp potem do mixera i kompresor wpiac insertem??...

Ja robie to w ten sposób, że sygnał leci z preampu na kompresor i potem na karte. Omijam wtedy w torze mikser, a im mniej ogniw tym mniej zakłóceń. Oczywiście nie twierdze, że to wyjście optymalne i dlatego właśnie znak zapytania przy temacie. pozdrawiam

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » piątek 16 gru 2005, 23:28

...Ja robie to w ten sposób, że sygnał leci z preampu na kompresor i potem na karte. Omijam wtedy w torze mikser, a im mniej ogniw tym mniej zakłóceń. Oczywiście nie twierdze, że to wyjście optymalne...

To w końcu nagrywasz w ten sposób, czy "przepuszczasz ścieżki"?? I nie ma nic "optymalnie" w tym temacie....

Awatar użytkownika
dub8

Post autor: dub8 » piątek 16 gru 2005, 23:59

......Ja robie to w ten sposób, że sygnał leci z preampu na kompresor i potem na karte. Omijam wtedy w torze mikser, a im mniej ogniw tym mniej zakłóceń. Oczywiście nie twierdze, że to wyjście optymalne...

To w końcu nagrywasz w ten sposób, czy "przepuszczasz ścieżki"?? I nie ma nic "optymalnie" w tym temacie.......

Nagrywam w ten sposób, że: sygnał idzie na preamp, potem na kompresor, potem na karte. Istotą mojego pytania jest to czy, poszczególne ścieżki z miksu moge przepuszczać przez kompresor i z kompresora z powrotem puszczać na kartę? Tzn wiem, że moge ale czy jest sens i prosiłbym o jakieś wyjaśnienia w tej sprawie. btw Mówiąc "nie twierdze, że to wyjście optymalne" chciałem tą drugą kwestie (konfiguracja i kolejność w torze audio) poddać dyskusji. ufff.... pozdrawiam

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » sobota 17 gru 2005, 00:48

...sygnał idzie na preamp, potem na kompresor, potem na karte...

O tym było już tu.

...czy, poszczególne ścieżki z miksu moge przepuszczać przez kompresor i z kompresora z powrotem puszczać na kartę? Tzn wiem, że moge ale czy jest sens (...)

To zależy od ogromnej ilości czynników wpływających. Temat rzeka-też poruszany już.

...chciałem (...) (konfiguracja i kolejność w torze audio) poddać dyskusji...

Zauważ, że w sekwenserach masz możliwość ustawienia kolejności efektów między sobą, jak też do wyboru miejsca ich umieszczenia (inserty, sendy itp). Gdyby była jakaś standardowa kolejność ustawienia elementów toru audio, nie było by takich opcji w programach sekwenserowych. Można o tym gadać, ale to temat rzeka i każdy będzie miał swoje metody. A poza tym zajrzyj znów do wyszukiwarki...

ODPOWIEDZ