Kompresować czy limitować grupę?
kompresuje każdy ślad oddzielnie , potem poszczególne instrumenty , tzn. te które maja podobny charakter , grupuje i jeszcze raz kompresuje ,zakładam także limiter który działa bardzo delikatnie pyt. czy powinienem kompresować czy raczej tylko potraktować limiterem ? ostatnio widziałem ze ktoś nie stosował kompresora tylko limitował grupy .
Re: Kompresować czy limitować grupę?
Witam, moim zdaniem kompresja, to bardzo szeroki wachlarz możliwości, zarówno dobrych jak i złych w skutkach efektu. Uważam również, że trudno jest się wypowiedzieć czy masz kompresować, czy limitować, jeśli nie słyszy się dźwięku. Uważam, że nie wszystko „nadaje” się do kompresowania i limitowania. Są źródła które bez kompresji, czy bramki nie zagrają prawidłowo, ale nie znaczy to, że należy zawsze tak robić. Weźmy dla przykładu bęben. Kompresje można (należy) zastosować, ale nie koniecznie. Tak samo będzie ze skrzypcami kompresji się nie stosuje, ale zastosować można. Nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałeś. Chodzi o to, że kompresja to pojęcie względne. Zależy co i jak kompresujesz, czy limitujesz. Często nadmiar kompresji wywołuje brzydkie tzw. pompowanie. Musisz uważać, żeby do tego nie doszło. Życzę pięknych brzmień przy realizacji.
Pozdrawiam
j.
Pozdrawiam
j.
Pasjonat muzyczny, mikser in the box.
...Witam, moim zdaniem kompresja, to bardzo szeroki wachlarz możliwości, zarówno dobrych jak i złych w skutkach efektu. Uważam również, że trudno jest się wypowiedzieć czy masz kompresować, czy limitować, jeśli nie słyszy się dźwięku. Uważam, że nie wszystko „nadaje” się do kompresowania i limitowania. Są źródła które bez kompresji, czy bramki nie zagrają prawidłowo, ale nie znaczy to, że należy zawsze tak robić. Weźmy dla przykładu bęben. Kompresje można (należy) zastosować, ale nie koniecznie. Tak samo będzie ze skrzypcami kompresji się nie stosuje, ale zastosować można. Nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałeś. Chodzi o to, że kompresja to pojęcie względne. Zależy co i jak kompresujesz, czy limitujesz. Często nadmiar kompresji wywołuje brzydkie tzw. pompowanie. Musisz uważać, żeby do tego nie doszło. Życzę pięknych brzmień przy realizacji.
Pozdrawiam
j....
kolega chyba nie zrozumiał pytania .
Pozdrawiam
j....
kolega chyba nie zrozumiał pytania .
...Witam, moim zdaniem kompresja, to bardzo szeroki wachlarz możliwości, zarówno dobrych jak i złych w skutkach efektu. Uważam również, że trudno jest się wypowiedzieć czy masz kompresować, czy limitować, jeśli nie słyszy się dźwięku. Uważam, że nie wszystko „nadaje” się do kompresowania i limitowania. Są źródła które bez kompresji, czy bramki nie zagrają prawidłowo, ale nie znaczy to, że należy zawsze tak robić. Weźmy dla przykładu bęben. Kompresje można (należy) zastosować, ale nie koniecznie. Tak samo będzie ze skrzypcami kompresji się nie stosuje, ale zastosować można. Nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałeś. Chodzi o to, że kompresja to pojęcie względne. Zależy co i jak kompresujesz, czy limitujesz. Często nadmiar kompresji wywołuje brzydkie tzw. pompowanie. Musisz uważać, żeby do tego nie doszło. Życzę pięknych brzmień przy realizacji.
Pozdrawiam
j....
witam ! ogólnie spostrzeżenia słuszne, jakkolwiek odnosi się to jak rozumię
do śladów na "żywo". obróbka dynamiczna "wirtualnych dźwięków",
to też inna sprawa ponieważ są praktycznie gotowe.
trzymajac się ogólnie przyjętych kanonów, kompresja-limiter
na ślad czy na grupę, moim skromnym zdaniem zależy jak pisałeś
głównie od materiału i efektu jaki chce się osiągnąć.
a swoją drogą tu nie ma zasad.
Pozdrawiam
j....
witam ! ogólnie spostrzeżenia słuszne, jakkolwiek odnosi się to jak rozumię
do śladów na "żywo". obróbka dynamiczna "wirtualnych dźwięków",
to też inna sprawa ponieważ są praktycznie gotowe.
trzymajac się ogólnie przyjętych kanonów, kompresja-limiter
na ślad czy na grupę, moim skromnym zdaniem zależy jak pisałeś
głównie od materiału i efektu jaki chce się osiągnąć.
a swoją drogą tu nie ma zasad.
jestem entuzjastą realizacji komputerowej
...kompresuje każdy ślad oddzielnie , potem poszczególne instrumenty , tzn. te które maja podobny charakter , grupuje i jeszcze raz kompresuje ,zakładam także limiter który działa bardzo delikatnie pyt. czy powinienem kompresować czy raczej tylko potraktować limiterem ?
Jesli bedzie potrzebny limiter - uzyj go, jesli kompresor, zastosuj kompresor. Wcale nie powiedziane, ze ktorys z nich jest w ogole konieczny, a moze i oba sie przydadza.
widziałem ze ktoś nie stosował kompresora tylko limitował grupy . ...
W tym watku dzielnie popierales sluchanie i wnioskowanie, a nie dzialania rutynowe
. Zrob wiec to samo w tym przypadku.
Jesli bedzie potrzebny limiter - uzyj go, jesli kompresor, zastosuj kompresor. Wcale nie powiedziane, ze ktorys z nich jest w ogole konieczny, a moze i oba sie przydadza.
widziałem ze ktoś nie stosował kompresora tylko limitował grupy . ...
W tym watku dzielnie popierales sluchanie i wnioskowanie, a nie dzialania rutynowe

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
Miałem okazje przez jakiś czas obserwować prace w studio w Hamburgu które zajmuje sie produkcja Techno , Dance itd. , otóż akurat tam zakładali zaznaczam ZAWSZE na grupy kompresory pasmowe oczywiście z umiarem tak aby dziwek nie był spałowany ,potem limitowali same szczyty , podobno przy tym rodzaju muzyki daje to odory efekt.