Problem z ProteusX LE

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
zwierz74
Problem z ProteusX LE

Post autor: zwierz74 » wtorek 13 gru 2005, 12:01

Witam, mam dość dziwny problem z ProteusemX LE. Podczas pracy w Cubase SE przy odtwarzniu zaledwie kilku ścieżek (midi) jednocześnie "giną" niektóre dzwięki, inne nie grają wcale, a jaszcze inne nagle się urywają. Brzmi to dość dziwnie. Program zachowuje się jakby brakowało mu polifoni. Oczywiście przy exporcie projektu wszystko jest ok. Tak samo dzieje się na Cubase LE, Cubase SE i Sonarze 4 LE, z tym że w Sonarze dźwięki znikają nawet przy exporcie projektu. Każdy kanał MIDI w Preoteusie jest na osobnym busie, pozatym w opcjach programu jest ustawienie limitu obciążenia procesora, które to przekłada się na polifonie instrumentu. Ustawione jest na 70% natomiast projket maxymalnie obciąża procesor w 30%, więc podejrzewam, że to nie jest przyczyną. Dodatkowo pozwiliłem sobie zainstalowac "demo" wersje :) EmulatoraX dla sprawdzenia i dzieje się dokładnie tak samo. Dodam, że nie mam najmniejszego problemu z innymi wtyczkami VST. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem, lub może wie jak go rozwiązać. Proteus tak samo zachowywał się na dwóch konfiguracjach:

1.- AMD 64 3000/1 GB RAM/Asus K8N nForce 250/emu 0404/WinXP SP2.

2.- AMD 64 X2 4400/2 GB RAM/Asus A8N-E nForce4/emu 0404/WinXp Sp2.

Awatar użytkownika
spiker

Re: Problem z ProteusX LE

Post autor: spiker » wtorek 13 gru 2005, 13:01

Witam.

Objawy, o których piszesz to niestety częsty problem posiadaczy ProteusówX, we wszelkich odmianach z EmulatoremX włącznie. W zasadzie należałoby zadać takie pytanie:

Czy jest na tym Forum ktoś kto ma ProteusaX, którego używa bez problemów angażując do pracy wszystkie 16 kanałów MIDI i wykorzystując standardowy bank GM większy niż 4MB? Jeśli tak, to prosimy o opisanie konfiguracji systemowo-sprzętowej i ew.specyficznych ustawień samego Proteusa.

Pozdrowienia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » wtorek 13 gru 2005, 19:51

...Witam, mam dość dziwny problem z ProteusemX LE. Podczas pracy w Cubase SE przy odtwarzniu zaledwie kilku ścieżek (midi) jednocześnie "giną" niektóre dzwięki, inne nie grają wcale, a jaszcze inne nagle się urywają...

To nie musi być problem Proteusa, choć nie można tego wykluczyć. Takie zjawisko zaobserwowałem w Cubase również na niektórych innych kartach używających innych banków. Czyżby sterowniki ASIO?

Awatar użytkownika
wierza

Post autor: wierza » wtorek 13 gru 2005, 21:08

To nie musi być problem Proteusa, choć nie można tego wykluczyć. Takie zjawisko zaobserwowałem w Cubase również na niektórych innych kartach używających innych banków. Czyżby sterowniki ASIO?

...

Witam. Ja się dopisze do zapytania zwierz74.

Wykluczył bym jednak sterowniki ASIO, bo u mnie jest tylko problem z Proteusem, a inne wtyczki (multitimbral) bezproblemowo działają i nic się przy ich działaniu nie dławi. Wiec obstawiam raczej Proteusa.

www.wierza.com

Awatar użytkownika
Magellan

Post autor: Magellan » wtorek 13 gru 2005, 21:41

...Witam, mam dość dziwny problem z....

Witam,

Wynika to z ograniczeń jaki niesie wersja LE ProteusaX,

wersja ta nie obsługuje funkcji "disc streaming", a wiec wieksze próbki które nie mieszczą sie w pamięci nie będą odtwarzane.

Rozwiązaniem jest upgrade do pełnej wersji

@Hej@

ODPOWIEDZ