Wydajność sterowników ASIO w E-mu 1616

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
keyzone
Re: Wydajność sterowników ASIO w E-mu 1616

Post autor: keyzone » poniedziałek 12 gru 2005, 17:19

Aha i jeszcze jedno! Czy lepiej kupić XP Pro czy wystarczy Home? W desktopie mam Pro i jest ok, ale czy warto przepłacać?
www.digimatch.eu i7 950, 24GB RAM, E-mu 1616m PCIe, Cubase7, Ozone5 Advanced, Komplete7, EWQLSO Platinium Plus, Goliath, Stormdrum2 Pro, Omnisphere, Trilian, ARC, T-Racks3 CS Grand, Real Guitar, LPC, Noman Factory British Bund

Awatar użytkownika
bruce_lee
Kontakt:

Post autor: bruce_lee » poniedziałek 12 gru 2005, 19:45

...Mam jeszcze pytanie do bruce_lee. Czy wiesz jaki kontroler FireWire został zastosowany w PB8200? W ostaniej EiS zwracano uwagę na dobór kontrolera w kompie. Wolę się dowiezdziec przed zakupem. Dzwoniłem do iComu i gość od spraw technicznych nie był w stanie odpowiedziec na to pytanie A jeśli nie wiesz, to czy pracowałeś już na tym kompie przy pomocy firewire? I jeszcze jedno, czy pracujesz w trybie dual chanell, bo powiedzieli mi w iComie,że standardowo nie montują kości dualowych?...

Wygląda na to że to jakiś "noname", przynajmniej w menadżerze urządzeń nie ma informacji o producencie.

Przez firewire nie pracowałem, więc nie wiem, pamiętam tylko że z testu w EiS wynikało że wydajność tego portu spada dość znacznie przy jednoczesnym użyciu portów USB. Jeśli więc używasz myszki, kontrolerów midi czy innych urządzeń przez usb, to chyba lepiej jak spróbujesz rozwiązania na PCMCIA albo USB 2.0. Jeśli koniecznie firewire - to przed kupnem przetestuj.

Nie wiem czy pracuję w dual channel.

XP Home spokojnie Ci starczy, w zastosowaniach audio nie ma to żadnego znaczenia
[url=http://www.liveuser.pl]liveuser.pl[/url] /
[url=http://www.myspace.com/ansikte]le visage[/url]

keyzone

Post autor: keyzone » wtorek 13 gru 2005, 00:47

Bruce! A powiedz mi jeszcze jedną rzecz-dlaczego zdecydowałes sie na zakup laptopa z dyskami ATA a nie SATA i DDR a nie DDR2? Pytam, bo czytam na różnych forach różne-skrajne opinie i zaczynam miec wątpliwości czy pchać się w SATA i DDR2. W końcu w EiS przetestowany był PB8200 a nie PB8300 i bądż co bądż nie wiadomo jak ten komp będzie chodził z tymi nowosciami, które budza tak wiele kontrowersji.Skoro u Ciebie sie wszystko sie zgadza to poco jeszcze kombinowac i bulić wiecej kasy. Prosze o szczerą odpowiedź bo jutro musze podjąć decyzję jakiego zamówić kompa
www.digimatch.eu i7 950, 24GB RAM, E-mu 1616m PCIe, Cubase7, Ozone5 Advanced, Komplete7, EWQLSO Platinium Plus, Goliath, Stormdrum2 Pro, Omnisphere, Trilian, ARC, T-Racks3 CS Grand, Real Guitar, LPC, Noman Factory British Bund

Awatar użytkownika
bruce_lee
Kontakt:

Post autor: bruce_lee » wtorek 13 gru 2005, 03:34

...Bruce! A powiedz mi jeszcze jedną rzecz-dlaczego zdecydowałes sie na zakup laptopa z dyskami ATA a nie SATA i DDR a nie DDR2? Pytam, bo czytam na różnych forach różne-skrajne opinie i zaczynam miec wątpliwości czy pchać się w SATA i DDR2. W końcu w EiS przetestowany był PB8200 a nie PB8300 i bądż co bądż nie wiadomo jak ten komp będzie chodził z tymi nowosciami, które budza tak wiele kontrowersji.Skoro u Ciebie sie wszystko sie zgadza to poco jeszcze kombinowac i bulić wiecej kasy. Prosze o szczerą odpowiedź bo jutro musze podjąć decyzję jakiego zamówić kompa ...

Po pierwsze i najważniejsze - miałem jakiś budżet na laptopa i interfejs, a chciałem mieć najmocniejszy procek (no prawie, bo w PB 8300 i 8500 w najwyższej konfiguracji jest ten najmocniejszy - 2,13 GHz) i to było główne kryterium przy wyborze. Test z EiS na pewno przyczynił się do tego że akurat wybrałem ten model.

Po drugie - dysku SATA nie potrzebuję raczej, bo nie zajmuję się projektami z kilkudziesięcioma ścieżkami, wielkimi bankami sampli czy długimi loopami. Poza tym mam taki dysk w stacjonarnym kompie, jak będzie potrzeba to na nim podłubię przy tego typu projektach.

A jeśli będzie potrzeba to można podłączyć zewnętrzny dysk SATA - model PB 8200 obsłuży i taki dysk.

DDR2 też nie rozważałem, bo... po prostu zapomniałem o tym standardzie.

Ja bym na Twoim miejscu nie kombinował, chyba że masz smykałkę do rozwiązywania problemów z kompem . Albo możliwość przetestowania modelu z serii 8300/8500.
[url=http://www.liveuser.pl]liveuser.pl[/url] /
[url=http://www.myspace.com/ansikte]le visage[/url]

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » czwartek 22 gru 2005, 12:48

Jeśli macie problemy z wydajnością laptopa, pierwsze kroki skierujcie właśnie do zakładki "OPCJE ZASILANIA" i sprawdżcie czy nie macie włączonego schematu zasilania "PRZNOŚNY/LAPTOP", może oszczędzicie sobie pracy i nerwów .

A ja wiem o co sie rozchodzi dokladnie z tym zasilaniem w laptopach z pentium M.. Chodzi prawdopodobnie o Speddstepa -. ten kretyn spowalnia prace procka nawet o POLOWE aby jak najbardziej oszczedzic baterie! Stad pewnie niestabilnosc na ustawieniach oszczedzajacych energie oraz mala wydajnosc kompa.. Zreszta na laptopach zawsze trzeba ustawiac opcje "pelna wydajnosc" aby moc pracowac stabilnie.. W Toshibie jest do tego dedykowany program gdzie bardzo wygodnie mozna sobie zrobic pare rownych schematow zarzadzania energia..

Zlozylem zamowienie na ACER-a z celeronem M.. Okazuje sie Panowie ze roznica wydajnosci celerona M i pentium M wynosi srednio zaledwie 5% pomimo wiekszej dwukrotnie L2 cache w Pentium M! A celeron M nie posiada kretynskiego speedstepa i cena jest sympatyczna przy bogatym wyposazeniu.. Bede testowal ten komp niebawem i powiem Wam jakie sa moje wrazenia..

Za to w laptopach Apple przy pracy z audio nalezy w ogole WYLACZYC opcje oszczedzania energii bo inaczej sie nie da pracowac w ogole - tak bylo przynajmniej na iBooku G3 933..
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » czwartek 22 gru 2005, 13:02

......Mam jeszcze pytanie do bruce_lee. Czy wiesz jaki kontroler FireWire został zastosowany w PB8200?

Wygląda na to że to jakiś "noname", przynajmniej w menadżerze urządzeń nie ma informacji o producencie.

Aby sie dowiedziec wszystkiego o komponentach laptopa polecam instalacje programiku Everest firmy Lavalys.. Albo Aida32.. Niestety producent wycofal niedawno wersje darmowa Everesta - poszukajcie go na necie poki sie jeszcze da.. Program powie Wam wszystko o komponetach laptopa - jest genialny np w przypadku gdy potrzebujecie dobrac sobie rzadka pamiec do laptopa..
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

kaniam

Post autor: kaniam » wtorek 27 lis 2007, 22:20

witam, od Twojego postu z problemami dotyczącymi instalacji minęło 2 lata, wiec nie wiem czy masz jeszcze e-mu 1616 ale a nóż widelec:) oczywiście mam problem z instalacją - mianowicie świeci mi się logo na kontrolerze gniazdami a na card bus nie:( nie mam pojęcia jak to rozwiązać - też używam windy xp pro sp2 - usunąłem ograniczenia wydajności i instalowałem chyba 5 razy sterowniki - oczywiście te ze strony a nie z płytki - efekt taki ze kontroler z gniazdami działa - ale nie pali sie to cholerne logo - na komputerach trochę się znam - przynajmniej tak myślałem do dziś:) nie mam polskiej instrukcji instalacji - ale postępowałem zgodnie z angielską i chyba nic nie poknociłem - a następne pytanie czym mam sprawdzić wydajność tych programów - tak jak sprawdzałeś to ty. Czy używając emu mogę mieć zainstalowana inna kartę muzyczną czy może będą się one gryźć - a może jest jakaś opcja aby wymusić na e-mu aby korzystała z głośników laptopa?? Z góry dziękuję za rzeczową odpowiedz - bo powoli tracę siły do tego światełka na card bus
[addsig]

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 27 lis 2007, 22:29

dziala? dziala.....

wiec co cie logo obchodzi?laptop za malo pradu daje.......

glosniki od laptopa?to po co kupiles karte pro skoro chcesz na laptopowych bzykach sluchac?

rany ludzie to maja pomysly...........

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » środa 28 lis 2007, 08:28

moje logo na cardbus też nigdy nie świeciło i nie świeci. Nawet nie wiedziałem że ma świecić. Widziałeś u kogoś świecące ? nic już nie świecę

kaniam

Post autor: kaniam » środa 28 lis 2007, 20:49

...dziala? dziala.....

wiec co cie logo obchodzi?laptop za malo pradu daje.......

glosniki od laptopa?to po co kupiles karte pro skoro chcesz na laptopowych bzykach sluchac?

rany ludzie to maja pomysly..............
witam co do loga to czytałem powyższy post i tam jest mowa o świecącym logu - to też pomyślałem że moja karta jest źle skonfigurowana - okazuje sie ze chyba to logo nie ma świecić wiec dzięki bruce_lee straciłem dużo czasu na konfiguracje:) co do głośników to nie dziw się bo mie wszędzie ciągnę ze sobą monitory lub słuchawki - a z zasady laptop to urządzenie mobilne - oczywiście jakość takich głośników jest pod psem ale czasem... lepszy rydz niż nic ( nie mlić z rydzykiem:P ) wiec ponawiam moję pytanie o drugą ( oczywiście beznadziejną) karte muzyczną lub wymuszenie pracy głośników pozdrawiam

ODPOWIEDZ