Problem ze sprzężeniami - eliminator sprzężeń

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
wasyl25
Problem ze sprzężeniami - eliminator sprzężeń

Post autor: wasyl25 » wtorek 06 gru 2005, 12:08

mam nastepujacy problem: ustawiam dwa mikrofony, jeden nagrywa wokalistke, a drugi gitarzyste. ustawiam to tak aby brzmialo przyjemnie i naturlnie ale w pewnym momecie podczas wystepu pojawia sie sprzezenie, zauwazylem ze jest spowodowane tonami wysokimi, ale jak je wycisze wtedy nie bedzie to brzmialo tak jak bym tego chcial. co mam zrobic w takiej sytuacji? czy pomugł by eliminator sprzezen?
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

horncqt

Re: Problem ze sprzężeniami - eliminator sprzężeń

Post autor: horncqt » piątek 09 gru 2005, 20:43

nigdy urzadzenie nie bedzie lepsze od czlowieka. To co robi eliminator sprzezen mozna robiuc samemu tylko ze lepiej. Trche zbyt malo informacji podales. W jakich warunkach gdzie bagrywanie jakie odlsuchy itd itp.

Mozesz zrobic w ten sposob. Sygnal z miksera dac niezaleznie na urzadzenie nagrywajace oraz na odsluchy. Na mikserze tudziez dalej ustawiuasz obie brzmienie jakie chcesz. Sygnal ktory idzie na odlsuchy traktujesz korektorem tercjowym najlepiej z analizatorem widma/sprzezen - wyciunasz wszystkie nierownosci tak aby sie nie sprzegalo. I to wszystko
[addsig]
GG: 5239173

Awatar użytkownika
Compadre

Post autor: Compadre » sobota 10 gru 2005, 00:13

...nigdy urzadzenie nie bedzie lepsze od czlowieka. To co robi eliminator sprzezen mozna robiuc samemu tylko ze lepiej. Trche zbyt malo informacji podales. W jakich warunkach gdzie bagrywanie jakie odlsuchy itd itp.

Dużo racji ma kolega - żeby używać eliminatora sprzężeń tak, żeby nie Ci nie wyskoczył z czymś nieprzewidzianym to musisz dużo wiedzieć o sprzęcie, pomieszczeniu itp. Przy takich danych jesteś już w stanie samemu zapobiec sprzężeniu testując układ przed koncertem. I spróbuj skumać skąd się bierze sprzęg: np. wokalistka obejmuje siatkę mikrofonu dłonią (masakra od razu), albo wachluje mikrofonem w stronę odsłuchów, albo pudło gitary odbija dźwięk w stronę mikrofonu (częste). Pozdr

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » sobota 10 gru 2005, 13:33

skumać skąd się bierze sprzęg: np. wokalistka obejmuje siatkę mikrofonu dłonią (masakra od razu), albo wachluje mikrofonem w stronę odsłuchów, albo pudło gitary odbija dźwięk w stronę mikrofonu (częste). Pozdr...

sytuacja wyglada tak;

jest wokalistka, i gitarzysta. wszystko jest nagrywane mikrofonami dynamicznymi podłaczonymi do mixera behringer ub802 bodajze(sprzet nie jest mój, ja mam to tylko ustawic) dalej idzie do koncówki mocy i potem na głosniki. głosniki sa tak ustawione ze stoja z przodu a artysci znajduja sie za głosnikami. i czasami mi sprzega, ale nie wiem dlaczego. wiec mysllem ze moze eliminator sprzezen moze pomuc ale jak piszecie ze niewaro tego kupowac to sie zastanawiam w czym tkwi problem. moze ktos wie wiec z gory dzieki.
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

TeeR

Post autor: TeeR » sobota 10 gru 2005, 18:14

sytuacja wyglada tak;

jest wokalistka, i gitarzysta. wszystko jest nagrywane mikrofonami dynamicznymi podłaczonymi do mixera behringer ub802 bodajze(sprzet nie jest mój, ja mam to tylko ustawic) dalej idzie do koncówki mocy i potem na głosniki. głosniki sa tak ustawione ze stoja z przodu a artysci znajduja sie za głosnikami. i czasami mi sprzega, ale nie wiem dlaczego. wiec mysllem ze moze eliminator sprzezen moze pomuc ale jak piszecie ze niewaro tego kupowac to sie zastanawiam w czym tkwi problem. moze ktos wie wiec z gory dzieki. ...

sprzeg może tez wynikac z tego ze dynamiki sa slabej jakosci i deklarowana przez producenta kardioida moze byc szeroka jak Twoja scena. Polecam sprawdzenie na lepszych mikrofonach. A w bitwie korektor-eliminator oddaje glos na korektor. I moze byc nawet 2x15 Behringera (cos kolo 400zl).

TeeR

Post autor: TeeR » sobota 10 gru 2005, 18:17

...mam nastepujacy problem: ustawiam dwa mikrofony, jeden nagrywa wokalistke, a drugi gitarzyste...

A czy to nie jest czasem gitara akustyczna i Ty ja wyciagasz dynamikiem? Bez pojemnika sie raczej nie obedziesz bo akustyk lubi brzmiec dosc basowo przez mic dynamiczny a nadrabianie krektorem spowoduje sprzezenie.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 11 gru 2005, 18:01

A czy to nie jest czasem gitara akustyczna i Ty ja wyciagasz dynamikiem? Bez pojemnika sie raczej nie obedziesz bo akustyk lubi brzmiec dosc basowo

wiec nalezy podcinac na EQ

przez mic dynamiczny a nadrabianie krektorem spowoduje sprzezenie....

jak wyzej
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

horncqt

Post autor: horncqt » poniedziałek 12 gru 2005, 12:12

NApisalem juz jak to sie profesjonalnie robi. JEzeli nie ma odzielnych odlsuchow to mimo wszystko jest warto tak robic gdy nagranie jest wazniejsze od tego co jest na przodach... a czasami po prostu pozwala na zrobienie koncertu bez przeszkod...
[addsig]
GG: 5239173

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » poniedziałek 12 gru 2005, 14:28

czyli jak jest gitara akustyczna to musi byc koniecznie mikrofon pojemnosciowy??

ODPOWIEDZ