Wydajność sterowników ASIO w E-mu 1616

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
osisko
Re: Wydajność sterowników ASIO w E-mu 1616

Post autor: osisko » czwartek 01 gru 2005, 11:15

...I jeszcze jedna sprawa - czy możliwe jest że to Service Pack 2 odpowiedzialny jest za słabą wydajność systemu i duże obciążenie CPU? Pamiętam że sporo osób narzekało na microsoftowe poprawki i odradzało instalować SP2, szczególnie w kontekście pracy z audio. Ja niestety nie miałem innego wyjścia, bo mój Windows był już od razu z SP2.

A może jest możliwość odinstalowania SP2 i powrót do SP1?...

z tego co slyszalem odinstalowanie SP2 jest raczej malo realne, teoretycznie tak, praktycznie zas sa problemy z praca systemu, chyba ze chcesz ograniczyc uzywanie komputera tylko i wylacznie do aplikacji audio...tez posiadam winde z SP2 i raczej skazany na nia jestem..co do sterow, od razu instalowalem nowe, mysle ze po kilku instalacjach metoda prob i bledow, zacznie to chodzic, logo musi sie zaswiecic ...

co do portalu nowamuzyka.pl to jestem tam od zaledwie kilku dni...jakos tak

pozdrawiam

osa
[addsig]
www.osa-project.com

Awatar użytkownika
bruce_lee
Kontakt:

Post autor: bruce_lee » czwartek 01 gru 2005, 13:32

z tego co slyszalem odinstalowanie SP2 jest raczej malo realne, teoretycznie tak, praktycznie zas sa problemy z praca systemu, chyba ze chcesz ograniczyc uzywanie komputera tylko i wylacznie do aplikacji audio...tez posiadam winde z SP2 i raczej skazany na nia jestem..co do sterow, od razu instalowalem nowe, mysle ze po kilku instalacjach metoda prob i bledow, zacznie to chodzic, logo musi sie zaswiecic ...

co do portalu nowamuzyka.pl to jestem tam od zaledwie kilku dni...jakos tak

pozdrawiam

osa

...

Okazuje się że SP2 nie ma raczej w moim wypadku nic do rzeczy - wczoraj bawiłem się w instalację windy z SP1, ale nic to nie dało. Wróciłem więc do SP2.

Kolejna sprawa to to, że to logo, niezależnie jak przebiega proces instalacji, nie chce się zaświecić. W sumie próbowałem 3 razy, raz dokładnie tak jak podają w manualu, za drugim i trzecim razem z drobnymi modyfikacjami. Ale skoro mówisz, że w końcu kiedyś musi się to paskudztwo zaświecić, to jeszcze dziś popróbuję. Jedna rzecz mnie tylko zastanawia - w manualu napisane jest że logo na card busie powinno zaświecić się już po pierwszym włożeniu do slotu, jeszcze przed instalacją sterowników i patchmixu. I przy każdym kolejnym umieszczeniu. Hehe, nie ma tak dobrze.

Zastanawiałem się czy może coś z moim kontrolerem PCMCIA (Ricoh R/RL/5C476(II)) jest nie tak, pisałem w tej sprawie do supportu E-mu, odpisali że można być pewnym tylko tych konfiguracji i kontrolerów podanych na ich stronie. Wprawdzie jest tam uwzględniony Ricoh, ale nieco inny model. Hmmm... Zastanawiam się też, dlaczego mój system widzi dwa kontolery PCMCIA (dokładnie te same), jeden wrzuca do 17 IRQ, drugi jest na 18 IRQ. Karta chce współpracować tylko z 18-tym. W takim razie po co jest ten 17?

Ja wiem że to wygląda na tonącego, który chwyta się brzytwy, ale muszę mieć pewność że wszystkie potencjalne żródła problemu zostały zbadane Jeśli się okaże że mam kopnięty kontroler PCMCIA albo jest on niekompatybilny z kartą to przynajmniej będę wiedzieć że jest jakieś wyjście.

A jak się okaże że po prostu E-mu jest mało wydajna to spróbuję przetestować jakieś rozwiązanie na firewire, tak zresztą chciałem zrobić, ale dystrybutorzy nie bardzo chcą wchodzić w takie układy, nawet pomimo tego że cała sprawa była załatwiana przez sklep, w którym wiedzą że nie wywinę jakiegoś numeru.
[url=http://www.liveuser.pl]liveuser.pl[/url] /
[url=http://www.myspace.com/ansikte]le visage[/url]

Awatar użytkownika
bruce_lee
Kontakt:

Post autor: bruce_lee » środa 07 gru 2005, 02:56

Sprawa się powoli wyjaśnia (a może nawet już się wyjaśniła) - karta prawdopodobnie nie ma nic wspólnego z niską wydajnością. Głównym winowajcą jest na 99% laptop - albo jakaś uszkodzona jego część albo niepoprawna konfiguracja hardware'u - tym razem ICOM się nie popisał . Jutro zawitam do łódzkiego przedstawiciela i zrobię rewolucję .

Skąd ten trop? Ano stąd że pojawiły się kolejne problemy w pracy z audio - najbardziej dokuczliwe stało się bardzo duże opóźnienie nagrywanego sygnału, mimo użycia sterowników E-MU ASIO i zafiksowanej latencji - od 5 do 10 ms. Opóźnienie było proporcjonalne do stopnia zużycia CPU, niestety powyżej 30% opóźnienie potrafiło się wachać od 30 do 60ms, co objawiało się efektem chorusa, przy włączeniu jednoczesnego odsłuchu w Abletonie i direct monitoringu w E-MU.

Kolejnym problemem było (ciągle jest) to że gdy zużycie procesora wynosiło więcej niż 50%, zaczynały się dropouty i dopiero przełączenie się na latencje przynajmniej 20ms rozwiązywało problem. Do czasu następnego zwiększenia CPU performance o kolejne 10% - przy zużyciu 75% możliwa była praca jedynie ze 100ms latencją. Ponieważ przedwczoraj dojechał do mnie PSP TotalPack, to postanowiłem sobie wszystko przetestować jeszcze raz, na tych, bądź co bądź, dość procesożernych wtyczkach. Wynik doprowadził mnie do rozpaczy (powyżej 70% cięło się wszystko. niezależnie od latencji) i chwyciłem jeszcze raz za maila do supportu E-MU. Korenspondencja przebiegałą wzorowo, już po paru godzinach dostawałem odpowiedzi. Widać że dbają o klientów, ale to temat na osobną dyskusję.

Wśród gąszczu porad, domniemywań, wskazówek i wyjaśnień, dwie okazały się bardzo pomocne.

Przede wszystkim logo na CardBusie wcale nie świeci, to tylko błąd w manualu, co zostało mi dwukrotnie wyjaśniane . Świeci się natomiast logo na MicroDocku i wyjście ADAT. Także wygląda na to że moja karta nie ma żadnej usterki.

Druga sprawa to to że technik E-MU poradził mi znaleźć kogoś kto ma laptopa i u niego przetestować moją kartę. Niby banalne, ale jakoś wcześniej nie wpadłem na ten pomysł. W każdym razie, udało mi się to właśnie parę godzin temu i jestem zdgruzgotany a z drugiej strony zadowolony, bo sprawa się raczej wyjaśniła i nie będę musiał rozstawać się z E-MU.

Otóż przetestowałem (podstawą testu był w/w projekt "Distortion" dodany do Ableton Live 5) moją kartę na laptopie o sporo niższych parametrach niż ten mój (HP NX9020 - Celeton-M 1,4 GHz, 480 MB ram; dla przypomnienia, moja konfiguracja to ICOM 8200, Pentium-M Centrino 760 2 GHz, 1 GB ram), a wydajność była 1,5x wyższa (maksymalne zużycie dochodziło do 22%, przy 34% u mnie). I wreszcie strumień audio stał się stabilny.

Idąc za ciosem, postanowiłem ten sam projekt odtworzyć na sterownikach karty MAYA 44USB, a nawet na sterownikach karty zintegrowanej w laptopie znajomego. Wyniki były nieco gorsze, ale nadal dużo lepsze niż u mnie.

Jak to możliwe, że dużo słabszy notebook bez wysiłku odstawia dużo silniejszego konkurenta? Ja nie wiem, mam nadzieję że na to pytanie udzielą mi odpowiedzi ludzie z ICOM. Zwłaszcza że mam zamiar się wybrać z wrześniowym numerem EiS i użyć go jako dowodu na moją tezę. Bo albo coś jest skopane w moim kompie albo testy notebooków ICOMa są do tyłka.

No właśnie, jakie jest prawdopodobieństwo tego że sprzęt wychodzący spod igły, który powinien przejść jakieś testy wydajnościowe, może okazać się niesprawny?

Sprawa zapewne jeszcze będzie wyjaśniać się parę dni (albo tygodni ), na pewno zdam relację po zakończeniu. Mam nadzieję że nie będę musiał wieszać psów na ICOM i Waszym teście..

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 07 gru 2005, 13:47

sprawdz ustawienia w biosie,powylaczaj niepotrzebne uslugi w windowsie,przejzyj panel sterowania*(zakladka wydajnosc).....

takze opcje oszczedzania energii - i dokladniej w menadzerze urzadzen rowniez

cos mi to centrino nie podchodzi - jeden laptop smiga elegancko a drugi w tydzien po zainstalowaniu wszystkiego smiga jak zolw.....wszystko przegrzebalem i nic nie poprawilo(oczywiscie bez karty bo akurat jest do ciut innych zastosowan).....

Awatar użytkownika
bruce_lee
Kontakt:

Post autor: bruce_lee » środa 07 gru 2005, 14:34

UWAGA!!! Dziś rano postanowiłem zrobić wszystko jeszcze raz od nowa, zrobić to dokładnie, z długopisem i kartką, próbując zlokalizować wszystkie potencjalne problemy i notując spostrzeżenia (o których później wspomniałbym w serwisie ICOM, żeby ułatwić im pracę). I znalazłem przyczynę - nie żadne tam sprawy sprzętowe, a zwykły schemat zasilania. Wcześniej, w zakładce "Opcje zasilania" przełączałem róźne rzeczy, zgodnie ze wskazówkami z musicxp.net, ale nie miało to żadnego wpływu na wydajność. Już się powoli zbierałem do wyjścia, ale post Zbyni spowodował że jeszcze raz powędrowałem do panelu sterowania. I wprawdzie nie znaleazłem tam zakładki "wydajność", ale wszedłem jeszcze raz do Opcji zasilania i przełączyłem się schemat z "Przenośny/Laptop" na "Stacjonarny w doumu/biurze". Po uruchomieniu projektu testowego w Abletonie, wskaźnik performance wynosił nie więcje niż 14% (przy 34% poprzednio).

Jeśli macie problemy z wydajnością laptopa, pierwsze kroki skierujcie właśnie do zakładki "OPCJE ZASILANIA" i sprawdżcie czy nie macie włączonego schematu zasilania "PRZNOŚNY/LAPTOP", może oszczędzicie sobie pracy i nerwów .

A notebook ICOM jest w porządku, jeśli do końca miesiąca nic się nie zmieni, to bedę mógł z czystym sumieniem polecić tę firmę.

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 07 gru 2005, 20:02

ciesze sie ze pomoglem - wiesz jak to jest z oszczedzaniem energii - w laptopach pozwala to spowolnic wiele rzeczy niestety ta ich zachwalana plynnosc spowalniania przynosi tylko problemy a zadnego porzytku.....

co do wydajnosci to panel sterowania->system->zaawansowane...

wylacz tam cienie wizualizacje a w szczegolnosci ten badziewny wyglad ktory pozwala na ladowanie sie wirusow i skutecznie zamula kompa....czemu zatem nie zamula na normalnym wygladzie?przeciez to to samo - no ale coz w microsofcie sa sami fachowcy i tak juz bedzie niestety......

Awatar użytkownika
bruce_lee
Kontakt:

Post autor: bruce_lee » środa 07 gru 2005, 20:14

...ciesze sie ze pomoglem - wiesz jak to jest z oszczedzaniem energii - w laptopach pozwala to spowolnic wiele rzeczy niestety ta ich zachwalana plynnosc spowalniania przynosi tylko problemy a zadnego porzytku.....

co do wydajnosci to panel sterowania->system->zaawansowane...

wylacz tam cienie wizualizacje a w szczegolnosci ten badziewny wyglad ktory pozwala na ladowanie sie wirusow i skutecznie zamula kompa....czemu zatem nie zamula na normalnym wygladzie?przeciez to to samo - no ale coz w microsofcie sa sami fachowcy i tak juz bedzie niestety.........

Spoko, te wszystkie inne niepotrzebne funkcje miałem powyłączane, notebook jest tylko do muzyki, więc dostepu do sieci na nim nie mam, z wirusami nie powinno być zatem problemu

keyzone

Post autor: keyzone » sobota 10 gru 2005, 14:48

Część! z zapartym tchem czytałem kolejne perypetie Bruce Lee z PB 8200 i kartą E-MU 1616.A to dlatego,ze chcę kupić PB8300 i E-MU 1616m i trochę sie podłamałem, bo po długim czasie poszukiwań i pytań do "fachowców komputerowców" ( a wiadomo, że jest ich tak wielu jak specjalistów od skoków narciarskich!!!) postanowiłem posłuchać ekspertów EiS. I nagle takie problemy!!! Cieszę się problem został rozwiązany Zatem pytania do Bruce'a: czy dalej wszystko jest w porządku? Druga sprawa : jaki jest zastosowany kontroler FireWire jest w PB8200? w najnoszej EiS jest fajny artykuł o FireWire i USB, w którym zwrocono uwagę na ten problem. Dowiedziałbym się w iComie ,ale jest sobota i nikt tam nie pracuje.
www.digimatch.eu i7 950, 24GB RAM, E-mu 1616m PCIe, Cubase7, Ozone5 Advanced, Komplete7, EWQLSO Platinium Plus, Goliath, Stormdrum2 Pro, Omnisphere, Trilian, ARC, T-Racks3 CS Grand, Real Guitar, LPC, Noman Factory British Bund

Awatar użytkownika
bruce_lee
Kontakt:

Post autor: bruce_lee » sobota 10 gru 2005, 16:39

...Część! z zapartym tchem czytałem kolejne perypetie Bruce Lee z PB 8200 i kartą E-MU 1616.A to dlatego,ze chcę kupić PB8300 i E-MU 1616m i trochę sie podłamałem, bo po długim czasie poszukiwań i pytań do "fachowców komputerowców" ( a wiadomo, że jest ich tak wielu jak specjalistów od skoków narciarskich!!!) postanowiłem posłuchać ekspertów EiS. I nagle takie problemy!!! Cieszę się problem został rozwiązany Zatem pytania do Bruce'a: czy dalej wszystko jest w porządku? Druga sprawa : jaki jest zastosowany kontroler FireWire jest w PB8200? w najnoszej EiS jest fajny artykuł o FireWire i USB, w którym zwrocono uwagę na ten problem. Dowiedziałbym się w iComie ,ale jest sobota i nikt tam nie pracuje. ...

Wygląda na to że wszystko jest już pod kontrolą, są pewne problemy na linii Ableton Live - Sample Tank, ale raczej to nie wina laptopa czy karty.

Przy okazji tych wszystkich perypetii, zrobiłem mały teścik, sprawdzając ile wytrzyma procesor - zapiąłem 10 wtyczek PSP 84 (po 2 na dwóch ścieżkach, dwóch wysyłkach i sumie), ze wszystkimi sekcjami włączonymi, w losowych ustawieniach. Do tego dorzuciłem 5 x PSP VW - tryb stereo, multiband, parametr speed na maksimum. Na sumie zapięty był PSP MasterQ w trybie FAT i włączonymi wszystkimi filtrami oraz MasterComp, wszystkie sekcje uaktywnione, ale juz nie w trybie FAT. Interfejsy graficzne wtyczek były pochowane.

Na jednej ścieżce grał loop, na drugiej Synth1. Całość dochodziła do 94% CPU, przy latencji ustawionej na 100ms. Strumień audio pozostawał stabilny, nie było słychać żadnych zniekształceń.

Oczywiście to absolutne maksimum i nikt nie będzie narażać kompa, w czasie normalnej pracy, na taki wysiłek. Ale obrazuje to możliwości zestawu ICOM + E-MU.

Jedyną niedogodnością jest fakt że przy większych obciążeniach (powyżej 50%), zafiksowana i rzeczywista latencja różnią się i z teoretycznego opóźnienia 5ms robi się nieco więcej - na tyle dużo że jest to słyszalne. Jakimś tam rozwiązaniem jest włączenie direct monitoringu w karcie, ale jeśli chcesz monitorować sygnał ze wszystkimi efektami na śladzie, to zaczyna być to nieco uciążliwe.

Tak poza tym to wszystko chodzi tak jak powinno - przewidywalnie, stabilnie, bez wygłupów. Wreszcie można się skupić na kwestiach czysto muzycznych

keyzone

Post autor: keyzone » poniedziałek 12 gru 2005, 16:21

Mam jeszcze pytanie do bruce_lee. Czy wiesz jaki kontroler FireWire został zastosowany w PB8200? W ostaniej EiS zwracano uwagę na dobór kontrolera w kompie. Wolę się dowiezdziec przed zakupem. Dzwoniłem do iComu i gość od spraw technicznych nie był w stanie odpowiedziec na to pytanie A jeśli nie wiesz, to czy pracowałeś już na tym kompie przy pomocy firewire? I jeszcze jedno, czy pracujesz w trybie dual chanell, bo powiedzieli mi w iComie,że standardowo nie montują kości dualowych?
www.digimatch.eu i7 950, 24GB RAM, E-mu 1616m PCIe, Cubase7, Ozone5 Advanced, Komplete7, EWQLSO Platinium Plus, Goliath, Stormdrum2 Pro, Omnisphere, Trilian, ARC, T-Racks3 CS Grand, Real Guitar, LPC, Noman Factory British Bund

ODPOWIEDZ