Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
-
preceli
Re: Automatyczna kwantyzacja audio
autor: preceli » środa 07 gru 2005, 16:18
...Aha! A jeśli wylatujesz przy 6/8 to ja sugeruję metronom na 2. Akcenty Ci się nie pomieszają, a łatwiej. Tylko tempo musisz przeliczyć odpowiednio...
1.5/4
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
-
JanC
......Aha! A jeśli wylatujesz przy 6/8 to ja sugeruję metronom na 2. Akcenty Ci się nie pomieszają, a łatwiej. Tylko tempo musisz przeliczyć odpowiednio...
1.5/4
...
No proste!
Już nie wiem jak Wam do rozsądku przemówić. Moja teza brzmi że granie na 6/8 z metronomem na 3/4 to jest granie pod włos, bo drugi akcent wypada pomiędzy klikami...
Poza tym napisałem żeby TEMPO przeliczyć, jak ktoś nie rozróżnia tempo i metrum to już nie mój problem. Jak widać stan wiedzy teoretycznej u realizatorów/muzyków jest na opłakanym poziomie...
-
Zbynia - Posty:7665
co ty na matematyke nie chodziles?
3/4 to to samo co 6/8......jakbys nie kombinowal to tak wyjdzie - a akcenty to ty robisz nie metrum i to zalezy od ciebie czy dasz akcent tu czy tam - byleby sie kupy trzymalo.....
-
peter1pl - Posty:373
autor: peter1pl » środa 07 gru 2005, 20:05
Elementy wiedzy o muzyce:
1) Akcent przypada na mocną częśc taktu.
2) W metrum 4/4 mocne części przypadają na 1 (główny akcent) i 3.
w 4/4 akcenty nie muszą tylko mogą przypadać na 1i3
ale mogą też na 2i4
Zgadza się? Zagraj sobie np. blues'a z akcentami na 1i3 to się BB King w grobie przewróci (mimo że jeszcze nie umarł)
O Reggae nie wspomnę...(Bob Marley będzie się przewracał...)
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm
-
peter1pl - Posty:373
autor: peter1pl » środa 07 gru 2005, 20:07
a akcenty to ty robisz nie metrum i to zalezy od ciebie czy dasz akcent tu czy tam - byleby sie kupy trzymalo........
Zalezy jak masz ustawiony metronom. Bo jeśli on będzie robił złe akcenty - to Ty raczej też (będziesz go naśladował).
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm
-
JanC
autor: JanC » czwartek 08 gru 2005, 00:19
... a akcenty to ty robisz nie metrum i to zalezy od ciebie czy dasz akcent tu czy tam - byleby sie kupy trzymalo........
No, tylko matematyka to nie muzyka i 3/4 to nie jest to samo co 6/8, zapytaj się szkolonego muzyka to Ci powie. To że jest tyle samo ósemek to o niczym nie świadczy.
Możesz oczywiście puścić metronom 3/4 i grać 6/8, nikt Ci nie broni, tylko wtedy albo dla Ciebie mniej wygodnie, albo nie będzie to 6/8.
Pisząc że akcenty są na 1 i 3 w 4/4 podałem ogólną zasadę. Natomiast schematy rytmiczne w muzyce to inna sprawa, w końcu są synkopy, polirytmia, polimetria, itp. Ale metronom Ci mambo nie zagra ;) bo podaje akcenty tam gdzie standardowo mają być.
-
zerodead - Posty:124
autor: zerodead » czwartek 08 gru 2005, 00:40
hm.
nie bardzo rozumiem.
a co Ci akcent (klika) przeszkadza ? Przecież i tak wypada na pierwszą nutkę (bez względu na metrum) ?
jednak będę się upierał przy tezie kolegów, że jeśli o nagrywanie i metronom chodzi to 6/8 to to samo co 3/4 w dwa razy szybszym tempie ;) z dwa razy gęstszym akcentem ;) chyba że całkiem już zgłupiałem (możliwe) ...
poza tym nie bardzo rozumiem jak sie to wszystko ma do kwantyzacji audio i wypadania z frazy ;) jak wypadasz z frazy, to studiuj dalej :)
-
JoachimK
-
Kontakt:
autor: JoachimK » czwartek 08 gru 2005, 00:42
Chodzi mi o nagrywanie analogowe do tempa np. 6\\8
Metrum (6/8 to nie oznaczenie tempa!) nie ma tu nic do rzeczy.
Zagraj audio zachowujac utworu i jak pisalem wyzej, potnij to oraz skwantyzuj eventy (party) tak, jakby to byly midi events.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
-
preceli
autor: preceli » czwartek 08 gru 2005, 08:48
Ło rany, ludzie, Co wy z tym upiornym metronomem, metrum, tempem, przeliczaniem, studiami...
A jaki to problem zrobić sobie (na kolanie) na jednej scieżce MIDI jedno lub kikutaktowy patern, powstawiać w nim akcenty, skierować na dowolne klikadło (nawet te Microsoftu), powielić na dowolną ilość taktów i dać do odsłuchu? I metrum się zachowa, i siatka, i przeliczać nic nie trzeba a i kontrola tyż jest na fulla

.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
-
spiker
autor: spiker » czwartek 08 gru 2005, 09:56
A jaki to problem zrobić sobie (na kolanie) na jednej scieżce MIDI jedno lub kikutaktowy patern, powstawiać w nim akcenty, skierować na dowolne klikadło (nawet te Microsoftu), powielić na dowolną ilość taktów i dać do odsłuchu? I metrum się zachowa, i siatka, i przeliczać nic nie trzeba a i kontrola tyż jest na fulla

.
Nie, nie, nie Preceli ...:-) ta metoda mi się zdecydowanie mniej podoba
Metoda "trzy po trzy" i 1.5/4 jest much better
pozdrawiam
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...