Stacja muzyczna PC

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
mellodeque
Kontakt:
Re: Stacja muzyczna PC

Post autor: mellodeque » środa 07 gru 2005, 08:33

Netes: napisałem o Zalmanie (całkowicie pasywnej obudowie) - za niestety chorą sumę 4999PLN

Masakratycznie drogo, ale powiem, ze robi wrażenie. Coprawda Test był prowadzony na Athlonie 3000, i wygladało to imponująco. Ale kogo stać by wydać 4999 na calkowicie pasywną obudowę

Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

j.h

Post autor: j.h » środa 07 gru 2005, 11:47

Witam

Chcialbym wszystkim podziekowac za spore zaangazowanie i konkretne porady dzieki ktorym jak mi sie wydaje bede mogl sklecic sobie porzadna maszynke liczącą.

jeszcze raz dzieki i pozdrawiam

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » środa 07 gru 2005, 11:54

...Netes: napisałem o Zalmanie (całkowicie pasywnej obudowie) - za niestety chorą sumę 4999PLN

Masakratycznie drogo, ale powiem, ze robi wrażenie. Coprawda Test był prowadzony na Athlonie 3000, i wygladało to imponująco. Ale kogo stać by wydać 4999 na calkowicie pasywną obudowę

...

Nie zaznaczyłeś, że chodzi o obudowę, więc myślałem, że mówisz o zasilaczu (bo Zalmany z chłodzeniem pasywnym już widziałem kiedyś) .

Wprawdzie to nie wiem po co wydawać 5 k PLN na parę kawałków metalu, ja nawet gdybym był paskudnie bogaty to bym tego nie kupił , wolałbym sam sobie skonstruować bezgłośne WC i do tego dokupić chłodzony pasywnie zasilacz niż brać taką obudowę, no i wyszłoby dużo dużo taniej i dużo dużo wydajniej , ale są ludzie, którzy to kupią - na pewno.
Pozdrawiam

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 07 gru 2005, 12:45

wazne kwestie:

procesor - do wyboru miedzy wydajnym i bardzio grzejacym sie intelem(pentuim - celerony pomijamy) a amd64(wydajne i chlodniejsze)

pamiec - chodzi o stabilna pamiec wiec nie musisz miec jakis do podkrecania....512 wystarczy(gdy masz nieduze banki vsti) ale jako ze teraz pracuja w dualu - to 2x512 i bedzie dobrze(bierz tanio nie rzucaj sie na super moduly - tak jak wyzej goodram czy wilk oraz patriot)

plyta glowna - nie asus bo miewja klopoty z kompatybilnoscia z innymi elementami(glownie pamiec ale czasem i grafika)...gigabyte msi dfi - tanio wydajnie i stabilnie - moglbym powiedziec ze rowniez asrock i ecs - bo sa modele i wydajne i stabilne ale roznie bywa..........

twardy dysk - nie sata bo wydajnosc ma taka sama jak ata133.....jesli juz to sataII - przynajmniej 250giga(tanie i duze - a wbrew pozorom miejsce szybko znika:D) - i najlepiej z 16MB cachu(niby niewielki wzrost ale przy wielu malych pliczkach czy duzym mieleniu dyskiem zaczyna wzrastac)

cihcy - seagate(ale grzeje sie strasznie)wd(seria se - ciche bardzo sie nie grzeja i sa dosc lekkie i nie wpadaja tak w wibracje),samsung(porzadne dyski wbrew pozorom)(pamietaj ze jak to ma byc sataII to zeby plyta to obslugiwala)

wydajny duzy i cichy wentylator - gigabyte serii 3d cooler albo arctic freezer - nie zadne tam pentagramy bo sie okaze ze nie ma miejsca na plycie zeby to wielkie cudo wsadzic(a i wazy tez sporo)

zasilacz - albo bezglosny z chlodzeniem pasywnym(spore koszta) albo z duzym wentylatorem 12cm.....zadnych logikow codegenow(choc am dwa i stabilne jak skala od ponad 2 lat)modecomow czy feelow.....cheftiec tagan i kilka innych tych z wyzszej polki.......

grafika - jaka zechcesz zaleznie od gniazda na plycie ale najlepiej z chlodzeniem pasywnym(bez wiatraka)

chlodzenie wodne sobie daruj....

dyski na specjalnych amortyzatorkach i chdza 2 razy ciszej(grzeja sie ciut bardziej - ale tu trzeba porzadnej przewiewnej obudowy(nie dziurawej a duzej i przewiewnej wewnatrz)

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 07 gru 2005, 12:49

ale najwazniejsze:

instrumenty vsti,pluginy - duza wydajnosc procesora

instrumenty vsti z duzymi bankami jak np.electrikpiano - wydajny procesor i duzo ramu

daw z pluginami - szybki pojemny dysk i procesor(ram niekoniecznie)

wydajny daw z pluginami i mocnymi instrumentami - duzo ramu,wydajny procesor i szybkie dyski(najlepiej pojemne i w raid - stripping)

wisnia

Post autor: wisnia » środa 07 gru 2005, 15:19

chlodzenie wodne sobie daruj....

dyski na specjalnych amortyzatorkach i chdza 2 razy ciszej(grzeja sie ciut bardziej - ale tu trzeba porzadnej przewiewnej obudowy(nie dziurawej a duzej i przewiewnej wewnatrz)

...

Witam,

co do ciszy ... dobre komponenty to podstawa, koledzy właściwie wymienili wszystko co będzie konieczne. Moja propozycja jest troszke niekonwencjonalna, można w tej chwili kupić za nieduże pieniądze urządzenie o nazwie KVM, w założeniu ma to służyć do pracy na kilku komputerach na jednym zestawie klawiatura + myszka, w sprzedaży są kable nawet 20 m. Jeżeli warunki lokalowe na to pozwalają można spokojnie pracować na komputerku umieszczonym w innym pomieszczeniu ... problem hałasu znika. Osobiście testowałem to z kablami 3 m, jakość obrazu, komfort pracy z myszą i klawiaturą - nie mam zastrzeżeń. Co do samego urządzenia, w moim przypadku jest to Aten, zintegrowany z LCD 15'' klawiaturą i touchpadem (zarządzanie serwerami), cene przemilcze ... ale za 200 - 300 zł można coś kupić + kabel około 100 zł. Minus tego rozwiązania jest taki, że trzeba niestety biegać np z CD czy pendrivem, kabelki audio, midi trzeba jakoś poprowadzić ... wszystko zależy od warunków lokalowych. W studio w którym doglądam komputerów jest pomieszczenie przylegające do reżyserki, stoi tam taśma, muszę ten pomysł przedstawić i może się uda przetestować.

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » środa 07 gru 2005, 15:56

...(pamietaj ze jak to ma byc sataII to zeby plyta to obslugiwala)...

A dla podpowiedzi powiem, że każdy chipset nForce4 ULTRA obsługuje SATAII. Zwykłe nForce4 już niestety tylko SATA.

Zbynia jakich używasz amortyzatorków? Bo właśnie się waham pomiędzy kilkoma i nie wiem, które wybrać do siebie , jak możesz to rzuć linkiem.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » środa 07 gru 2005, 15:58

...Co do samego urządzenia, w moim przypadku jest to Aten, zintegrowany z LCD 15'' klawiaturą i touchpadem (zarządzanie serwerami), cene przemilcze ... ale za 200 - 300 zł można coś kupić + kabel około 100 zł...

Minusów tego rozwiązania jest dużo więcej, choćby to, że szkoda oczu na taki monitorek. Z tanimi LCD jest tak, że bardziej Ci się oczy zmęczą niż przy przeciętnej klasy CRT. Poza tym 15" to stanowczo zbyt mało do zastosowań audio.
Pozdrawiam

wisnia

Post autor: wisnia » środa 07 gru 2005, 16:10

......Co do samego urządzenia, w moim przypadku jest to Aten, zintegrowany z LCD 15'' klawiaturą i touchpadem (zarządzanie serwerami), cene przemilcze ... ale za 200 - 300 zł można coś kupić + kabel około 100 zł...

Minusów tego rozwiązania jest dużo więcej, choćby to, że szkoda oczu na taki monitorek. Z tanimi LCD jest tak, że bardziej Ci się oczy zmęczą niż przy przeciętnej klasy CRT. Poza tym 15" to stanowczo zbyt mało do zastosowań audio....

To był przykład zastosowania, KVM to tylko małe pudełko do którego podłączamy co chcemy .. może być LCD 19'', dowolna klawiatura i myszka PS/2. To urządzonko o którym wspomniałem (zintegrowany KVM+klawiatura+touchpad) służy do innych zastosowań, jakość obrazu nie jest istotna, istotne jest np to że w szafie zajmuje tylko 1U.

Co do minusów, to sam wymienie jeszcze kilka, np sygnał monitora - tylko analog, w tańszych urządzeniach brak USB ... ale myśle że pomysł nie jest taki zły.

peter1pl

Post autor: peter1pl » środa 07 gru 2005, 16:16

Heh, trzeba było się zaopatrzyć w porządny zasilacz, a nie używać Codegena, albo innego niemarkowego badziewia, bo jak mniemam tak właśnie było. Co do wyłączania - to kwestia konfiguracji. Ja z MSI nie miałem NIGDY żadnych problemów, a z Abitami owszem, wprawdzie nie w chwili obecnej, ale bodajże 2 lata temu....

To cię mocno zdziwię...

Na Codegenie wszystko było OK, Problemy pojawiły się jak kupiłem drogiego, cichego Modecom'a 350W (za ok. 350zł).

Płyta MSI padła po 2 latach uzytkowania i już nie nadawała się do naprawy. Niech spoczywa w pokoju...

Buziaki chłopaki!

P.S. Możecie kupować MSI, ja wiem ze już nie kupię. Na pewno!
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm

ODPOWIEDZ