Korygować charakterystykę wzmacniacza?
Czy miedzy kartą dzwiekową a wzmacniaczem i powinienem mieć zapiety EQ z ustawieniem korygujacym wadę wzmacniacza?
Re: Korygować charakterystykę wzmacniacza?
Czy miedzy wzmacniaczem a kolumnami powinienem mieć zapiety EQ z ustawieniem korygujacym wadę wzmacniacza?
absolutnie nie, bo mozesz uszkodzic EQ
...Czy miedzy kartą dzwiekową a wzmacniaczem i powinienem mieć zapiety EQ z ustawieniem korygujacym wadę wzmacniacza?...
Czy juz sie dowiedziales, korzystajac z poprzednich rad, gdzie tkwi blad? Bo jesli istotnie wzmacniacz podbija i to to w dodatku takie pasmo, to raczej jest to sytuacja niecodzienna i swiadczy bardzo zle o wzmacniaczu.
Moze bys skorzystal z od dawna powszechnie stosowanych prostych, skutecznych i dokladnych metod, jak np. RMAA?
Skad miales probke szumu, a przede wszystkim jaki to byl analizator widma, skoro byl na tyle dokladny, by wykorzystac go jako przyrzad pomiarowy?
absolutnie nie, bo mozesz uszkodzic EQ
...Czy miedzy kartą dzwiekową a wzmacniaczem i powinienem mieć zapiety EQ z ustawieniem korygujacym wadę wzmacniacza?...
Czy juz sie dowiedziales, korzystajac z poprzednich rad, gdzie tkwi blad? Bo jesli istotnie wzmacniacz podbija i to to w dodatku takie pasmo, to raczej jest to sytuacja niecodzienna i swiadczy bardzo zle o wzmacniaczu.
Moze bys skorzystal z od dawna powszechnie stosowanych prostych, skutecznych i dokladnych metod, jak np. RMAA?
Skad miales probke szumu, a przede wszystkim jaki to byl analizator widma, skoro byl na tyle dokladny, by wykorzystac go jako przyrzad pomiarowy?
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
White Noise wygenerowałem w Wave Labie. a gdy go nagrałem w cubese to takze w tym ze programie jest opcja "analize"i z niej skorzystałem . karta jest napewno w porządku (echo gina 3g)
to jeszcze zrob sobie eksperyment: wygeneruj plik w WL, od razu bez przegrywania go otworz w Cubase i zobacz, co pokaze analizator. Masz linie prosta?
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
no nie jest to linia prosta. raczej dwustronny grzebień.
...no to jak? przecież podając sygnał z wyjscia karty na jej wejscie nie sprawdze wzmaka.
ale sie dowiesz, czy blad nie lezy gdzie indziej
pomyśl albo przeczytaj mój post od początku....
I Tobie to polecam......
No wlasnie dowiesz sie, czy przypadkiem wina nie leży po stronie karty. Jesli w takim tescie wyjdzie ci ze z kartą jest wszystko ok to bedziesz pewien ze wina lezy po stronie wzmacniacza. Logiczne?
ale sie dowiesz, czy blad nie lezy gdzie indziej
pomyśl albo przeczytaj mój post od początku....
I Tobie to polecam......
No wlasnie dowiesz sie, czy przypadkiem wina nie leży po stronie karty. Jesli w takim tescie wyjdzie ci ze z kartą jest wszystko ok to bedziesz pewien ze wina lezy po stronie wzmacniacza. Logiczne?
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...
...White Noise wygenerowałem w Wave Labie. a gdy go nagrałem w cubese to takze w tym ze programie jest opcja "analize"i z niej skorzystałem . karta jest napewno w porządku (echo gina 3g)...
To ze jest to echo gina 3g nic nie znaczy. wina moze lezec nawet po stronie kabli, np. przydzwięki z sieci elektrycznej
To ze jest to echo gina 3g nic nie znaczy. wina moze lezec nawet po stronie kabli, np. przydzwięki z sieci elektrycznej
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...
Skad miales probke szumu, a przede wszystkim jaki to byl analizator widma, skoro byl na tyle dokladny, by wykorzystac go jako przyrzad pomiarowy?...
Kol. Joachimk dobrze prawi, zapuść sobie test samej karty RMAA a potem zrób to samo puszczając ten sam test przez twój wzmak
Skad miales probke szumu, a przede wszystkim jaki to byl analizator widma, skoro byl na tyle dokladny, by wykorzystac go jako przyrzad pomiarowy?...
Kol. Joachimk dobrze prawi, zapuść sobie test samej karty RMAA a potem zrób to samo puszczając ten sam test przez twój wzmak
Witam
RMAA jak najbardziej...jednak pamiętaj, że jesli wykonasz test w pętli: wyjście karty>amp>wejście karty to odczyt ch-ki przenoszenia będzie wypadkową dwóch ch-k: karty i wzmacniacza. To samo dotyczy pozostałych parametrów testu. No i uważaj na poziomy: zacznij od absolutnych minimów bo jak nic po karcie będzie...:-(
RMAA jak najbardziej...jednak pamiętaj, że jesli wykonasz test w pętli: wyjście karty>amp>wejście karty to odczyt ch-ki przenoszenia będzie wypadkową dwóch ch-k: karty i wzmacniacza. To samo dotyczy pozostałych parametrów testu. No i uważaj na poziomy: zacznij od absolutnych minimów bo jak nic po karcie będzie...:-(
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...