Wydajność sterowników ASIO w E-mu 1616

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
osisko
Re: Wydajność sterowników ASIO w E-mu 1616

Post autor: osisko » środa 30 lis 2005, 10:41

sprobuj moze ponownej instalacji od poczatku. z moja karta 1616m bylo dosc podobnie, i tez niebieskie logo nie swiecilo sie z poczatku, teraz jest juz zdecydowanie lepiej, choc sytuacja moze nie do konca jest opanowana, kwestia konfiguracji laptopa (walka trwa)...

btw. czy ktos z szanownych kolegow np MB moglby przyblizyc nieco problem denormalizacji?

pozdrawiam

osa
www.osa-project.com

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » środa 30 lis 2005, 10:55

Co do denormalizacji to wystarczy wpisać w google.

co do wydajnosci, to niestety pewnie zakupiles karte, wlozyles w slot i zainstalowales sterowniki, bez ingerencji w system. Wszystkie składowe dobrej konfiguracji to przede wszystkim porzadek w systemie, a jesli dolozyles karte do hulajacego juz jakis czas systemu to wcale sie nie dziwie ze jest nie halo.

Ja dokupujac nowe zabawki, typu karta staram sie od poczatku postawic system. (wiem troche to trwa ale warto)

Co do wydajnosci w Laptopie to niestety są do dziwne urzadzenia - fajne ale niestety PC o takich samych lub nawet mniejszych parametrach bedzie (moim zdaniem) smigal lepiej.

W laptopie priorytetem jednym z wielu jest czas pracy na baterii oraz wymiary - co znacznie powoduje spadek wydajnosci całego systemu.

mam w domu staruszka typu Compaq HP Nx9005 (Athlon2000+, 512MB RAM, 20GB HDD) - i niestety wypada on gorzej od mojego dziadka PC Athlon1300+, 1GBRAM, 160GBHDD.

ogólnie laptopy to dobre urządzenia ale do troszke innych zastosowań, oczywiscie nadadzą sie do muzy, ale mniej niż PC.

Co do wydajnosci ASIO vs. DirectSoudn to przekonasz sie jak podłaczysz urzadzenia zewnętrzne ;)

poza tym obciązenie procka to nie wina ASIO ino samych VST/VSTi itp. Są pluginy, które skutecznie potrafią zapchać nawet najwydajniejszy sprzęt.

[addsig]
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

Awatar użytkownika
osisko

Post autor: osisko » środa 30 lis 2005, 11:41

...Co do denormalizacji to wystarczy wpisać w google.

co do wydajnosci, to niestety pewnie zakupiles karte, wlozyles w slot i zainstalowales sterowniki, bez ingerencji w system. Wszystkie składowe dobrej konfiguracji to przede wszystkim porzadek w systemie, a jesli dolozyles karte do hulajacego juz jakis czas systemu to wcale sie nie dziwie ze jest nie halo.

Ja dokupujac nowe zabawki, typu karta staram sie od poczatku postawic system. (wiem troche to trwa ale warto)

Co do wydajnosci w Laptopie to niestety są do dziwne urzadzenia - fajne ale niestety PC o takich samych lub nawet mniejszych parametrach bedzie (moim zdaniem) smigal lepiej.

W laptopie priorytetem jednym z wielu jest czas pracy na baterii oraz wymiary - co znacznie powoduje spadek wydajnosci całego systemu.

mam w domu staruszka typu Compaq HP Nx9005 (Athlon2000+, 512MB RAM, 20GB HDD) - i niestety wypada on gorzej od mojego dziadka PC Athlon1300+, 1GBRAM, 160GBHDD.

ogólnie laptopy to dobre urządzenia ale do troszke innych zastosowań, oczywiscie nadadzą sie do muzy, ale mniej niż PC.

Co do wydajnosci ASIO vs. DirectSoudn to przekonasz sie jak podłaczysz urzadzenia zewnętrzne ;)

poza tym obciązenie procka to nie wina ASIO ino samych VST/VSTi itp. Są pluginy, które skutecznie potrafią zapchać nawet najwydajniejszy sprzęt.

...

po uzyciu google wiem jescze mniej niz przed, dlatego tez poprosilem o przyblizenie tematu w kontekscie zastosowan audio. mowienie o przewadze stacjonarnych pc nad laptopami ma sredni sens ze wzgledu na to, iz sa to sprawy oczywiste, wiadomo... wybor laptopa na platforme do pracy podyktowany jest jego przenosnoscia (sic!) i takowa chcialoby sie miec skonfigurowana, co latwe nie jest... nie zamierzam zostac informatykiem, nie czuje weny do tego

postawienie systemu na nowo u mnie dalo rezultaty, choc niezupelnie zadowolony z nich jestem, wylaczenie acpi dopiero definitywnie rozwiazalo problem, za to pojawily sie inne...generalnie nie jest latwo ustawic sprzet do pionu, jest to praco i czasochlonne zajecie... szczegolnie w pojedynke

pozdrawiam

osa

www.osa-project.com

Awatar użytkownika
bruce_lee
Kontakt:

Post autor: bruce_lee » środa 30 lis 2005, 17:04

...sprobuj moze ponownej instalacji od poczatku. z moja karta 1616m bylo dosc podobnie, i tez niebieskie logo nie swiecilo sie z poczatku, teraz jest juz zdecydowanie lepiej, choc sytuacja moze nie do konca jest opanowana, kwestia konfiguracji laptopa (walka trwa)...

btw. czy ktos z szanownych kolegow np MB moglby przyblizyc nieco problem denormalizacji?

pozdrawiam

osa...

Tak też zrobię. Rozumiem że po przeinstalowaniu systemu, logo E-mu zaczęło się świecić? Czy card bus miałeś włożony do slota PCMCIA w czasie stawiania na nowo systemu? Czy zmieniły Ci się przydziały przerwań dla poszczególnych urządzeń? Jak duży wzrost wydajności zanotowałeś?
[url=http://www.liveuser.pl]liveuser.pl[/url] /
[url=http://www.myspace.com/ansikte]le visage[/url]

Awatar użytkownika
bruce_lee
Kontakt:

Post autor: bruce_lee » środa 30 lis 2005, 17:22

Dokładnie tak zrobiłem i tak robiłem zawsze, nawet nie wiedziałem że proces instalacji powinien nieco inaczej wyglądać, zwłaszcza że stawianie na nowo systemu, instalowanie sprzętu i oprogramowania jest czasochłonne i różnie może przebiegać. Ale ok, i tak mam zamiar na nowo stawiać system, więc cardbus E-mu znajdzie się w slocie już na samym początku.

Niejednokrotnie już czytałem (także na tym forum), że wydajność laptopów z procesorem Pentium-M i technologią Centrino to podana częstotliwość zegara + mniej więcej 50% względem stacjonarnych Pentium 4. Czyli 2+0,5*2=3 [GHz]. A to już jest niezła maszyna. Ale może jestem zbyt naiwny, hehe.

Tak, ale w swoich projektach, o których tutaj pisałem, nie używałem takowych. Choć jak wspominałem wcześniej - po zapięciu 5-6 wtyczek PSP, z taką wydajnością jak obecnie, zapcham całe CPU. To nie jest normalne.

Awatar użytkownika
osisko

Post autor: osisko » środa 30 lis 2005, 17:38

Tak też zrobię. Rozumiem że po przeinstalowaniu systemu, logo E-mu zaczęło się świecić? Czy card bus miałeś włożony do slota PCMCIA w czasie stawiania na nowo systemu? Czy zmieniły Ci się przydziały przerwań dla poszczególnych urządzeń? Jak duży wzrost wydajności zanotowałeś?...

otoz jak zauwazyles instalacja tej karty nie jest latwa prosta i przyjemna, sa problemy, o ktorych nawet manual mowi. na samym poczatku tez mialem to samo zjawisko, logo sie nie swiecilo, dokonalem powtornej installki karty, za drugim razem poszlo lepiej, kwestia czy w czasie instalacji micro dock jest podlaczony i czy jest wlaczony czy tez nie. jesli chodzi i zyski wydajnosci...hmm, sa w miejscu, gdzie w sesjach uzywalem efektow vst i zastapilem je tymi z emu, wspomaganymi przez DSP, co do VSTi to niestety nie ma i nie bedzie, wiadomo dlaczego... mialem problemy z dropami ale po wylaczeniu acpi problem zniknal, karte mam jakis miesiac i ciagle w fazie testow... ogolnie pozytywne wrazenie, co do wydajnosci...hmm, ciagle szukam jakiegos optimum. reasumujac zanim postawisz system na nowo, odnistaluj karte i zanistaluj raz jescze, powinno pomoc..

pozdrawiam

osa
[addsig]
www.osa-project.com

Awatar użytkownika
osisko

Post autor: osisko » środa 30 lis 2005, 19:53

...http://phonophunk.com/articles/pentium4-denormalization.php

...

moja bardzo wasza dziękować...
[addsig]
www.osa-project.com

Awatar użytkownika
bruce_lee
Kontakt:

Post autor: bruce_lee » środa 30 lis 2005, 21:06

otoz jak zauwazyles instalacja tej karty nie jest latwa prosta i przyjemna, sa problemy, o ktorych nawet manual mowi. na samym poczatku tez mialem to samo zjawisko, logo sie nie swiecilo, dokonalem powtornej installki karty, za drugim razem poszlo lepiej, kwestia czy w czasie instalacji micro dock jest podlaczony i czy jest wlaczony czy tez nie. jesli chodzi i zyski wydajnosci...hmm, sa w miejscu, gdzie w sesjach uzywalem efektow vst i zastapilem je tymi z emu, wspomaganymi przez DSP, co do VSTi to niestety nie ma i nie bedzie, wiadomo dlaczego... mialem problemy z dropami ale po wylaczeniu acpi problem zniknal, karte mam jakis miesiac i ciagle w fazie testow... ogolnie pozytywne wrazenie, co do wydajnosci...hmm, ciagle szukam jakiegos optimum. reasumujac zanim postawisz system na nowo, odnistaluj karte i zanistaluj raz jescze, powinno pomoc..

pozdrawiam

osa

...

A instalowałeś z sterowniki z płyty czy te zaktualizowane, ściągnięte ze strony E-mu? Bo ja od razu instalowałem najnowsze wersje (E-MU® PatchMix DSP Application patch V1.81, E-MU Digital Audio System Driver 1.82) i płyty nawet z koszulki nie wyciągnąłem.

btw widzę, że masz swój kącik na nowejmuzyce - od dawna odwiedasz stronę?

Awatar użytkownika
bruce_lee
Kontakt:

Post autor: bruce_lee » środa 30 lis 2005, 21:15

I jeszcze jedna sprawa - czy możliwe jest że to Service Pack 2 odpowiedzialny jest za słabą wydajność systemu i duże obciążenie CPU? Pamiętam że sporo osób narzekało na microsoftowe poprawki i odradzało instalować SP2, szczególnie w kontekście pracy z audio. Ja niestety nie miałem innego wyjścia, bo mój Windows był już od razu z SP2.

A może jest możliwość odinstalowania SP2 i powrót do SP1?

ODPOWIEDZ