PC i gitara

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:
Re: PC i gitara

Post autor: JoachimK » czwartek 24 lis 2005, 23:43

Mikrofon to Style Line TXS-102 SET

Piecyk Marshall Valvestate II

Procesor Digitecha RP 200

Gitary: Epiphone Les Paul Std i Mensfelda Warlocka na EMG 81

Zostaw (przynajmnie na razie) Digitecha. Sama gitara + piec nagrywany zwyklym mikrofonem dynamicznym powinny dac jakies rezultaty. Tutaj sprawdza sie klasyczny SM57. Nie wiem, co to jest Style Line TXS-102 SET. Moze w nim tkwi przyczyna?

Jezeli wtyczki, to z tych ciezej brzmiacych zobacz jeszcze Amplitube i Rock Amp Legends.

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

KiRi

Post autor: KiRi » czwartek 24 lis 2005, 23:45

.........

Mikrofon to Style Line TXS-102 SET

a nie Stage Line??...

I to chyba bezprzewodówka za 169 eur.

Stage line txs-102 set...

Przepraszam Was ślepnę. STAGE LINE masz rację

peter1pl

Post autor: peter1pl » piątek 25 lis 2005, 00:12

...Nie no, bez jaj. Te wtyczkowe symulatory rzeczywiście są o wiele lepsze niż jeszcze rok, dwa temu, ale nadal nie można mówić o sensownym brzmieniu. Moim zdaniem walcz z mikrofonem i późniejszą obróbką śladów. Tak na prawdę w śladzie gitary zbędny jest nadmiar basu. To pasmo w miksie wypełniają inne instrumenty.

Owszem można. Posłuchaj sobie np Amplitube to Ci szczęka opadnie do samej ziemi. albo niżej jeszcze...:lol:

Dam sobie uciąć rękę, nogę i wszystko pozostałe, że kolega na Marshallu Valvestate przy pomocy mikrofonu Stage Line nie wykręci lepszego przesteru jak z Amplitube.

Dobry jest też JCM900 z darmowego pakietu GuitarSuite.

Rock Amp Legends jak dla mnie jest dość słaby. Guitar Rig'a nie testowałem.
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm

peter1pl

Post autor: peter1pl » piątek 25 lis 2005, 00:14

Aha, jest jeszcze Line6 GuitarPort - karta i symulator w jednym (jako karta zastąpi biednego SB Live!)

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 25 lis 2005, 00:21

Posłuchaj sobie np Amplitube to Ci szczęka opadnie do samej ziemi. albo niżej jeszcze...:lol:

Eee. no bez przesady :) Ale wtyczka faktycznie w sumie niezla.

Rock Amp Legends jak dla mnie jest dość słaby.

No wlasnie. Roznie z nim bywa, ostatnio ciekawostke na temat tej wtyczki opisalem tu

Guitar Rig'a nie testowałem....

Imho do ciezkich brzmien Guitar Rig raczej nie bardzo...

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

KiRi

Post autor: KiRi » piątek 25 lis 2005, 00:31

...Aha, jest jeszcze Line6 GuitarPort - karta i symulator w jednym (jako karta zastąpi biednego SB Live!)...

Wierze Ci, że moze to brzmieć całkiem nieźle i obiecuję, że wyprubuje. Tylko nie to stanowi mój problem. Ja chce nagrać możliwie dobrze nagrać to co wyciskam z mojego pieca i proca. Potrzebuje wskazówek co do sprzętu, czy mój mikrofon, karta muzyczna się do tego nadaje, jezeli nie to co powinienem kupić (za rozsądną kasę), jak ustawić mikrofon, jak ustawić piec. Jezeli macie jakieś podobne doświadczenia bardzo bym Was prosił o próbki dzwięku, tak bym mógł ocenić czy na tym co mam da się jeszcze coś wycisnąc.

peter1pl

Post autor: peter1pl » piątek 25 lis 2005, 00:46

...Posłuchaj sobie np Amplitube to Ci szczęka opadnie do samej ziemi. albo niżej jeszcze...:lol:

Eee. no bez przesady :) Ale wtyczka faktycznie w sumie niezla.

No, może trochę przesadziłem (ale trochę) Niedługo ma się ukazać Amplitube 2 o ile dobrze słyszałem...zobaczymy

Z soft-wzmacniaczami niestety jest tak samo jak ze "zwykłymi" - lepszy instrument=lepsze brzmienie. I trzeba się trochę czasem pomęczyć żeby ustawić dobre brzmienie, niestety...

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » piątek 25 lis 2005, 02:06

KiRi, ja bym Ci radził podobnie jak Joachim, ale musisz powiedzieć co znaczą "rozsądne pieniądze". Jak kupisz sm57, to musisz do jakiegoś w miarę przedwzmacniacza go wpiąć, bo do SB szkoda takiego mikrofonu...

peter1pl

Post autor: peter1pl » piątek 25 lis 2005, 10:42

Jak kupisz sm57, to musisz do jakiegoś w miarę przedwzmacniacza go wpiąć, bo do SB szkoda takiego mikrofonu......

To prawda, sam SM57 wpięty do wejścia mic tej karty nie zabrzmi dobrze (szumy, szumy, szumy... i kiepski sound)

Awatar użytkownika
force

Post autor: force » piątek 25 lis 2005, 14:36

Samym SM57 nie osiągnie zadowalającego brzmienia, potrzeba jeszcze jakiejś pojemnościówki.ale to przyszłościowa opcja.

Ja się wyłamię:

-wepnij liniowo tego Digitecha( na moim RP7,nawet przyzwoicie to brzmiało), jak masz jakiś sekwencer z wtyczkami to obrób sygnał kompresorem i korektorem albo czyms tam jeszcze a efekt będzie lepszy niż z tego jednego mikrofonu. (naprawdę udało mi sie uzyskać masywne brzmienie i niejeden by powiedział że to nie z linii)

pozdr
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7

ODPOWIEDZ