Rejestrator - wybór nośnika

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
fio
Rejestrator - wybór nośnika

Post autor: fio » czwartek 24 lis 2005, 22:16

Witam,

Ostatnio postanowiłem zakupić jakiś wolnostojący rejestrator, żebym nie musiał włączać kompa do szybkiego nagrania czegoś. Co poleciacie, MD, DAT czy może jeszcze coś innego? Słyszałem też o jakichś nagrywarkach Compact Flash, ale za bardzo w nich zorientowany nie jestem.

Prosiłbym o jakieś linki(może być allegro) i pomoc.

Z góry dziękuję za odpowiedź,

fio

Awatar użytkownika
fio

Re: Rejestrator - wybór nośnika

Post autor: fio » czwartek 24 lis 2005, 22:43

...Ale jakie przeznaczenie mial by mieć, tzn. co chcesz na niego rejestrować i w jakich warunkach (studio, plener)?

...

taki home recording. Problem tkwi w tym, że komp jest za głośny i czasem pojemnościówka łapie szum, a poza tym to nie chcę co chwilę włączać kompa do nagrania byle czego, wolałbym nagrać to wszystko na nośniku, bez drażniącego mnie szumu z wiatraczka komputera, a gdy zostanie nagrana większość materiału to siąść na spokojnie i zgrać bezstresowo na kompa.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 24 lis 2005, 22:51

......Ale jakie przeznaczenie mial by mieć, tzn. co chcesz na niego rejestrować i w jakich warunkach (studio, plener)?

...

taki home recording. Problem tkwi w tym, że komp jest za głośny i czasem pojemnościówka łapie szum, a poza tym to nie chcę co chwilę włączać kompa do nagrania byle czego, wolałbym nagrać to wszystko na nośniku, bez drażniącego mnie szumu z wiatraczka komputera, a gdy zostanie nagrana większość materiału to siąść na spokojnie i zgrać bezstresowo na kompa....

Jesli chodzi np o nagrywanie wokalu do jakiegos utworu, to raczej sensowniejszym rozwiązaniem bedzie wyciszenie komputera. Po co masz potem wgrywac do komputera te slady, ustawiać, przesuwac. Szkoda czasu.

Awatar użytkownika
fio

Post autor: fio » czwartek 24 lis 2005, 23:08

.........Ale jakie przeznaczenie mial by mieć, tzn. co chcesz na niego rejestrować i w jakich warunkach (studio, plener)?

...

taki home recording. Problem tkwi w tym, że komp jest za głośny i czasem pojemnościówka łapie szum, a poza tym to nie chcę co chwilę włączać kompa do nagrania byle czego, wolałbym nagrać to wszystko na nośniku, bez drażniącego mnie szumu z wiatraczka komputera, a gdy zostanie nagrana większość materiału to siąść na spokojnie i zgrać bezstresowo na kompa....

Jesli chodzi np o nagrywanie wokalu do jakiegos utworu, to raczej sensowniejszym rozwiązaniem bedzie wyciszenie komputera. Po co masz potem wgrywac do komputera te slady, ustawiać, przesuwac. Szkoda czasu. ...

a możesz podać jakiś dobry, tani i skuteczny sposób?

Awatar użytkownika
Gerry

Post autor: Gerry » piątek 25 lis 2005, 00:17

a możesz podać jakiś dobry, tani i skuteczny sposób?...

Sam postanowiłem zająć się wyciszaniem peceta. Dobre rozwiązania znajdziesz na www.cooling.pl Trzeba też pozbyć się zbędnych wiatraczków np na grafice. Sciany kompa od wewnątrz okleić matą bitumiczną, to wyeliminuje rezonanse pochodzące z wiatraków. Wymień wiatraki na procesorze i zasilaczu. Mozna kupić bardzo ciche wiatraki dodatkowo z regulacją obrotów. radzę też zawiesic dysk na gumkach zamiast przykręcać go w szynie. Istnieje tez chłodzenie wodne ale to drogie i kłopotliwe rozwiązanie.
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 25 lis 2005, 00:23

klopotliwe i nie ciche.........

to pic na wode ze przy wodnym kompuitera nie slychac.....mata bitumiczna tez nie usunie rezonansow - obudowa to blacha najczesciej bardzo cienka - i brzeczy wszedzie gdzie sie da........

wracajac do tematu - mozesz kupic minidisca tyle ze zgrywanie jest czasochlonne przy starych modelach lub bardzo klopotliwe przy nowych(stare i nowe szumia to raz.....a dwa nowe maja wejscie na mikrofon ale kosztuja naprawde sporo...)

Awatar użytkownika
Gerry

Post autor: Gerry » piątek 25 lis 2005, 00:28

Zgadzam się Wodne też wydaje dzwięki. Dlatego staram się jak moge ze swoim. Dodatkowo mam zamiar umiescic wiatrak od zasilacza na silikonie zamiast go przykręcać. Zawsze to coś i mam nadzieję ze przynajmniej w czesci usunę to rezonansowe buuuuuuuuuuuuu
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

ODPOWIEDZ