Kiedy stosować kompresję pasmową?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
spiker
Re: Kiedy stosować kompresję pasmową?

Post autor: spiker » środa 23 lis 2005, 13:11

. Określenie normalizacji "bardzo delikatnym limitowaniem" to pomyłka i to całkowita. Proces normalizacji nie ma nic a nic wspólnego z limitowaniem.

Otóż to...zabrakło mi odwagi by to napisac

przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » środa 23 lis 2005, 13:22

L3 nie jest jedynym programowym limiterem [...] Sprzetwo TC electronic finalizer , TC M 5000 z nowym oprogramowaniem

Mam w studio na czterech M5000 ostatnia wersje softu v3.51 i nic nowego oprocz soft clippera tam nie ma wzgledem poprzedmniej wersji, jesli chodzi o wielopasmowy MD2
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » środa 23 lis 2005, 13:55

.... Określenie normalizacji "bardzo delikatnym limitowaniem" to pomyłka i to całkowita. Proces normalizacji nie ma nic a nic wspólnego z limitowaniem.

Otóż to...zabrakło mi odwagi by to napisac

...

Oczywiście tak się dzieje gdy jedno słowo może mieć wiele znaczeń . wszyscy wiemy co oznacza NORMALIZE w każdym z programów muzycznych i niema to nic wspólnego z limitowaniem, jednak ja pod słowem NORMALIZOWAĆ miałem na myśli doprowadzanie danego numeru do jakiegoś punktu " głośności " , tak aby wszystkie utwory w danym materiale miały podobną wartość wyjściową przed kompresja pasmową , i wydawało mi się ze wyraźnie to napisałem .

Jak wcześniej zauważyłem przeważnie kompresor w skrajnych ustawieniach może działać jako Limiter, M 5000 także .Jeśli masz wątpliwości to sprawdź .

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » środa 23 lis 2005, 14:57

jednak ja pod słowem NORMALIZOWAĆ miałem na myśli

A wszyscy inni sa wrozkami i beda wiedziec, co masz na mysli. Po to jest jakis termin, by sie nim poslugiwac. Normalizacja to normalizacja i kropka.

Jak wcześniej zauważyłem przeważnie kompresor w skrajnych ustawieniach może działać jako Limiter, M 5000 także .Jeśli masz wątpliwości to sprawdź ....

Co chcesz udowodnic? Przeciez to jest wiadome - limiter jest kompresorem o nieskonczonym nachyleniu - nic tu nie ma do zauwazania. Ale co z tego? Powiesz w studiu realizatorowi "wlacz kompresor, bo trzeba cos zlimitowac"?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 23 lis 2005, 15:22

Twoja odpowiedz nie wprowadza nic do wątku , odpowiadasz pytaniem na pytanie ?

To nie byla odpowiedz, tylko dalsza czesc pytan

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » środa 23 lis 2005, 15:35

...Twoja odpowiedz nie wprowadza nic do wątku , odpowiadasz pytaniem na pytanie ?

To nie byla odpowiedz, tylko dalsza czesc pytan ...

Ale ja myslałem ze ty to wiesz . widocznie sie myliłem

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » środa 23 lis 2005, 15:50

Ale co z tego? Powiesz w studiu realizatorowi "wlacz kompresor, bo trzeba cos zlimitowac"?...

hmm. a tobie ktos to kiedys powiedział ? uważam ze realizator sam powinien wiedziec kiedy nalzezy korzystac z limitera , pozdrawiam ...

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » środa 23 lis 2005, 16:06

... Ale co z tego? Powiesz w studiu realizatorowi "wlacz kompresor, bo trzeba cos zlimitowac"?...

hmm. a tobie ktos to kiedys powiedział ? uważam ze realizator sam powinien wiedziec kiedy nalzezy korzystac z limitera , pozdrawiam ......

Ja tez tak uwazam, co nie znaczy, ze nie mozna rozmawiac. A wtedy trzeba miec wspolny jezyk. Zapewniam Cie, ze wlasnie przez takie i podobne niescislosci czesto traci sie niepotrzebny czas w studio.

wuwaldi

Post autor: wuwaldi » środa 23 lis 2005, 19:57

Czy nie jest tak, że NORMALIZACJA - to zmiana poziomu głośności klipu audio do najwyższego możliwego poziomu nie powodującego przesterowania ? Przyznam szczerze, że ja to tak do tej pory rozumiem, a w związku z tym, jesli dany klip ma generalnie niski poziom a zdarzy jeden peak bliski poziomu maksymalnego to normalizacja niewiele, albo nawet nic nie wnosi do zmiany poziomu średniego.

Bredzę?...

Bardzo dobrze rozumiesz. Jest tak jak mówisz, z tym że poziom normalizacji może być określony przez użytkownika.

Tak jest w Adobe Audition.

Natomiast jeżeli ten poziom tego peaku zmniejszysz np. ręcznie i znormalizujesz to poziom całości podniesie się.
reżyser dźwięku, rencista

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » czwartek 24 lis 2005, 00:46

...Natomiast jeżeli ten poziom tego peaku zmniejszysz np. ręcznie i znormalizujesz to poziom całości podniesie się....

O czym Wy wszyscy w ogóle gadacie??? Przecież "pryma aprilis" dopiero za parę miesięcy... Mam wrażenie, że ten cały wątek normalizacji to jakiś spisek żartownisiów Jedyny Szkudlik wie o co chodzi?

ODPOWIEDZ