Różnica między Nady SM250A, a T.Box NF06A
Mam pytanie:
może ktoś mnie oświeci, bo podobają mi się monitory Nady,
ale znalazłem też gdzieś w necie identycznie wyglądające
The Box i cena ich jest o wiele niższa od Nady. Czy to
tylko wygląd, czy te T.Boxy też nie są takie złe?
Co proponujecie?
może ktoś mnie oświeci, bo podobają mi się monitory Nady,
ale znalazłem też gdzieś w necie identycznie wyglądające
The Box i cena ich jest o wiele niższa od Nady. Czy to
tylko wygląd, czy te T.Boxy też nie są takie złe?
Co proponujecie?
Re: Różnica między Nady SM250A, a T.Box NF06A
a czy te nady sa az tak super?
pytanie tendencyjne
pytanie tendencyjne
...a czy te nady sa az tak super?
pytanie tendencyjne...
No niby nie wiem, ale chyba lepsze od M-Audio DX4? I druga strona to cena, chodzi mi o monitory do 1000 zetów, a znowu T.boxy to granica 700 zetów. A przy 8" głośniku basowym i 100 watach mocy, jak zapewnia producent, wydaje mi sie że sprawa warta jest zastanowienia.
Pozdrowionka!!!
pytanie tendencyjne...
No niby nie wiem, ale chyba lepsze od M-Audio DX4? I druga strona to cena, chodzi mi o monitory do 1000 zetów, a znowu T.boxy to granica 700 zetów. A przy 8" głośniku basowym i 100 watach mocy, jak zapewnia producent, wydaje mi sie że sprawa warta jest zastanowienia.
Pozdrowionka!!!
...Nic lepszego od NF06A do 1000zł chyba nie kupisz.
Zgoda, tylko NF06a kosztują około 700zł, a w przedziale do 1000 są jeszcz i inne : ESI nEar05 eXperience, BST Studio 5, M-Audio Studiophile BX5A, no i Nady SM250a.
Zgoda, tylko NF06a kosztują około 700zł, a w przedziale do 1000 są jeszcz i inne : ESI nEar05 eXperience, BST Studio 5, M-Audio Studiophile BX5A, no i Nady SM250a.
...Nic lepszego od NF06A do 1000zł chyba nie kupisz.
A BST Studio 5? Słuchałem i w tej cenie wydają mi się niezłe, ale nie miałem okazji porównać z NF06A...
BST miały test w EiS, wypadły "dobrze".
A BST Studio 5? Słuchałem i w tej cenie wydają mi się niezłe, ale nie miałem okazji porównać z NF06A...
BST miały test w EiS, wypadły "dobrze".
...Nie mam pojęcia jak wypadają BST, ale mają 10cm głośnik basowy, a NF 16cm...
...
NF06a słuchałem u kolesia, pod SB Live na KX Project i gdyby nie jego ingerenca w ustawienia EQ, to brzmiały stasznie matowo. Czy we wszystkich przypadkach monitorów, dla uzyskania dobrego brzmienia, trzeba je dopieścić EQ z karty?
...
NF06a słuchałem u kolesia, pod SB Live na KX Project i gdyby nie jego ingerenca w ustawienia EQ, to brzmiały stasznie matowo. Czy we wszystkich przypadkach monitorów, dla uzyskania dobrego brzmienia, trzeba je dopieścić EQ z karty?
...Nie mam pojęcia jak wypadają BST, ale mają 10cm głośnik basowy, a NF 16cm...
...
? Skąd takie wyliczenia?
BST = 5"
NF = 6"
Czy 1"=6cm? Ostatnio jak sprawdzałem to nie ;)
Tyle mojego czepiania się, fakt jest taki, że woofer mają mniejszy. Natomiast zauważyłem że bas-reflex dobrze pracuje w BST, więc przy podkręceniu głośności bas jest. Nominalnie od 56Hz, mają ponadto przełączniki do regulacji barwy i wyjście na subwoofer (w instrukcji stoi że również na pasywny, choć mnie to osobiście zdziwiło, jak będę u kumpla następnym razem sprawdzę).
Zresztą prawda jest taka że na 5,6" basu nie będzie i tyle, trzeba kontrolować słuchawkami.
...
? Skąd takie wyliczenia?
BST = 5"
NF = 6"
Tyle mojego czepiania się, fakt jest taki, że woofer mają mniejszy. Natomiast zauważyłem że bas-reflex dobrze pracuje w BST, więc przy podkręceniu głośności bas jest. Nominalnie od 56Hz, mają ponadto przełączniki do regulacji barwy i wyjście na subwoofer (w instrukcji stoi że również na pasywny, choć mnie to osobiście zdziwiło, jak będę u kumpla następnym razem sprawdzę).
Zresztą prawda jest taka że na 5,6" basu nie będzie i tyle, trzeba kontrolować słuchawkami.
......Nie mam pojęcia jak wypadają BST, ale mają 10cm głośnik basowy, a NF 16cm...
...
? Skąd takie wyliczenia?
BST = 5"
NF = 6"
Zresztą prawda jest taka że na 5,6" basu nie będzie i tyle, trzeba kontrolować słuchawkami....
Hola hola!!! Z tego co mi wiadomo, to NF06A mają głosnik 6,5".
I chodzi mi też o to, czy NF06A, to taka sama technologia jak w NADY ??
...
? Skąd takie wyliczenia?
BST = 5"
NF = 6"
Zresztą prawda jest taka że na 5,6" basu nie będzie i tyle, trzeba kontrolować słuchawkami....
Hola hola!!! Z tego co mi wiadomo, to NF06A mają głosnik 6,5".
I chodzi mi też o to, czy NF06A, to taka sama technologia jak w NADY ??
...6,5” stożkowy głośnik średnio-niskotonowy
Ale w sumie to nie mierzyłem ile faktycznie ma tam membranna, pewnie mniej.
Z tego co mi wiadomo (przeczytane na zachodnich forach) to NF jest to to samo co 250A, tylko inna okleina i logo.
...
Jeśli tak, to ze strony Nady można ściągnąć charakterystykę frequency response ;) Nienajlepszą...
6,5" - 5" = 1,5' = ok 3,5cm taka ciekawostka
Ale w sumie to nie mierzyłem ile faktycznie ma tam membranna, pewnie mniej.
Z tego co mi wiadomo (przeczytane na zachodnich forach) to NF jest to to samo co 250A, tylko inna okleina i logo.
...
Jeśli tak, to ze strony Nady można ściągnąć charakterystykę frequency response ;) Nienajlepszą...
6,5" - 5" = 1,5' = ok 3,5cm taka ciekawostka
Sprawdziłem, do BST Studio 5 można podpinać pasywne głośniki, ma wyjście na subwoofer i alternatywny odsłuch pasywny.
Niestety w instrukcji nie ma informacji o czestotliwości podziału pasma na te 2 wyjścia, choć jest przełącznik low cut-off, logiczne by było że ustala on częstotliwość poniżej której sygnał idzie do subwoofera.
Poza tym wyjście na ten pasywny subwoofer jest osobne w każdym głośniku, czyli jakoby na 2 subwoofery...
Nie do końca to rozumiem, ale działa, więc piszę.
Niestety w instrukcji nie ma informacji o czestotliwości podziału pasma na te 2 wyjścia, choć jest przełącznik low cut-off, logiczne by było że ustala on częstotliwość poniżej której sygnał idzie do subwoofera.
Poza tym wyjście na ten pasywny subwoofer jest osobne w każdym głośniku, czyli jakoby na 2 subwoofery...
Nie do końca to rozumiem, ale działa, więc piszę.