Kiedy stosować kompresję pasmową?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Master
Re: Kiedy stosować kompresję pasmową?

Post autor: Master » środa 23 lis 2005, 09:20

...To ja troche nie w temacie. Ustalam budzet na przyszly rok i poszukuje kompresora pasmowego w postaci wtyczki vst.Waves C4 nie zmiesci mi sie w budzecie :( moze znacie jakies tansze i w miare dobre wtyczki.

Z gory THX....

Zerknij na te wtyczki http://www.wavearts.com/ , ale jesli masz ograniczone fundusze moze jakis darmowy ?

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » środa 23 lis 2005, 09:28

......Ujac jeden etap - normalizacje ...

No i tutaj sie niestety nie zgodze .... ...

To napisz, co normalizacja w tym przypadku daje....

proponuje zerknąć na pierwsze lepsze urządzenie masteringowe , weźmy na tapetę TC electronic finalizer , nie jest to może arcydzieło sztuki masterongowej , ale w taki sposób ustawiono tam przebieg dźwięku , a teraz po co Normalizacja,Otóż zmiany jakie następują po EQ mogą doprowadzić do występowania pików nawet zmian głośności w innych miejscach niz było to na początku , druga sprawa noramlizujac a nawet bardzo delikatnie stosując limiter przed kompresja , pozwalasz na to aby kompresor na każdym numerze danego materiału działał od takiej samej głośności materiału , czego celem jest uzyskanie spójna barwę , głośność oraz dynamikę na wszystkich a nie tylko jednym numerze . Proponuje także zapytać się kogoś kto robi mastering nie okazyjnie , w jakiej kolejności oraz czy i dlaczego stosuje się normalizacje( bardzo delikatne limitowanie) myślę ze uzyskasz właśnie taką odpowiedz . ...

Do tego co napisałeł Master dodam jeszcze to , ze kopresor działa troche inaczej , bardziej płynnie gdy usuwa sie wystajace piki . Nie mowimy tu absolutnie o pałowaniu :)

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » środa 23 lis 2005, 09:58

druga sprawa noramlizujac a nawet bardzo delikatnie stosując limiter przed kompresja , pozwalasz na to aby kompresor na każdym numerze danego materiału działał od takiej samej głośności materiału , czego celem jest uzyskanie spójna barwę , głośność oraz dynamikę na wszystkich a nie tylko jednym numerze

Zawsze stosujesz ten sam set wtyczek/hardware w obrebie calej plyty?

Proponuje także zapytać się kogoś kto robi mastering nie okazyjnie , w jakiej kolejności oraz czy i dlaczego stosuje się normalizacje( bardzo delikatne limitowanie) myślę ze uzyskasz właśnie taką odpowiedz . ...

Czego i Tobie zycze, bo generalizujesz i myslisz schematami, jak zreszta kilka osob w tym watku.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » środa 23 lis 2005, 10:16

...druga sprawa noramlizujac a nawet bardzo delikatnie stosując limiter przed kompresja , pozwalasz na to aby kompresor na każdym numerze danego materiału działał od takiej samej głośności materiału , czego celem jest uzyskanie spójna barwę , głośność oraz dynamikę na wszystkich a nie tylko jednym numerze

Zawsze stosujesz ten sam set wtyczek/hardware w obrebie calej plyty?

Proponuje także zapytać się kogoś kto robi mastering nie okazyjnie , w jakiej kolejności oraz czy i dlaczego stosuje się normalizacje( bardzo delikatne limitowanie) myślę ze uzyskasz właśnie taką odpowiedz . ...

Czego i Tobie zycze, bo generalizujesz i myslisz schematami, jak zreszta kilka osob w tym watku....

:) a to dobre :) Nie stosuje bo nie zajmuje się Masteringiem, jedynie korzystałem z usług Ludzi w Polsce a obecnie za granicą , którzy się tym zajmują :) Schematy sa dobre przy łapaniu pcheł Podałem tylko przykład jaki ogólnie sie stosuje , lecz możliwości jest wiele pytanie dotyczyło normalizacji po EQ ale jeśli ktoś wypracował sobie inną technikę i to działa to świetnie ! Hurrra :) widzę ze kolega czół sie zignorowany bo odpowiada na posty skierowane nie do niego :

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » środa 23 lis 2005, 10:29

Podałem tylko przykład jaki ogólnie sie stosuje

Wystarczy, ze na plycie beda dwa utwory: jeden gesto zaaranzowany, szybki, drugi wolny, malo instrumentow, ale z bardzo wyraznymi bebnami.

Nie ma jakiejkolwiek mozliwosci ustawienia czegos posterdniego, a wiec tym samym nie ma tu nic ogolnego, co sie stosuje. W podanym przykladzie "nadziendobry" nalezy sie spodziewac tak znaczych roznic miedzy srednim a chwilowym poziomem, ze nic nie da normalizacja, za to moze popsuc, bo przypadkiem moze (nie musi) doprowadzic do wiekszych roznic w poziomach pomiedzy utworami.

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » środa 23 lis 2005, 10:43

...Podałem tylko przykład jaki ogólnie sie stosuje

Wystarczy, ze na plycie beda dwa utwory: jeden gesto zaaranzowany, szybki, drugi wolny, malo instrumentow, ale z bardzo wyraznymi bebnami.

Nie ma jakiejkolwiek mozliwosci ustawienia czegos posterdniego, a wiec tym samym nie ma tu nic ogolnego, co sie stosuje. W podanym przykladzie "nadziendobry" nalezy sie spodziewac tak znaczych roznic miedzy srednim a chwilowym poziomem, ze nic nie da normalizacja, za to moze popsuc, bo przypadkiem moze (nie musi) doprowadzic do wiekszych roznic w poziomach pomiedzy utworami....

Słowo NORMALIZACJA , w moim rozumieniu oznacza , to ze : przed kompresją doprowadza sie dany numer do jakiegos punktu " głosnosci " , tak aby wszystkie utwroy w danym materiale miały podobą wartośc przed kompresja pasmową . nie wiem co to oznacza dla Ciebie , ale najwyrazniej cos zupełnie innego :) a dlaczego to sie robi po EQ , to juz napisałem wczesniej .

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » środa 23 lis 2005, 10:58

[I]Słowo NORMALIZACJA , w moim rozumieniu oznacza , to ze : przed kompresją doprowadza sie dany numer do jakiegos punktu " głosnosci "

Normalizacja to normalizacja. To pojecie nie ma kilku znaczen. A ow 'punkt' glosnosci jest pojeciem wzglednym - co obrazuje podany wyzej przeze mnie przyklad.

Awatar użytkownika
Jarecky

Post autor: Jarecky » środa 23 lis 2005, 11:15

...[I]Słowo NORMALIZACJA , w moim rozumieniu oznacza , to ze : przed kompresją doprowadza sie dany numer do jakiegos punktu " głosnosci "

Normalizacja to normalizacja. To pojecie nie ma kilku znaczen. A ow 'punkt' glosnosci jest pojeciem wzglednym - co obrazuje podany wyzej przeze mnie przyklad....

Więc, jaka wg Ciebie, jest kolejnoś owych zabigów? Czy to wygląda tak: normlizacja, i dopiero potem kompresja wielo-pasmowa?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 23 lis 2005, 11:22

Słowo NORMALIZACJA , w moim rozumieniu...

Dziekuje, nie mam wiecej pytan

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » środa 23 lis 2005, 11:26

Więc, jaka wg Ciebie, jest kolejnoś owych zabigów? Czy to wygląda tak: normlizacja, i dopiero potem kompresja wielo-pasmowa?...

Nie ma na to zasad. Zalezy, co chce uzyskac. Zwykle najpierw doprowadzam poziom utworu do odpowiednich potrzebnych wartosci. O tym, jaki ma byc poziom sredni i szczytowy, zalezy od utworu, oraz od tego, jaki jest miks utworu. Potem EQ i kompresja, nieraz za kompresja inny EQ, niekiedy druga kompresja na inych parametrach, niekiedy, w zaleznosci od aranzu trzeba sie bawic z czesciami utworu na innych ustawieniach. Wszystko to zalezy od tego, co trzeba zrobic.

ODPOWIEDZ