PC do muzyki...

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
ZomZom
Re: PC do muzyki...

Post autor: ZomZom » wtorek 22 lis 2005, 18:31

W sumie może być, ale ja bym się skłaniał ku Patriotom raczej.

--------------------------

Popieram, też mam dobre doświadczeia z tymi pamiątkami.
Eeeee-ooooo-eeeee-ooooo!

Paweł

Post autor: Paweł » wtorek 22 lis 2005, 21:15

Część stwierdzeń powielę, ale ponieważ w tym wątku pojawia się kilka filozofii budowy komputera do muzyki dodam i swoje 3 grosze.

- Również nie polecam wody. Po pierwsze, jak już ktoś pisał, nie jest bezgłośna, po drugie znam dwie osoby, którym nawet markowe systemy urządziły potop w budzie .... .

A obecne rozwiązania AC są dużo bardziej zaawansowane niż to dawniej bywało.

- Grafika - oczywiście z chłodzeniem pasywnym. Przy wydajniejszych kartach można zastosować rozwiązania np. Zalmana, czy Aerocool, które pracują jako stricte pasywne, ale w razie potrzeby można włączyć wiatrak.

- Na proc maksymalnie wydajny radiator (coś Thermalright'a, czy np. coś z Scythe, ciężkie bydlaki, ale ponoć niezłe) i jeśli konieczny - wolny, cichy wiatrak.

- Zasilacz - oczywiście markowy. Jeśli stać Cię na taki z pasywnym chłodzniem, to oczywiście, ale w Twoich realiach poleałbym coś Tagana, albo BeQuiet.

- Podkręcanie - czemu nie. Wszystko jest dla ludzi, ale najpierw musisz mieć absolutną pewność że wiesz co robisz i czym to grozi. Jeśli nie wiesz o czym piszę, lepiej daj sobie na wstrzymanie.

- Komp do muzyki i innych zastosowań? Może i można, ale internet = antywirus, a osobiście nie znam oprogramowania które bardziej krzaczyło by przy pracy z audio. Jeśli ktoś dłubie sobie coś w domu i stać go np. na powtórki ujęć, bo antywir cośtam odwala w tle i oooops! "Przeskoczyło nam coś tutaj ..... " to O.K., ale jeśli myślisz o komfortowej, profesjonalnej pracy, to zdecydowanie odradzam. To już nawet te nieszczęsne gry tak na logikę mniej krzaczą.

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » wtorek 22 lis 2005, 22:09

Ja obecnie od miesiąca rozglądam się za nowym Hardware i na razie mój wybór padł na:

ASUS P5WD2 Premium i955x

Pentium4 DualCore 3Ghz

Pamięci packi 2x1GB (GoodRam) sprzedawane w Parach DDR2 (w sumie 4GB)

HDD 2x200 - RAID0 oraz 1x200 na duperele

Obudowa - tu jeszcze ni wydumałem - ale pewnie Chieftec LBX-02B-B-B (zasilacz zobacze jak się będzie sprawiał - potem najwyżej sie wymieni) - mysle też nad Chieftec'iem ale w BIGTower

Karta grafiki (taka do 300-400PLN) - co by 2xLCD Samsunga 17' uciągnęła.

Wiatrak na procka - na początek Box'owy potem wymieni się na inny

karta jaka będzie to druga już w studyjku EMU1820

zastosowanie

Produkcja SFX, oraz praca na aplikacjach VSTi - głównie EastWest Platinium, Colossus, RA oraz VSL.

Programy Host to Nuendo, Vegas, SoundForge, Renoise.

Myslę że zda sie taki zestaw całkiem SI.

- aha chce potestować TrackBall'a bo Myszaki dużo miejsca zajmują...
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

Ptaszyna

Post autor: Ptaszyna » wtorek 22 lis 2005, 22:48

Witajcie! Widze, ze zostala poruszona kwestia chlodzenia wodnego.

Moj komputek jest szczelnie zamkniety w izolowanej szafce w segmencie, mieszkam na parterze i tak sie szczesliwie zlozylo, ze moja komorka jest dokladnie pod ta szafka, wpadlem kiedys na pomysl by przewiercic sie i chlodnice zainstalowac pietro nizej...

Juz ponad rok wszystko dziala idealnie, wiatraki na chlodnicy chodza na pelnych obrotach a u mnie w pokoju... cisza nawet w nocy!

Przy odrobinie zdolnosci manualnych, bardzo polecam takie lub podobne rozwiazania.

Awatar użytkownika
Piotr31

Post autor: Piotr31 » wtorek 22 lis 2005, 23:57

...Ja obecnie od miesiąca rozglądam się za nowym Hardware i na razie mój wybór padł na:

ASUS P5WD2 Premium i955x

Pentium4 DualCore 3Ghz

Pamięci packi 2x1GB (GoodRam) sprzedawane w Parach DDR2 (w sumie 4GB)

HDD 2x200 - RAID0 oraz 1x200 na duperele

Obudowa - tu jeszcze ni wydumałem - ale pewnie Chieftec LBX-02B-B-B (zasilacz zobacze jak się będzie sprawiał - potem najwyżej sie wymieni) - mysle też nad Chieftec'iem ale w BIGTower

Karta grafiki (taka do 300-400PLN) - co by 2xLCD Samsunga 17' uciągnęła.

Wiatrak na procka - na początek Box'owy potem wymieni się na inny

karta jaka będzie to druga już w studyjku EMU1820

zastosowanie

Produkcja SFX, oraz praca na aplikacjach VSTi - głównie EastWest Platinium, Colossus, RA oraz VSL.

Programy Host to Nuendo, Vegas, SoundForge, Renoise.

Myslę że zda sie taki zestaw całkiem SI.

- aha chce potestować TrackBall'a bo Myszaki dużo miejsca zajmują......

Kosztowny zestaw (hard+soft), ale o dżentelmeni o tym nie rozmawiają.
Jestem początkującym muzykiem amatorem, mam 34 lata

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » środa 23 lis 2005, 00:20

niestety VSL'a nie mam w całości :( too expensive... ale powiem tak: połowa to shit, wole EW Platinium.

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 23 lis 2005, 00:33

no jak chcesz jechac z pentiumem na boxowym wiatraku to kup sobie zestaw zyletek do chlastania sie - najgorsza rzecz jaka mozna zrobic......

mell - myslisz ze ktos bedzie sie bawil w puszczanie przewodow do pomieszczenia obok?nie no bez jaj.....

co do szafki i gotowania sie kompa to nie przesadzajmy - mozna zrobic otwory od spodu szafki - wazne zeby bylo cicho

co do opterona to jest spokojnie drozszy o 50%.......przy tym samym zegarze - to raz - a dwa wymaga plyty z podstawka 940 ktora tez odpowiednio wiecej kosztuje - wiec nie widze sensu

co do pamieci to patrioty spoko - i calkiem niedrogie...

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » środa 23 lis 2005, 00:37

Zbynia - to nie ja o tych przewodach do innego pomieszczenia

ja jakoś wole mieć pod ręką wsio.

Poza tym napisałem, sprawdzę BOX'a - ale zakładam od razu że on nie będzie mi wystarczał... mam już jednego P4 i BOX nie wystarczał....

ale kto wie, może teraz Intel mnie zadziwi...

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » środa 23 lis 2005, 07:35

co do opterona to jest spokojnie drozszy o 50%.......przy tym samym zegarze - to raz - a dwa wymaga plyty z podstawka 940 ktora tez odpowiednio wiecej kosztuje - wiec nie widze sensu

co do pamieci to patrioty spoko - i calkiem niedrogie......

Oj Zbynia Zbynia, jesteś BARDZO, BARDZO niedoinformowany. Już od dłuższego czasu AMD produkuje Opterony na podstawki 939, jądro Venus. Model 144 (zegar 1.8GHz, 1MB L2 Cache) kosztuje w zestawie BOX jedynie 650zł, a OEM 600zł - to wcale nie jest 50%, co najwyżej 50zł.

Proszę bardzo, oto dowód:

AMD Specification

Jeszcze jakieś wątpliwości?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » środa 23 lis 2005, 07:37

...Poza tym napisałem, sprawdzę BOX'a - ale zakładam od razu że on nie będzie mi wystarczał... mam już jednego P4 i BOX nie wystarczał....

Wystarczał? Do czego? Do schłodzenia? To owszem, ale jeśli chodzi o ciszę, to nie ma o niej mowy
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ