Ivory 5050 mkII i AKG C 4000 B

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
jay
Ivory 5050 mkII i AKG C 4000 B

Post autor: jay » wtorek 22 lis 2005, 20:10

witam ,jako ze nie mialem do czynienia wczesniej z kompresorami ( oprocz wtyczek ), chcialem najpierw spytac o pewnie banalna sprawe ... sprzet ten opisywany jest jako monofoniczny lampowy przedwzmacniacz/ kompresor.

Moje pierwsze pytanie jest nastepujące, czy sygnal z mikrofonu po przejsciu przez kompresor bedzie mono? (bo ja to jakos tak rozumuje )

Drugie pytanie odnosnie konkurencji dla tego urzadzenia, czy warte jest swojej ceny czy lepiej zakupic np Focusrite Penta ( ktory jest tanszy a stereo )

Kolejną sprawą o która chciałem zapytac to mikrofon AKG C 4000 B;. W wielu tematch na forum poruszany byl temat mikforonw AKG , lecz w prawie wszystkich ludzie debatują na temat modelu C 3000 B; czy 4000 to juz zapomniany model, czy moze nikt nie zwraca na niego uwagi bo roznica cenowa nie jest adekwatna do roznicy w jakosci pomiedzy 3000 a 4000 hm ? Czy zakup tego urzadzenia to trafny wybor czy lepiej w tej cenie wziasc np Rode ? , z gory dzieki za informacje

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Re: Ivory 5050 mkII i AKG C 4000 B

Post autor: matiz » wtorek 22 lis 2005, 21:02

Moje pierwsze pytanie jest nastepujące, czy sygnal z mikrofonu po przejsciu przez kompresor bedzie mono? (bo ja to jakos tak rozumuje )

Tak - bedzie mono. Mikrofon podlaczasz jeden, wiec nawet gdy urzadzenie bedzie stereofoniczne i sygnal bedzie na wyjsciu obu kanalow, bedzie on taki sam, a wiec mono.

Drugie pytanie odnosnie konkurencji dla tego urzadzenia, czy warte jest swojej ceny czy lepiej zakupic np Focusrite Penta ( ktory jest tanszy a stereo )

Po pierwsze - do domowych (domowych?) nagran IMO wystarczy procesor mono, bo stereo to conajmniej dwa mikrofony no i zrodlo stereo - a wokal do takowych nie nalezy

Po drugie - ja osobiscie stukrotnie wole brzmienie TL Audio Ivory od Focusrite Platinum - a mam oba.

Kolejną sprawą o która chciałem zapytac to mikrofon AKG C 4000 B;

Tu nie wiem - nie mialem przyjemnosci. Ale dobieralbym raczej lepszy mikrofon do nieco tanszego przedwzmacniacza - moze bez kompresora czy cos, ale ja wole lepszy mikrofon. Ten 5050 nie jest moze zbyt wyrafinowany, ale OIDP AKG C4000 jeszcze mniej

Awatar użytkownika
jay

Post autor: jay » wtorek 22 lis 2005, 23:43

...Moje pierwsze pytanie jest nastepujące, czy sygnal z mikrofonu po przejsciu przez kompresor bedzie mono? (bo ja to jakos tak rozumuje )

Tak - bedzie mono. Mikrofon podlaczasz jeden, wiec nawet gdy urzadzenie bedzie stereofoniczne i sygnal bedzie na wyjsciu obu kanalow, bedzie on taki sam, a wiec mono.

Po pierwsze - do domowych (domowych?) nagran IMO wystarczy procesor mono, bo stereo to conajmniej dwa mikrofony no i zrodlo stereo - a wokal do takowych nie nalezy

Po drugie - ja osobiscie stukrotnie wole brzmienie TL Audio Ivory od Focusrite Platinum - a mam oba.

Kolejną sprawą o która chciałem zapytac to mikrofon AKG C 4000 B;

Tu nie wiem - nie mialem przyjemnosci. Ale dobieralbym raczej lepszy mikrofon do nieco tanszego przedwzmacniacza - moze bez kompresora czy cos, ale ja wole lepszy mikrofon. Ten 5050 nie jest moze zbyt wyrafinowany, ale OIDP AKG C4000 jeszcze mniej ...

dodam jeszcze, ze ten AKG bedzie podlaczany do Compacta 4 (badz 10 ale to nie wazne), a tam z tego co sie orientuje sa dobre przedwzmacniacze, dlatego IVORY chcialem uzywac wylacznie jako kompresora...

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 22 lis 2005, 23:51

dodam jeszcze, ze ten AKG bedzie podlaczany do Compacta 4 (badz 10 ale to nie wazne), a tam z tego co sie orientuje sa dobre przedwzmacniacze, dlatego IVORY chcialem uzywac wylacznie jako kompresora

A to sobie daruj - kompresor jest akurat taki sobie, w dodatku IMO malo potrzebny w domowych warunkach (to znaczy kompresor potrzebny w ogole, ale raczej programowy). Natomiast przedwzmacniacz w TL Ivory - wydaje mi sie, ze w stosunku do Compacta uslyszysz roznice. Ale znow - jak tak, to za wszystko (za pieniadze na preamp, kompresor i mikrofon) kup mikrofon.

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 23 lis 2005, 01:10

a ja twierdze ze kompresor jest potrzebny - i czesto sie przydaje - bo nie wiadomo kogo i co bedziesz akurat nagrywal......

ale to kwestia przyzwyczajen - ja wole nagrac obrobiony sygnal a nie dlubac potem - potem wole piwko....

Awatar użytkownika
jay

Post autor: jay » środa 23 lis 2005, 01:17

...a ja twierdze ze kompresor jest potrzebny - i czesto sie przydaje - bo nie wiadomo kogo i co bedziesz akurat nagrywal......

ale to kwestia przyzwyczajen - ja wole nagrac obrobiony sygnal a nie dlubac potem - potem wole piwko.......

czy w takim razie w tym przedziale cenowym ( do 2500 zł ) jest jakis lepszy kompresor niz TL , moze bellari ? moze ktos cos poradzic ?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 23 lis 2005, 09:12

czy w takim razie w tym przedziale cenowym ( do 2500 zł ) jest jakis lepszy kompresor niz TL , moze bellari ? moze ktos cos poradzic ?

Tworzymy kolejny mega-watek , ale nie moge sie powstrzymac - po kiego Ci ten kompresor? Czy on jakos automagicznie ma zapewnic TLUSTE i CIEPLE brzmienie? Jak masz karte 24 bitowa nie SBlive, to bez najmniejszego problemu mozesz zastosowac kompresor w programie, w jakim pracujesz, bez zadnej straty jakosci. Na poczatek przeciez moze to byc nawet jakis darmowy, a te 2500PLN zostanie w kieszeni (na razie)

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 23 lis 2005, 12:27

powiem ci tak - musialbym kolezke na odsluchu bardzo podglosnic albo bardzo sciszyc mu muzyke zeby sie slyszal...........

majac kompresor nie musze tak szalec - i nie musze pozniej tego kompresowac(a tak odrazu delikatnie sobie zjade piki i po klopocie)....pozatym ma jeszcze eq wiec wstepnie mam podpieszczony wokal - i nie musze dlubac sie z tym pozniej......(tylko delikatna korekta)

taki plus

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 23 lis 2005, 12:35

powiem ci tak - musialbym kolezke na odsluchu bardzo podglosnic albo bardzo sciszyc mu muzyke zeby sie slyszal.

I po to trzeba kupowac kompresor? To ja bym przeznaczyl te 2500PLN na porzadny system sluchawkowy (calkiem niezly wyjdzie) i po klopocie .

Awatar użytkownika
jay

Post autor: jay » środa 23 lis 2005, 22:31

...czy w takim razie w tym przedziale cenowym ( do 2500 zł ) jest jakis lepszy kompresor niz TL , moze bellari ? moze ktos cos poradzic ?

Tworzymy kolejny mega-watek , ale nie moge sie powstrzymac - po kiego Ci ten kompresor? Czy on jakos automagicznie ma zapewnic TLUSTE i CIEPLE brzmienie? Jak masz karte 24 bitowa nie SBlive, to bez najmniejszego problemu mozesz zastosowac kompresor w programie, w jakim pracujesz, bez zadnej straty jakosci. Na poczatek przeciez moze to byc nawet jakis darmowy, a te 2500PLN zostanie w kieszeni (na razie) ...

czuje w twoim poscie nutke drwiny... otóż karte posiadam emu 1212 a kompresor sluzylby owszem do wokalu, aczkowiek zamierzalem przepuszczac przez niego takze sygnal z MPC i klawisza yamahy

ODPOWIEDZ