Jakie efekty do gitary?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
michalkam
Jakie efekty do gitary?

Post autor: michalkam » poniedziałek 07 kwie 2003, 02:11

Witam

Jestem nowy na forum EiS.

Chcialem prosic was o rade. Wlasnie stoje przed zadaniem nagrania partii gitarowych. Maja one zabrzmiec dosc ostro (brzmienie metalowe). Jakie efekty VST (najlepiej free) byscie mi doradzili jako najlepsze do takiego brzmienia, .

PS. Uzywam Cubase VST, dopiero sie ucze go obslugiwac, takze nie wymagam zadnej rewelacji, jedynie milego efektu ;)

Pozdrawiam

Ja-cek

Re: Jakie efekty do gitary?

Post autor: Ja-cek » poniedziałek 07 kwie 2003, 08:28

Jeżeli chcesz osiągnąć dobry efekt ostrej gitary to olej wszelkie wtyczki i podłącz gitarę do wzmacniacza lampowego i tam ustaw dobre brzmienie, które potem tylko zarejstrujesz i ewentualnie dodasz trochę reverbu i niewielką korekcję. Jeżeli gitara zabrzmi badziewnie na wzmacniaczu, to niczym jej nie wyciągniesz.

Pozdrawiam.
www.surogat.pl

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » poniedziałek 07 kwie 2003, 09:18

Chcialem prosic was o rade. Wlasnie stoje przed zadaniem nagrania partii gitarowych. Maja one zabrzmiec dosc ostro (brzmienie metalowe). Jakie efekty VST (najlepiej free) byscie mi doradzili jako najlepsze do takiego brzmienia.

Najtaniej vs jakosc bedzie chyba kupic Line6 PODa 1.0 - nawet za 700zl. Nielze brzmiacy jest VST Amplitube - ale niestety dosyc drogi. Wielu osobom podoba sie Steinberg Warp, choc moim zdaniem niekoniecznie nadaje sie do stylu, o ktorym piszesz. Zacznij od darmowych, ale naprawde przyzwoitych symulacji - wpinasz je inserty:

GS Suite . O ile pamietam, jest tam calkiem przyzwoita symulacja JCM900 i kilku kostek Bossa.

Jacek

Awatar użytkownika
OYCIECPIOTR

Post autor: OYCIECPIOTR » poniedziałek 07 kwie 2003, 09:24

(brzmienie metalowe). Jakie efekty VST (najlepiej free) byscie mi doradzili jako najlepsze do takiego brzmienia, .

Co do PODa, popieram, ale polecam wybulić na XT, bo różnica między dźwiękiem nagrywanym przez USB i liniowo jest OGROMNA (no, chyba,że masz bardzo dobrą kartę).

Jeżeli nie chodzi Ci o symulacje wzmacniaczy i głośników, tylko efekty, to proponuję:

BJ Flanger- zawodowe brzmienie, można wolnym przemiataniem ożywić np. monotonne riffy.

Cyanide2- jesli zaniesie Cie w rejony industrialne, to mozna na nim nieźle zmasakrować brzmienie.

Hispasonic FreeVerb- całkiem ciekawy pogłos, zwłaszcza dlatego, że za darmo...

NorthPole- gitara przestanie po nim brzmieć, jak gitara, ale czasem o to chodzi. No i jest tam jeszcze delay, też przydatny.

PSP PianoVerb- dla mnie superwtyczka. Stworzona z myślą o symulacji wybrzmiewającego pianina, lecz dodana do gitary i odstrojona potrafi stworzyć naprawdę schizoidalny efekt.

dfxBufferOverride- to już HARDCORE... Ale mogą się z tego urodzić fajne (tzn. wykręcone) brzmienia do samplowania. Zawsze można spróbować...

O FreeFilter Steinberga już na Forum pisałem, cały zestaw (w jakim FF sprzedają) kosztuje coś około 1300PLN, ale jest tam wszystko do masteringu nagrania. Jeśli planujesz ruchy w tym kierunku, to może okazać się trafna inwestycja. Ogólnie radzę Ci najwięcej uwagi poświęcać dynamice, bo podczas miksowania i tak trzeba ciągle coś ściszyć...

Pozdrawiam,

Ave Kricca!

[URL=http://chomikuj.pl/MISIORPLIKI/SAMPLE+24bity]darmowe sample analogów[/URL]

dave

Post autor: dave » poniedziałek 07 kwie 2003, 14:19

Witam!

W 12/2002 EiS są opisane domowe metody nagrania gitarek "metalowych". Z wtyczek (ale niestety nie darmowych) polecają:

-Steinberg warp

-IK Multimedia Amplitube

Jeśli chodzi o mnie, to do mięsistego brzmienia metalowych gitar używam V-ampa 2 Behringera (można nabyć za jakieś 800zł). Behringer będzie wypuszczał wersję rackową tego cudeńka, ale to za jakieś 2 miesiące:-)

Pozdrawiam-dave
Realizator-amator :-)

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » poniedziałek 07 kwie 2003, 14:37

Jeśli chodzi o mnie, to do mięsistego brzmienia metalowych gitar używam V-ampa 2 Behringera (można nabyć za jakieś 800zł). Behringer będzie wypuszczał wersję rackową tego cudeńka, ale to za jakieś 2 miesiące:-)

Na targach juz byla.

Jacek

Ice_Bob

Post autor: Ice_Bob » poniedziałek 07 kwie 2003, 19:22

Jesli chodzi o mnie to jestem BARDZO zadowolony z PODa 2.0...ale zgadzam sie z tym ze lepiej kupic PODa XT...widac roznice w dzwieku i nagrzniu

Ciężkim brzmieniem wyróżniaja sie niektóre efekty BOSSa oraz DG Stomp

Yamachy ...ale jednak zawsze najlepsza podstawe buduje pozadny lampowy piec...
[addsig]

Ja-cek

Post autor: Ja-cek » wtorek 08 kwie 2003, 09:26

...ale jednak zawsze najlepsza podstawe buduje pozadny lampowy piec...

...

No właśnie, i tu wracamy do punktu wyjścia. Tak jak już pisałem, jeżeli gitara nie zabrzmi dobrze na piecu, to nic już jej nie pomoże.
www.surogat.pl

michalkam

Post autor: michalkam » środa 09 kwie 2003, 21:53

Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Wasze sugestie napewno pomogą mi w lepszej realizacji mojego projektu.

Pozdrawiam

MichalKam

ODPOWIEDZ