PC do muzyki...

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
netes
Re: PC do muzyki...

Post autor: netes » poniedziałek 21 lis 2005, 17:50

ps. netes, mógłbyś się do mnie odezwać na maila? thx...

Podaj maila, albo Ty odezwij się do mnie
Pozdrawiam

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » poniedziałek 21 lis 2005, 18:00

Ja też troszkę siedze w hardware (sklep komputerowy od 1997roku) - ogólnie nie siedzę przy budowaniu PC ale przy sieciach - nie mniej jednak - faktycznie - masz rację - można spokojnie kupić cichutko pracujący zestaw z wiatrakami...

Moje podejście jest zupełnie inne - niż Twoje, ogólnie każdy ma swoje racje... niestety co do wydajności systemu po roku pracy - się nie zgodzę, jesli chodzi o wygodę to lepiej mieć odddzielne kompu do pracy i "zabawy" - ale to za sobą niesie wydatki $ na które nie wszystkicu stać.

U mnie w studiu realizujemy SFX pod film, animację itp - i ogólnie im ciszej tym lepiej... obecnie mamy ograniczenia napięć na wiatrakach - ale dalej to nie jest ta cisza jaką bym chciał :(

no nie ma nic za darmo... ogólnie mnie osobiście drażnią wiatraki - dlatego jestem takim antywiatrakowcem :)

pozdrawiam

Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » poniedziałek 21 lis 2005, 18:32

Moje podejście jest zupełnie inne - niż Twoje, ogólnie każdy ma swoje racje... niestety co do wydajności systemu po roku pracy - się nie zgodzę, jesli chodzi o wygodę to lepiej mieć odddzielne kompu do pracy i "zabawy" - ale to za sobą niesie wydatki $ na które nie wszystkicu stać...

No akurat co do wygody... to wygodniej mieć wszystko w jednym miejscu , przynajmniej dla mnie, bo jak chcę popracować z muzyką albo akurat w coś zagrać to nie muszę przesiadać się na innego kompa, ale fakt faktem, że taka sytuacja ma miejsce tylko w domowym studio - nie dopuściłbym czegoś takiego w komercyjnym studio - tam owszem - komputer TYLKO do muzyki i ewentualnie internet (na potrzeby aktywacji softu, czy ściągnięcia jakichś potrzebnych wtyczek, sterowników itd.), więc rację masz po części i Ty, bo faktem jest, że do komercyjnych zastosowań komputer powinien być przeznaczony tylko do jednego celu, tak jak np. graficy pracują na komputerach, na których mają narzędzia tylko do grafiki.

W każdym razie rozważamy studio domowe, home-recording i ergonomię , więc rozwiązanie z rezystorami do wentylatorów wydaje mi się stanowczo lepsze.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » poniedziałek 21 lis 2005, 18:44

A to jaki ja był złożył zestaw za 3000zł (tyle co Twój mniej więcej ):

No i na AMD, a nie na Intelu:

Płyta główna: Microstar K8N Neo4-FI nForce4 Ultra - ok. 430zł

Procesor: AMD Opteron 144 s939 - ok. 650zł BOX

Dysk twardy: Hitachi DeskStar T7K250 160 GB SATA II NCQ / Samsung SpinPoint 160 GB (8MB cache, Serial ATA II) - ok. 350zł

Karta graficzna: GeForce 6600 Gigabyte GV-NX66128DP 128MB (128-bit) TV/DVI bulk (PCI-E) (będziesz mógł spokojnie pograć ) - ok. 440zł

Zasilacz: Tagan 420W - PFC - ok. 340zł

RAM: PDP Patriot 1GB DDR 400MHz Dual CL 2.5 (2 x 512MB) - ok. 420zł

Zostaje ok. 400zł na obudowę, okablowanie (warto zainwestować w okrągłe kable PATA - 20zł/szt), ciche wentylatorki (ewentualne lepsze chłodzenie na procesor, np. Arctic Cooling Freezer 64 - 45zł na Allegro) i na zapas piwek po pracy .

Gwarantuję, że sprzęcik będzie służył stosunkowo długo . A RAMu dokupisz jak będziesz potrzebował.
Pozdrawiam

wig20

Post autor: wig20 » poniedziałek 21 lis 2005, 19:21

o... sry, nie podałem maila :) wojtekbialy@yahoo.com

co do kompa - podobno najlepiej mieć wszystko firmowe... w znaczeniu raczej NAJLEPSZYCH firm. Żeby komputer się nie wieszał, blablabla. Napewno to, co tutaj radzisz wystarczy? I... jakie są różnice pomiędzy "moim" a "Twoim"? Poza tym, że "mój" raczej 4000zł :(

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » poniedziałek 21 lis 2005, 21:15

...o... sry, nie podałem maila :) wojtekbialy@yahoo.com

co do kompa - podobno najlepiej mieć wszystko firmowe... w znaczeniu raczej NAJLEPSZYCH firm. Żeby komputer się nie wieszał, blablabla. Napewno to, co tutaj radzisz wystarczy? I... jakie są różnice pomiędzy "moim" a "Twoim"? Poza tym, że "mój" raczej 4000zł :(...

Ja nie liczyłem E-MU, więc z kartą wychodzi ok. 4000zł , no ale mniejsza.

Co do tych "firmowych" jest w tym trochę racji, ale nie tak do końca, bo często tanie, nieznane firmy robią lepszy sprzęt niż wielkie molochy .

A czym różni się proponowany przeze mnie sprzęt? Przede wszystkim ceną i wielozadaniowością - w złożonym zestawie masz komputer do muzyki, do gier, grafiki i czego tam sobie jeszcze chcesz. W Twoim zestawie jest kiepska grafika no i gorsza pamięć. Poza tym jeśli zechce Ci się podkręcać kompa, to Opteron i Patrioty będą jak znalazł.

Poza tym zawsze będziesz mógł przesiąść się na X2 jak Ci się zechce .
Pozdrawiam

wuwaldi

Post autor: wuwaldi » poniedziałek 21 lis 2005, 22:33

...1)cena gra u mnie rolę (a propos 4x1GB RAM itd)

2)drugi komputer (do internetu i 'zabawy') - nie ma takiej opcji. Dlaczego? Patrz (1).

----------------

2 dyski systemowe w wyjmowalnych kieszeniach. Jeden do muzyki, drugi do pozostałych zastosowań
reżyser dźwięku, rencista

wig20

Post autor: wig20 » poniedziałek 21 lis 2005, 23:21

wuwaldi - tak zrobie, dzięki.

poza tym co sądzicie o tych 2 'rozpiskach'? Moja na początku tematu (w sumie nie jest moja...) vs Netes :) Trochę boję się tej 'bezfirmowosci'...

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 22 lis 2005, 00:50

pamiec to nie ma co szalec chyba ze bedziesz podkrecal - a tak twinmos cl2.5 - najtanszy z tych lepszych(szybszych)

chlodzenie wazna rzecz - ale przy wodnym pompka bezglosna przeciez nie jest - ale to tylko szczegol - zapomnieliscie o chlodnicy ktora musi byc naprawde spora zeby odprowadzila bezglosnie nadmiar cepla albo musi miec wiatrak - takie rozwiazanie to o d... potluc.....

i ciszy nigdy nie bedzie bo zostaja dyski - zazwyczaj dwa ktore bezglosnie nigdy nie pracuja - nawet te najcichsze slychac - mozna je zaamortyzowac to troszke sciszy prace ale jednak.......

proponuje juz zawczasu wybudowac sobie porzadna szafke na komputer wygluszona wewnatrz w dodatku zaslonieta(nie calkowicie - szpara na dole na kable i zasysanie powietrza i szpara na gorze na wyplyw cieplego a od wewnatrz gabka akustyczna)......

to jedyne sensowne wyjscie zeby miec cisze.......zwazywszy na obudowy dostepne na rynku

oczywiscie wazne sa szczegoly jak na przyklad kanal doplywowy chlodnego powietrza do procesora - nawet takie cos jak zaleca intel(choc beznadziejne rozwiazanie bo na boczna scianke) - w sumie szczegol mozna to zrobic z tektorki (sam tak mam) ale zawsze te kilka stopni mniej na procu - i juz mozesz zwolnic obroty..........

dyski sie nie ugotuja....grafika najlepiej z pasywnym chlodzeniem bo te mikrowiatraczki to supertandeta - piszcza szumia i kreca sie za wszybko na to co maja chlodzic.....

naped optyczny mozesz miec superglosny - to akurat szczegol ktory nie przeszkadza w pracy.......

i czas na monitor - jesli cos z crt to moga doprowadzic do szalu przez pisk na wysokich czestotliwosciach albo pierdzenie sieciowe......na to malo kto zwraca uwage ale.......

moj pomysl: plyta(msi gigabyte) na nforce ultra z sataII

2x1(2)GB ram twin mos cl2.5

amd 64 venice 3000(3500) s939

2x dysk sataII najlepiej 16MB cache 200-250GB(ciche sa nowe caviarki)

karta graficzna z pasywnym chlodzeniem - musisz poszukac wydajnej na pasywnym(gigabyte ma geforce 6600/6600gt na pasywnym)

dobry wydajny wentylator - gigabyte 3dcooler lub arctic freezer(pierwszy ma regulator obrotow jest w miare cichy i wydajny oraz jest takze w wersji miedzianej)

resorki do dyskow - cooltec albo rewoltec

zasilacz z duzym wolnym wentylatorem(120mm ) - akasa,chieftec,hyperpower,revoltec(te maja odlaczane przewody podobnie jak tagan),tagan,pasywny thermaltake(600pln), - moze byc tez cos z tych tanich typu modecom logic tracer codegen feel - ale tu nie masz w czym wybierac bo wszystkie to ten sam chlam w dodatku od jednego producenta - roznia sie tylko naklejka.......

i na koniec zeby to juz mialo rece i nogi proponuje win xp 64bit(narazie tylko po angielsku)

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » wtorek 22 lis 2005, 16:01

poza tym co sądzicie o tych 2 'rozpiskach'? Moja na początku tematu (w sumie nie jest moja...) vs Netes :) Trochę boję się tej 'bezfirmowosci'... ...

O "bezfirmowości" - zresztą zupełnie nieuzasadnionej - napisałem Ci już w mailu.

pamiec to nie ma co szalec chyba ze bedziesz podkrecal - a tak twinmos cl2.5 - najtanszy z tych lepszych(szybszych)

W sumie może być, ale ja bym się skłaniał ku Patriotom raczej.

chlodzenie wazna rzecz - ale przy wodnym pompka bezglosna przeciez nie jest - ale to tylko szczegol - zapomnieliscie o chlodnicy ktora musi byc naprawde spora zeby odprowadzila bezglosnie nadmiar cepla albo musi miec wiatrak - takie rozwiazanie to o d... potluc.....

Szczera prawda

proponuje juz zawczasu wybudowac sobie porzadna szafke na komputer wygluszona wewnatrz w dodatku zaslonieta(nie calkowicie - szpara na dole na kable i zasysanie powietrza i szpara na gorze na wyplyw cieplego a od wewnatrz gabka akustyczna)......

Z tą szafką to bym się tak nie rozpędzał, bo może mu się komp ugotować. Musi tam być jako taki obieg powietrza, a przy 2 otworach i to obu z tej samej strony, ciężko mówić o jakimś obiegu powietrza.

...amd 64 venice 3000(3500) s939

Myślę, że raczej Opteron na 939, ma 1MB L2, wydajnościowo jest lepszy, a bardzo niewiele droższy.

zasilacz z duzym wolnym wentylatorem(120mm )...moze byc tez cos z tych tanich typu modecom logic tracer codegen feel - ale tu nie masz w czym wybierac bo wszystkie to ten sam chlam w dodatku od jednego producenta - roznia sie tylko naklejka.......

Broń Boże tanich zasilaczy typu Logic, Tracer, Codegen itd. Modecom robił swego czasu dobre zasiłki, ale się zkiepścił. No chyba, że chcesz mieć szaro-buro i jakieś parę tys. do tyłu, przez awarię zasilania . Uwierz mi, na tym komponencie nie ma co oszczędzać, bo tak naprawdę to to jest właściwie serce kompa. A z naprawdę tanich mogę polecić co najwyżej Fortrona z 12cm wichrem.

i na koniec zeby to juz mialo rece i nogi proponuje win xp 64bit(narazie tylko po angielsku)

Z kiepską obsługą większości urządzeń dostępnych na rynku. Póki co przesiadka nie warta świeczki IMHO.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ