Atari

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
cypek
Atari

Post autor: cypek » piątek 18 lis 2005, 19:26

Witam!

Dzisiaj przeczytalem w gazecie, że jakis producent robi muzyke na atari. Pomyslalem sobie, ze za niewielkie pieniadze mozna taki komputer uzyc jako instrumentu, ktory wstawi charakterystyczny dla siebie dzwiek do sampli.

Wiec jak to jest z tym dzwiekiem w atari? Oplaca sie go kupic do charakterystycznej barwy dzwieku? Jaka ona jest? Czy taki producent uzywa atari do podkrecenia dzwieku?

Awatar użytkownika
wyderko
Kontakt:

Re: Atari

Post autor: wyderko » piątek 18 lis 2005, 20:56

...Witam!

Dzisiaj przeczytalem w gazecie, że jakis producent robi muzyke na atari. Pomyslalem sobie, ze za niewielkie pieniadze mozna taki komputer uzyc jako instrumentu, ktory wstawi charakterystyczny dla siebie dzwiek do sampli.

Wiec jak to jest z tym dzwiekiem w atari? Oplaca sie go kupic do charakterystycznej barwy dzwieku? Jaka ona jest? Czy taki producent uzywa atari do podkrecenia dzwieku?...

ROTFL. Dźwięk nie zależy od użytego komputera tylko od algorytmu. To jest oczywiste. Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia, jakie algorytmy mogłaby "uciągnąć" taka stara konstrukcja. Zegary są taktowane z częstotliwością 8-32 MHz (teraz mamy PC np 2,4 GHz), 1MB ramu itp. Nie widze najmniejszego sensu używania takiego komputera do celów muzycznych.

PS: nie widzę nawet sensu tego tematu, ale proszę się nie rzucać, to tylko moja opinia :).
IWK.org.pl - Inteligentna Wyszukiwarka Koncertów

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 18 lis 2005, 21:05

nie widzę nawet sensu tego tematu, ale proszę się nie rzucać, to tylko moja opinia :)

KOmputery atari od 512 wzwyz sa chyba jedynymi komputerami, w ktorych MIDI nie tylko bylo wbudowane, ale i solidnie potraktowane przez programistow tworzacych system operacyjny. Stad nawet, a moze i szczegolnie w dzisiejszych czasach, gdy o prace komputera w czasie rzeczywistym nie tak latwo, stary atari nadal jest wzorem rownosci i precyzji timingu sekwencji MIDI, ustepujac pod tym wzgledem podobno tylko automatom perkusyjnym, ktore z MIDI w ogole nie musza korzystac. Teoretycznie sekwencja MIDI grana z ataryny ma szanse zabrzmiec lepiej niz z nowoczesnego peceta z tysiackrotnie szybszym zegarem. Oczywiscie barw zadnych w tym nie ma i nie bedzie, bo to raczej nie ta epoka, nawet na falconie bedzie z tym ciezko, jezeli interesuje nas cos wiecej niz tracker.

Awatar użytkownika
wyderko
Kontakt:

Post autor: wyderko » piątek 18 lis 2005, 21:17

...nie widzę nawet sensu tego tematu, ale proszę się nie rzucać, to tylko moja opinia :)

KOmputery atari od 512 wzwyz sa chyba jedynymi komputerami, w ktorych MIDI nie tylko bylo wbudowane, ale i solidnie potraktowane przez programistow tworzacych system operacyjny. Stad nawet, a moze i szczegolnie w dzisiejszych czasach, gdy o prace komputera w czasie rzeczywistym nie tak latwo, stary atari nadal jest wzorem rownosci i precyzji timingu sekwencji MIDI, ustepujac pod tym wzgledem podobno tylko automatom perkusyjnym, ktore z MIDI w ogole nie musza korzystac. Teoretycznie sekwencja MIDI grana z ataryny ma szanse zabrzmiec lepiej niz z nowoczesnego peceta z tysiackrotnie szybszym zegarem. Oczywiscie barw zadnych w tym nie ma i nie bedzie, bo to raczej nie ta epoka, nawet na falconie bedzie z tym ciezko, jezeli interesuje nas cos wiecej niz tracker....

Heh, no właśnie chyba założyciela interesuje coś więcej niż tracker, stąd moja wypowiedź. Przecież była mowa o barwach :). Z resztą jeśli chodzi o midi, to wydaje mi się że atari tylko 8 kanałów obsługuje, aczkolwiek nie jestem w 100% tego pewien. A że jest w tym dokładny to się zgadzam. (niestety nie z własnego doświadczenia)
IWK.org.pl - Inteligentna Wyszukiwarka Koncertów

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 18 lis 2005, 21:22

wydaje mi się że atari tylko 8 kanałów obsługuje

Ale gdzie tam. Mnozstwo konalow obsluguje, przez wbudowane MIDI tylko 16.

Awatar użytkownika
MATT669

Post autor: MATT669 » piątek 18 lis 2005, 22:38

podłączyłem ostatnio mój syntezator pod starą amigę 600 z samplerem i programem,który wykorzystuję jako efekt(chorusy,reverby,delaye)...udało mnie się w ten sposób uzyskać brzmienie bardzo blisko tego,którego poszukiwałem,mianowicie coś a'la berlinskie dub techno....fajne brudy taka amiga daje.

Awatar użytkownika
ZomZom

Post autor: ZomZom » piątek 18 lis 2005, 22:41

Nie widze najmniejszego sensu używania takiego komputera do celów muzycznych.

-----------------------

Czy ja wiem... kwestia gustu. Ja bym powiedział że miało to pewną barwę.

Pozatym jest "emulator" VST:

http://www.preromanbritain.com/ymvst/

Prawdziwa Atarynka to oczywiście nie jest, ale do "barwy" może wystarczyć.
Eeeee-ooooo-eeeee-ooooo!

peter1pl

Post autor: peter1pl » sobota 19 lis 2005, 00:31

Chłpocy, a znacie taki wierszyk? :

"Pokochałem me atari,

Było z drewna i ze stali,

Z prądem niezbyt to działało,

Węgla sypać należało.

Należało sypać równo,

bo sie ciągle psuło - gówno!"

Sorry, na żarty mi sie zebrało...
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 19 lis 2005, 01:00

atari tylko z midi - i naprawde stabilne........

nie to co pc.......a widze jak sie pieknie zegar rozjezdza laczac mpc z pc....pc daje timing.......

ODPOWIEDZ