Jak stworzyć demo i jak się do tego zabrać?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
c&a
Jak stworzyć demo i jak się do tego zabrać?

Post autor: c&a » środa 16 lis 2005, 18:23

Mam pewien problem, który męczy mnie od dłuższego czasu. Chciałabym wiedzieć, jak stworzyć demo. Jak ono ma wyglądać? Czy może to być sama a'capella; ile musi być utworów zaprezentowanych i jakiej długości? Nie umiem grać na żadnym instrumencie i nie mam zielonego o tym pojęcia. Czy są jakieś programy, w których się tworzy dźwięki?Czy jest możliwość w ogóle stworzenia demo bez super drogich sprzętów?Jaki jest najlepszy program do opracowania wokalu(do ściągnięcia z internetu)?Bardzo proszę o pomoc i rady!

Awatar użytkownika
Elfuello

Re: Jak stworzyć demo i jak się do tego zabrać?

Post autor: Elfuello » środa 16 lis 2005, 18:37

Nie chciałbym być chamski czy zgryźliwy, ale jeśli nie opanowałeś sztuki gry na żadnym instrumencie to wręcz Cię prosze - pozostaw ten, i tak już zbrukany, rynek muzyczny tym, którzy poświęcili wiele wiele lat na naukę w dziedzinie muzycznej i ich wiedza dojrzewała w doświadczenie.

Rób to co Ci idzie najlepiej, a nie, że chcesz wejść w działkę, z którą boryka się naprawdę wielu cenionych muzyków i ma z tym przeogromne problemy.

Niech to nie będzie krytyka, lecz porada, że warto się głęboko nad tym zastanowić:)

Pozdrawiam!
[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite

Awatar użytkownika
c&a

Post autor: c&a » środa 16 lis 2005, 18:48

...Nie chciałbym być chamski czy zgryźliwy, ale jeśli nie opanowałeś sztuki gry na żadnym instrumencie to wręcz Cię prosze - pozostaw ten, i tak już zbrukany, rynek muzyczny tym, którzy poświęcili wiele wiele lat na naukę w dziedzinie muzycznej i ich wiedza dojrzewała w doświadczenie.

Rób to co Ci idzie najlepiej, a nie, że chcesz wejść w działkę, z którą boryka się naprawdę wielu cenionych muzyków i ma z tym przeogromne problemy.

Niech to nie będzie krytyka, lecz porada, że warto się głęboko nad tym zastanowić:)

Pozdrawiam!

...

A jak Ci powiem, że najlepiej właśnie idzie mi śpiewanie i ja to kocham robić; ale w miejscowości, w której mieszkam nie mam studia, ani znajomych, którzy się tym zajmowali to co mi odpowiesz?A mój materiał nie byłby byle jaki jak Mandaryny czy Brodki:P Wiem, że polski rynek muzyczny jest do bani i nie musisz mi tego mówić

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » środa 16 lis 2005, 18:54

...

A jak Ci powiem, że najlepiej właśnie idzie mi śpiewanie i ja to kocham robić; ale w miejscowości, w której mieszkam nie mam studia, ani znajomych, którzy się tym zajmowali to co mi odpowiesz?A mój materiał nie byłby byle jaki jak Mandaryny czy Brodki:P Wiem, że polski rynek muzyczny jest do bani i nie musisz mi tego mówić ...

Ja ci powiem tak: stwórz w wyobraźni projekt, znajdź producenta który to zrozumie, popytaj w urzedach (miasto, gmina..) czy Cie nie zasponsorują.

na studio, producenta licz 1200 do 2000 zł na np: cztery utwory

badź dalej taki ambitny i walcz o siebie...

trzymam kciuki i pozdrawiam

Awatar użytkownika
c&a

Post autor: c&a » środa 16 lis 2005, 18:59

Ja ci powiem tak: stwórz w wyobraźni projekt, znajdź producenta który to zrozumie, popytaj w urzedach (miasto, gmina..) czy Cie nie zasponsorują.

trzymam kciuki i pozdrawiam...

Projektów mam bardzo dużo...nawet są plany na teledyski ale gdzie znaleźć takiego producenta... (mieszkam pod Łodzią)?A miasto...to nie wiem czy zasponsoruje...powie, że nie ma kasy na takie głupoty...

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » środa 16 lis 2005, 19:04

Projektów mam bardzo dużo...nawet są plany na teledyski ale gdzie znaleźć takiego producenta... (mieszkam pod Łodzią)?A miasto...to nie wiem czy zasponsoruje...powie, że nie ma kasy na takie głupoty... ...

uprzedzam ze pakujesz sie w ciezki rynek

piszesz texty? w jakim klimacie sa twoje pomysły. mozesz cokolwiek mailem przesłać?

Awatar użytkownika
c&a

Post autor: c&a » środa 16 lis 2005, 19:17

uprzedzam ze pakujesz sie w ciezki rynek

piszesz texty? w jakim klimacie sa twoje pomysły. mozesz cokolwiek mailem przesłać?...

Wiem, że pakuję się w ciężki rynek, bo w Polsce w ogóle nie warto się w tym tarzać Teksty piszę, kiedy mi jest bardzo źle na sercu...a pomysły są w mieszance muzycznej Jest trochę ostrego rocka, prucia się trochę rapu i ciętego języka:) Połączenie LP, głosu wokalistki Evanescence i Christiny Aguilery i szokowania Marylina Mansona:) Ma się pomysły

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » środa 16 lis 2005, 22:16

W Twoim przypadku widzę 2 wyjścia:

- poszukać ludzi, którzy zaaranżują jakoś Twoje kawałki (nie muszą być w Twoim mieście, jest internet itd) - choćby to miały być pilotażowe aranże

lub

- zaopatrzyć się w jakiś program do robienia podkładów i nauczyć się podstawowej harmonii (akordów)

W tym drugim przypadku, możesz mieć problem z konkurencyjnymi demami, bo dziś osiągnęły naprwdę wysoki poziom wykonania (nie mówię tu o kompozycjach, bo z tym jest fatalnie raczej). Nie mniej, polecając pierwsze rozwiązanie, życzę sukcesów

peter1pl

Post autor: peter1pl » czwartek 17 lis 2005, 00:42

A mój materiał nie byłby byle jaki jak Mandaryny czy Brodki:P Wiem, że polski rynek muzyczny jest do bani i nie musisz mi tego mówić ...

Na Brodkę to nie najeżdzaj bo ona śpiewać potrafi...

Jeśli potrafisz śpiewać, a nie potrafisz grać to może wyjściem jest znalezienie muzyków i skompletowanie zespołu, który (może) zrozumie Twoje pomysły.

trzymam kciuki i pozdrawiam...

tu chyba lekko zaniżyłeś ceny...

Ostatnio za nagranie 2 numerów zapłaciliśmy ok 1300zł - a nie było to drogie studio (typu Izabelin ) i część materiału nagrywaliśmy w domu...
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » czwartek 17 lis 2005, 13:13

Tak jak pisali przedmówcy - skoro piszesz texty i śpiewasz (mówisz, że dobrze) - to nie powinno być problemu.. producent się znajdzie.

Daj ogłoszenie - linka do próbki twego śpiewu, a capella - potem jesli jest tak jak mówisz - nie powinno być problemu.

Masa jest zdolnych ludzi - co szukają wokalistów. Ale dobrego wokalistę ciężko znaleźć - masa jest wynalazków na rynku - przemijają bez większego Echa :)

Na Hiciora jednego sezonu wystarczy promocja i troche $ w reklamę.

Aby stać się artystą - no niestety droga długa i kręta... latami się ciągnąca.

Wniosek:

Szukaj producenta... potem jak jesteś super głosem to już jak po maśle... gorzej jak tylko "wydaje Ci się że dobrze spiewasz" - można to skorygować (patrz. Mandaryna) - ale sukcesu nie wróżę.

pozdrawiam

/Mell
[addsig]
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

ODPOWIEDZ