Behringer MIC100 - fotki wnętrza

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
makaronix
Re: Behringer MIC100 - fotki wnętrza

Post autor: makaronix » środa 16 lis 2005, 15:49

...Witam.

1. Fachowcy elektronicy niech mnie wyprowadzą z błędu jeśli się mylę: Nie każda lampa aby pracować musi świecić jak żarówka.

2. Behringer, o ile mnie pamięć nie myli, nie ukrywa tego że te lampy są podświetlane (illuminated) i chyba nawet jest o tym mowa wprost w instrukcji.

3. Ten trick z diodami jest w wielu urządzeniach Behrnigera (MIC2200, T1952) i nnawet nie trzeba rozmontowywać obudowy aby ten fakt stwierdzić. Osobiście posiadawszy T1952 mam głęboko gdzieś jaka częśc elektroniczna odpowidzialna jest za "warmed" sound. Grunt, że "warmed" sound po dokręceniu gałki pojawia się i to mi wystarcza. Jak dla mnie mogą go robić nawet krasnoludki.

pozdrawiam...

Mój kolega ostatnio wymienił lampy we wzmaku, 12AX7 i coś tam jeszce i one nie świecą, a te stare świeciły, wiec są lampy które nie świecą a działają, bo wzmak gra
Mam 18 lat, jestem klawiszowcem, interesuje się szeroko pojętym dźwiękiem i wszystkim co z nim związane.

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » środa 16 lis 2005, 16:07

1. Fachowcy elektronicy niech mnie wyprowadzą z błędu jeśli się mylę: Nie każda lampa aby pracować musi świecić jak żarówka.

Katoda musi byc podgrzana zeby elektrony latwiej z niej sobie lecialy na spotkanie z anoda (chyba ze zostana wychwycone przez siatke). Wiec duza temperatura to niby lepiej, ale...

Ale w praktyce im wyzsza temperatura katody tym gorzej, bo:

- wieksze zuzycie energii

- wiecej ciepla do odprowadzenia

- mniejsza zywotnosc lampy

- mniejsza stabilnosc parametrow (bo rozpalony drucik sie lubi wyginac)

wiec wysilki producentow - kiedy jeszcze lampy byly powszechnie stosowane - szedl w kierunku obnizenia temperatury katody. Z czym w oczywisty sposob wiażą sie tez "efekty wizualne"

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » środa 16 lis 2005, 18:00

Czyli mr.Szkudlik...reasumując, czy możemy zatem postawić tezę, że: widząc w urządzeniu lampę , która nie świeci możemy raczej o niej pomyśleć, że jest nowoczesnie zaaplikowana, a o lampie która świeci, że albo inaczej nie może albo, że jest zaaplikowana przestarzale ?

pozdrowiska
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

peter1pl

Post autor: peter1pl » środa 16 lis 2005, 22:56

Mój kolega ostatnio wymienił lampy we wzmaku, 12AX7 i coś tam jeszce i one nie świecą, a te stare świeciły, wiec są lampy które nie świecą a działają, bo wzmak gra ...

Są różne 12AX7 - jedne świecą inne nie. Np. 12AX7 LPS (stosowane np. w Mesa Boogie) nie świecą.
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » środa 16 lis 2005, 23:15

więc oburzenie wszystkich Kolegów, w sprawie podświetlonych lamp w maszynkach Behringera wynika z utożsamienia "prawidłowej" pracy lampy z jej świeceniem - co jak widać jest błędnym założeniem. Innymi słowy: nie ma tu żadnej ściemy ani oszustwa. Zupełnie odrębną kwestią jest już to czy te lampy robią co powinny...ale to już zupełnie innny wątek i niekoniecznie zarezerowowany dla sprzętu Behringera.
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

wuwaldi

Post autor: wuwaldi » czwartek 17 lis 2005, 10:14

...Mój kolega ostatnio wymienił lampy we wzmaku, 12AX7 i coś tam jeszce i one nie świecą, a te stare świeciły, wiec są lampy które nie świecą a działają, bo wzmak gra ...

Są różne 12AX7 - jedne świecą inne nie. Np. 12AX7 LPS (stosowane np. w Mesa Boogie) nie świecą....

Jest tak,że lampy dużej mocy świecą mocniej, a te małej mocy słabiej.

np.EL34 mocno, a ECC84 słabo.
reżyser dźwięku, rencista

Awatar użytkownika
Hardi

Post autor: Hardi » czwartek 17 lis 2005, 21:01

... nie ma tu żadnej ściemy ani oszustwa...

Ściema przecież jest i to jak byk!!!
[addsig]
gadu-gadu 4021735

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » czwartek 17 lis 2005, 22:33

...

Powiedz, Hardi na czym ta ściema w/g Ciebie polega? Czy na tym, że wstawili diody za lampą. A co Ci przeszkadza, że te diody świecą? Przecież masz wyżej czarno na białym: lampa nie musi świecić żeby wykonywać swoją robotę, a skoro projektant wymyslił sobie że lampa bedzie podświetlana to co? Taki miał kaprys.Jego wola. Ile jest na świecie sprzetu z podświetlanym tym czy owym? Do nich nie masz pretensji?

pozdrawiam serdecznie

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » czwartek 17 lis 2005, 22:38

...... nie ma tu żadnej ściemy ani oszustwa...

E... W takim topowym Engl Savage Special Edition to jak jest? Myślisz, że to lampy dają taką poświatę? :) Rozbierałem ten wzmak...

Jacek

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 17 lis 2005, 23:52

Nie ujmując nic Behringerowi muszę się zgodzić z Hardim w jednym: to jest ściema. Ściemą jest w zasadzie każdy cent wydany przez producenta nie na coś co podnosi jakość wyrobu (jakkolwiek tę jakość rozumiemy), ale na wow-factor, czyli na ogłupianie naiwnego klienta. Oczywiście taki proceder uprawia bardzo wielu producentów i - co najbardziej martwi - ta tendencja jest coraz bardziej wzrastająca, zwłaszcza w segmencie urządzeń najtańszych, przeznaczonych z góry dla najmniej świadomych użytkowników. I to jest właśnie skandal, bo nie dość, że dostają oni zazwyczaj najpodlejszej jakości wyrób (statystycznie, oczywiście są wyjątki) to jeszcze dopłacają za to, że ich się robi w balona.

ODPOWIEDZ