Jaki mikrofon do rapu?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:
Re: Jaki mikrofon do rapu?

Post autor: matiz » czwartek 10 lis 2005, 20:10

Wydaje mi sie, ze nikt na tym forum nie przyjmie konkretnych rozwiazan, bo przeciez wiekszosc jest anonimowa i nasze rady sa tyle warte ile nasz nick . Oczywiscie mozna przesledzic, co kto i kiedy pisal, ale jak ktos jest poczatkujacy, to i tak niewiele z tego wynika. Tak wiec uwazam, ze nalezy raczej podawac informacje lub prostowac bzdury, niz podawac konkretne rozwiazania, co do ktorych zawsze pojawia sie mnostwo kontrpropozycji. Do rzeczy:

- mikrofon - Shure SM58 jest bardzo dobrym mikrofonem. W tej chwili jak wiesz (sadzac po podawanych cenach) jest na nie promocja w Polsoundzie, co jeszcze bardziej zwieksza ich atrakcyjnosc. Mozesz tez rozwazyc nieco tanszy 57 - niby "instrumentalny", ale po pierwsze sa precedensy , a po drugie to w sumie ten sam mikrofon, tylko bez glowki, tak wiec po zakupieniu za pare zlotych gabki na mikrofon mamy cos podobnego, a z drugiej strony masz mozliwosc uzyskania mniejszej odleglosci od membrany, co moze byc zrodlem ciekawych brzmien. Oczywiscie sa lepsze i moze nawet tansze mikrofony do konkretnego glosu/osoby niz 57/58 - ale ten shure jest uznanym standardem i w sumie jedynym mikrofonem (poza u87), ktory mozna postawic "w ciemno" przed kazdym wokalista i ten zabrzmi i przede wszystkim nie bedzie marudzil. Cena jest atrakcyjna, wiec nie ma co sie zastanawiac. Co do tanich chinskich pojemnosciowek - zobacz sobie test mikrofonu audix na www.e-muzyk.pl - tam jest porownanie wcale nie najtanszego chinczyka z dynamicznym. Roznica jest, oczywiscie, ale dynamiczny moze byc dodatkowo wykorzystywany na koncertach, a jezeli wystepujesz na jakiejs "szytej" aparaturze z chinskimi mikrofonami dynamicznymi, to podlaczenie do tego samego kabla shura spowoduje roznice nieosiagalna w zaden inny sposob. Mikrofony pojemnosciowe w cenie shura IMO nie sa wiele warte, choc nad jakims wynalazkiem za 200PLN mozna by sie pochylic - wiecej zostanie na...

- karte - soundbastery nie sa takie tragiczne brzmieniowo. Maja sporo innych wad sterowniki, latencja, czestotliwosci probkowania - ale brzmienie toru audio da sie wykorzystac, pod warunkiem, ze nie korzystamy z...

- przedwzmacniacza mikrofonowego. Przedwzmacniacze mikrofonowe na kartach soundblaster sluza do telefonu internetowego. Podlaczanie tam czegokolwiek wi innym celu jest bez sensu i to wlasnie tworzy zla opinie tych kart. Zauwaz - ten przedwzmacniacz jest za darmo. W dodatku jest umieszczony w komputerze, zasilany z jego zasilacza, o innych drobiazgach nie wspominajac. Tak wiec soundblaster tak, shure tak, ale musisz miec cokolwiek, co pozwoli Ci wchodzic do komputera poziomem liniowym a nie mikrofonowym. Moze to byc nawet najtanszy wzmacniacz mikrofonowy lub lepiej najprostszy mikser (behringera) - ma wejscia mikrofonowe, zasilanie phantom do pojemnosciowki, wzmacniacz sluchawkowy, a jak pokombinujesz, to moze mikrofon i mikser za 500 znajdziesz. Do miksera mozesz podlaczyc tez najtansze mikrofony pojemnosciowe, wymagajace zasilania (wlasnie z miksera).

Wybor nalezy do Ciebie - tak jak pisalem, nie chce dawac konkretnych rad, bo IMO sa niewiele warte, ale sadze, ze troche informacji moze sie przydac

peter1pl

Post autor: peter1pl » czwartek 10 lis 2005, 20:18

...Moje pytanie brzmi nastepujaco: czy ten mikrofon bedzie dobrze dzialal z audigy lub live czy ktos takie cos wyprobowywal?

Ja próbowałem (kiedyś). SM57+SBLive!. Uwierz mi, dostaniesz tak zaszumiony i marny sygnał, że możesz się rozpłakać (w takiej sytuacji szkoda pieniędzy na porządny bądz co bądz Shure SM - już lepiej kupić Tonsila albo jakąś marnotę za 100zł i szaleć ).

Do "sensownego" nagrania, między mikrofonem a kartą będziesz potrzebował przedwzmacniacz (np. Audiobuddy, VB1 albo coś w tym stylu - jest tego trochę na rynku). Inaczej zapomnij o rozsądnym poziomie nagrania i szumów. Nie bez powodu SoundBlastera co niektórzy nazywają "Szumblasterem". Ja jestem w tej dobrej sytuacji że preamp (i to niezły) mam wbudowany w kartę.
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm

peter1pl

Post autor: peter1pl » czwartek 10 lis 2005, 20:25

No, cóż Matiz mnie wyprzedził z dobrą radą

[addsig]

Awatar użytkownika
Cyprio

Post autor: Cyprio » czwartek 10 lis 2005, 21:29

No to teraz zrozumiałem, dlaczego rapowcy wytłumiają sobie czaszkę beretkami...

...

golą na łyso, aby lepiej promieniowało...

Andrzejj

Post autor: Andrzejj » piątek 11 lis 2005, 11:44

Z tego co widze to sm58 nie da sie podlaczyc do SBlive bezposrednio wiec do audigy pewnie tez i jesli chce podlaczyc musze kupic ten mikser lub przedwzmacniacz. A czy mozliwe byloby kupienie samego miksera ew. przedwzmacniacza i podlaczenie do karty zintegrowanej, jak taki manewr wplynie na jakosc dzwieku? Z gory dzieki. pozdr
Cześć, jestem Andrzej

wuwaldi

Post autor: wuwaldi » piątek 11 lis 2005, 16:42

...Z tego co widze to sm58 nie da sie podlaczyc do SBlive bezposrednio wiec do audigy pewnie tez i jesli chce podlaczyc musze kupic ten mikser lub przedwzmacniacz. A czy mozliwe byloby kupienie samego miksera ew. przedwzmacniacza i podlaczenie do karty zintegrowanej, jak taki manewr wplynie na jakosc dzwieku? Z gory dzieki. pozdr...

Do karty zintegrowanej z płytą główną?

Mozna od tego zacząć, jeżeli płyta jest w miarę współczesna to nie powinno być gorzej w porównaniu do SBLive.

P.S. Ja mam Tonsila pojemnościowego podłączenego do wejścia mikrofonowego SB Live i nie szumi./Prawdopodobnie sygnał z mojego mikrofonu jest silniejszy niż z SM58/
reżyser dźwięku, rencista

peter1pl

Post autor: peter1pl » piątek 11 lis 2005, 19:57

Do karty zintegrowanej z płytą główną?

Mozna od tego zacząć, jeżeli płyta jest w miarę współczesna to nie powinno być gorzej w porównaniu do SBLive.

Będzie dużo gorzej, bo jednak Live! czy Audigy dysponuje dużo lepszymi przetwornikami. Nie ma co "żydować" i używać tego zintegrowanego śmiecia, skoro używany Live! można kupić na Allegro za ok. 80zł. Chyba że w ostatnim roku zaczęto produkować jakieś dużo lepsze zintegrowane układy dźwiękowe o których nie wiem...

P.S. Ja mam Tonsila pojemnościowego podłączenego do wejścia mikrofonowego SB Live i nie szumi./Prawdopodobnie sygnał z mojego mikrofonu jest silniejszy niż z SM58/...

Pojemnościowe mikrofony z reguły mają silniejszy sygnał. Ale "normalnej" pojemnościówki nie podłączysz bezpośrednio do wejścia Mic SB Live bo ona przecież potrzebuje zasilania, którego Live! nie zapewni. Chyba że ten mic to "wynalazek" na baterie...

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 11 lis 2005, 20:27

A czy mozliwe byloby kupienie samego miksera ew. przedwzmacniacza i podlaczenie do karty zintegrowanej, jak taki manewr wplynie na jakosc dzwieku?

Dopoki nie sprobujesz, nie bedziesz wiedzial. Karty zintegrowane z plyta sa niestety jeszcze gorsze, niz soudblastery - i tak jak jakosc dzwieku moze ale nie musi przeszkadzac, tak sterowniki juz tak - do soundblastera sa chocby kx, ze zintegrowanymi mozna probowac asio4all czy asio2ks, ale niskiej latencji umozliwiajacej nagrania wokalu bym sie raczej nie spodziewal. Moja propozycja jest nastepujaca: mikrofon i tak musisz miec. Poniewaz biednego nie stac na kiepskie i tanie rzeczy, SM57/58 jest IMO dobrym rozwiazaniem, przynajmniej na poczatek. Posiadajac taki mikrofon mozesz go podlaczyc do swojej zintegrowanej karty dzwiekowej i zobaczyc, czy to wystacza, a jak nie, szukac dalej. Jedyne, czym ryzykujesz, to koniecznosc posiadania roznych kabelkow albo przelotek.

wuwaldi

Post autor: wuwaldi » piątek 11 lis 2005, 20:50

Mic SB Live bo ona przecież potrzebuje zasilania, którego Live! nie zapewni. Chyba że ten mic to "wynalazek" na baterie......

Ten wynalazek jest na baterię, ale od niedawna używam zasilacza 48V.
reżyser dźwięku, rencista

Awatar użytkownika
maslak_s

Post autor: maslak_s » piątek 11 lis 2005, 20:57

obserwuje ten temat juz pare dni i poza "shure" nie uslyszalem zadnej marki mikrofonu

posiadam

e-mu 1212

soundcraft compact 4

i chcialbym sie dopytac jaki dokupic do tego mikrofonik (oczywiscie pojemnosciowy), oczywiscie zeby nie bylo zbyt drogo ale dobrze, zebym nie musial go za jakis czas wymienac na cos lepszego tylko poprostu kupic i zeby byl juz na stale... oczywiscie nie mam kasy na mikrofony za tysiace zl, myslalem o czym do maks 800 zl... co polecacie?? oczywiscie do rapu
www.klub.agaton.pl

Zablokowany