Jaki mikrofon do rapu?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
wuwaldi
Re: Jaki mikrofon do rapu?

Post autor: wuwaldi » środa 09 lis 2005, 20:58

"Konkretny" SM58 ma bardziej kierunkowa charakterystyke niz "niekonkretny" mikrofon pojemnosciowy? Mam pare pojemnosciowych shotgunow, ktore jakos przecza tej teorii

Efekt zblizeniowy jest w zdecydowanej wiekszosci przypadkow pozadany i wykorzystywany. "Zafarbem" ani rezonansem bym tego nie nazwal w zadnym razie....

Mówię o mikrofonach z normalną kardioidą, a nie o mikrofonach wybitnie kierunkowych, a takimi są shotguny.

Nie mówiłem o efekcie zbliżeniowym, na temat którego zdanie mam podobne, ale o takich nierównomiernościach charakterystyki częstotliwościowej, które dają efekt zabarwienia. Dotyczy to mikrofonów dynamicznych,których budowa predystynuje do występowania tego zjawiska. Mikrofony pojemnościowe zwłaszcza o małej średnicy z definicji mają charakterystyką równomierną w szerokim pasmie częstotliwości.
reżyser dźwięku, rencista

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 09 lis 2005, 21:12

Mówię o mikrofonach z normalną kardioidą

Ty wiesz, o czym mowisz, ale nie wszyscy sa jasnowidzami. Sa mikrofony z plynnie regulowana charakterystyka kierunkowa, ktora mozna pewnie zwezic bardziej niz w 58. Operujmy konkretami a nie "normalna kardioida", bo to zwlaszcza w swietle dwudziestopiecioletnich doswiadczen jest po prostu smieszne.

Nie mówiłem o efekcie zbliżeniowym, na temat którego zdanie mam podobne, ale o takich nierównomiernościach charakterystyki częstotliwościowej, które dają efekt zabarwienia. Dotyczy to mikrofonów dynamicznych,których budowa predystynuje do występowania tego zjawiska.

Ale kto kazal nagrywac na dynamicznym? Dlaczego alternatywa SM58 ma byc dookolny pojemnosciowy?

Jezeli w kwestii efektu zblizeniowego masz podobne zdanie, to dlaczego pozbawiles syna mozliwosci korzystania z tego efektu?

Mikrofony pojemnościowe zwłaszcza o małej średnicy z definicji mają charakterystyką równomierną w szerokim pasmie częstotliwości.

Oczywiscie, ale:

- niekoniecznie dotyczy to mikrofonow MCO

- akurat w przypadku nagrywania w domu i odszumiania (o "odpoglosowywaniu" nie wspominajac) kuleditem nie demonizowalbym wplywu rownomiernosci charakterystyki na efekt finalny.

wuwaldi

Post autor: wuwaldi » środa 09 lis 2005, 21:29

<>wiesz, o czym mowisz, ale nie wszyscy sa jasnowidzami. Sa mikrofony z plynnie regulowana charakterystyka kierunkowa, ktora mozna pewnie zwezic bardziej niz w 58. Operujmy konkretami a nie "normalna kardioida", bo to zwlaszcza w swietle dwudziestopiecioletnich doswiadczen jest po prostu smieszne.<>

Normalna kardioida to znaczy kardioida, a nie super ani hiperkardioida i powinno to być oczywiste.

<>Jezeli w kwestii efektu zblizeniowego masz podobne zdanie, to dlaczego pozbawiles syna mozliwosci korzystania z tego efektu? <>

A wjaki sposób go pozbawiłem?

Mikrofony pojemnościowe zwłaszcza o małej średnicy z definicji mają charakterystyką równomierną w szerokim pasmie częstotliwości.

<
- niekoniecznie dotyczy to mikrofonow MCO <>

dotyczy również MCO

- akurat w przypadku nagrywania w domu i odszumiania (o "odpoglosowywaniu" nie wspominajac) kuleditem nie demonizowalbym wplywu rownomiernosci charakterystyki na efekt finalny....

Nie potrafię odpogłosowywać.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 09 lis 2005, 21:52

A wjaki sposób go pozbawiłem?

A to mikrofony dookolne maja efekt zblizeniowy?

wuwaldi

Post autor: wuwaldi » środa 09 lis 2005, 22:06

...A wjaki sposób go pozbawiłem?

...

a nie mają?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 09 lis 2005, 22:08

......A wjaki sposób go pozbawiłem?

...

a nie mają?...

Tak na szybko:

"Proximity effect in music

The exaggeration of low-frequency sounds in a directional microphone when it is very near the sound source. An increase in bass response occurs when the sound source is near the microphone, a loss in bass response is experienced as the microphone is moved away."

wuwaldi

Post autor: wuwaldi » środa 09 lis 2005, 22:27

.........A wjaki sposób go pozbawiłem?

...

a nie mają?...

Tak na szybko:

The exaggeration of low-frequency sounds in a directional microphone when it is very near the sound source. An increase in bass response occurs when the sound source is near the microphone, a loss in bass response is experienced as the microphone is moved away."...

ano.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 09 lis 2005, 22:47

Myslalem, ze przeczytasz dokladnie i bez pogrubienia sie obejdzie - ale nie, wiec pogrubiam:

The exaggeration of low-frequency sounds in a directional microphone when it is very near the sound source. An increase in bass response occurs when the sound source is near the microphone, a loss in bass response is experienced as the microphone is moved away."

Dalej jest "ano"? Czy tam jest omnidirectional czy directional, bo slabo widze?

wuwaldi

Post autor: wuwaldi » środa 09 lis 2005, 22:57

Dalej jest "ano"? Czy tam jest omnidirectional czy directional, bo slabo widze?...

W porządku, masz rację.

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » czwartek 10 lis 2005, 08:51

...Glos wydobywa się nie tylko ustami, ale jest promieniowany przez całą czaszkę...

No to teraz zrozumiałem, dlaczego rapowcy wytłumiają sobie czaszkę beretkami...

Zablokowany