autor: JOURESY » środa 17 sie 2005, 07:28
...Witam,
Czy jest sposób na wyeliminowanie, bądź ograniczenie brzęczenia sprężyn werbla ...
Witam,
jest kilka znanych mi sposobów pozbywania sie sprężyn, przede wszystkim sprawdź jakość i naciąg sprężyn, oraz jakość membrany rezonansowej, oraz co ważne strój werbla, złe w/w komponenty moga zniweczyć wiele.
Co do sprężyn to one właśnie po to są by je było słychać, odpowiednio, dlatego też w membramofonach do których należą również bębny zjawisko rezonansu stanowi nieodzowny element ich działania. Ażeby okiełznać twoje sprężyny, należy regulować naciąg ich tak by były jak naicichsze, wówczas jednak werbel należy nagrywać w ujęciu dwumikrofonowym.
Nie obraź się, ale wydaje mi się że mamy tu do czynienia z nienalepszym werblem, oraz/lub ulęcie mikrofonowe zestawu posiada zbyt duże przesłuchy pomiędzy poszczegfólnymi mikrofonami,
... ale jeśli pomimo wszelkich zabiegów w ścieżce werbla nadal pojawiają się szmery wynikające z rezonansu pochodzącego z otoczenia, to wierz mi,że amplituda tych drgań jest wystarczająco mała by poradziła sibie z nią prosta bramka, która umiejętnie wykorzystana w torze rejestracji werbla zadowalająco rozwiąże tą przypadłość. Osobiscie widziałem różne sposoby ujęć zestawów perkusyjnych, lecz nigdy nie spotkałem się z sytuacją żeby z powodu sprężyn wynikały jakieś komplikacje, kiedyś pamiętam jak realizator w studio zjechał mnie za wyjący werbel, ale to już inna historia...
JoU