Wokal - sprzęt Phonica

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Zbynia
Re: Wokal - sprzęt Phonica

Post autor: Zbynia » wtorek 01 lis 2005, 12:24

no wlasnie - dobry wzmacniacz odkrecony na ful nie wykorzystuje swojej pelnej mocy tylko ma zostawione jeszcze sporo na piki.....

i przedewszystkim odkrecony na full nie generuje olbrzmich znieksztalcen jak graty typu wieza czy jakies kino domowe - odkrec na ful zobaczysz jak thd wzrastaja na ostatnich stopniach....

Awatar użytkownika
JanC

Post autor: JanC » wtorek 01 lis 2005, 13:05

Ok, ale w temacie mamy sprzęty klasy Behringer, Phonic, Yamaha ;)

Awatar użytkownika
JanC

Post autor: JanC » wtorek 01 lis 2005, 13:12

...Nie wiem na jakim szajsie wy pracujecie. Ja mowie o sprzecie profesjonalnym, gdzie przester z wzmacniacza jest tak trudno osiagnac ze jest to pomijalne. Profesjonalny wzmacniacz nie ma prawa sie przesterowac. Jak sie kupuje chinzczyzne to wasze zalozenia sa calkowicie sluszne w innym wypadku to totalne bzdury. Sprobujcie ochronic wtedy glosnik przed uszodzeniem w razie sprzezenia.

...

A tak nota bene, to po co taki ton? Niektórzy muszą sobie radzić z niższym budżetem. To nie jest tak że na gorszym sprzęcie się nie da grać. Trzeba tylko umiejętnie się nim posługiwać. Najważniejszy jest człowiek, nie sprzęt ;)

Zresztą jestem zdania że na koncerty w knajpach szkoda dobrego sprzętu, bo akustyka sal jest zwykle taka że różnicy po prostu nie ma... Lepiej kupić tańsze nagłośnienie FOH a skupić się na elementach które w tych warunkach mają szansę coś poprawić, np dla wokalisty mikrofon.

SM58 to taki standard branżowy (z niższej półki, bo prawidziwym standardem jest BETA 58A). Niestety osobiście uważam że jest jednym z gorszych mikrofonów w swojej klasie cenowej, typowe płacenie za markę. Uzbieraj na Betę, albo pójdź do sklepu i porównaj z Sennheiserami w podobnej cenie. Do męskich wokali, zwłaszcza niskich wydaje mi się że Sennheisery dają lepsze efekty. Ja sam śpiewam na e935.

horncqt

Post autor: horncqt » wtorek 01 lis 2005, 19:19

A tak nota bene, to po co taki ton? Niektórzy muszą sobie radzić z niższym budżetem. To nie jest tak że na gorszym sprzęcie się nie da grać. Trzeba tylko umiejętnie się nim posługiwać. Najważniejszy jest człowiek, nie sprzęt ;)

Zresztą jestem zdania że na koncerty w knajpach szkoda dobrego sprzętu, bo akustyka sal jest zwykle taka że różnicy po prostu nie ma... Lepiej kupić tańsze nagłośnienie FOH a skupić się na elementach które w tych warunkach mają szansę coś poprawić, np dla wokalisty mikrofon.

SM58 to taki standard branżowy (z niższej półki, bo prawidziwym standardem jest BETA 58A). Niestety osobiście uważam że jest jednym z gorszych mikrofonów w swojej klasie cenowej, typowe płacenie za markę. Uzbieraj na Betę, albo pójdź do sklepu i porównaj z Sennheiserami w podobnej cenie. Do męskich wokali, zwłaszcza niskich wydaje mi się że Sennheisery dają lepsze efekty. Ja sam śpiewam na e935....

Sory ale troche sie zrazilem jak ktos z taka pewnoscia tak mowi.

Masz poniekad racje. Ale generalnie jest tak ze i biednego na tanioche nie stac. Dlatego ze z takim sprzetem moze byc duzo problemow.Trzeba wedziec na czym mozna zaoszczedzic a na czym nie.Mysle ze wzmacniacze nie naleza do tej kategori( w rozsadnych granicach wszystko). Serwis, awaryjnosc. To nie tylko znieksztalcenia itd. Jedna z wazniejszych rzeczy w tego typu sprzecie jest bezawayjnosc. Jak wzmacniacz sie zepsuje to jak nie masz drugiego takiego go nie zastapisz. Jak sie w mikserze zepsuje jeden kanal to w 2 sekundy wszystko naprawisz.
[addsig]
GG: 5239173

Awatar użytkownika
b0ry5

Post autor: b0ry5 » środa 02 lis 2005, 22:40

dzieki za rady :)

mam tylko pytanko, której własciwie wyżej napisalem już ale nikt jakoś nie zwrócił uwagi ;)

Behringer PMH 2000 ma moc 250 W przy 4 ohm i 180 W przy 8 ohm.

jakie kolumny powinienem dobrać (moc, impedancja)?

jakie firmy polecacie?

Awatar użytkownika
JanC

Post autor: JanC » środa 02 lis 2005, 23:47

...dzieki za rady :)

mam tylko pytanko, której własciwie wyżej napisalem już ale nikt jakoś nie zwrócił uwagi ;)

jakie firmy polecacie?...

Otóż wałkujemy to tu trochę ;) Ja Ci powiem 200W 4 Ohm, ktoś inny 300W... Na pewno 4 Ohm jeśli zakładamy 2 kolumny. Jak kupisz 250W będzie ok.

Firmy... Ja mam LDM Pro i sobie chwalę, choć słyszałem ldmy których bym nie pochwalił ;)

horncqt

Post autor: horncqt » czwartek 03 lis 2005, 22:22

......dzieki za rady :)

jakie firmy polecacie?...

300W@4ohm ale wszystko zalezy od glosnikow, rozwiazania technicznego etc.

Firm nie polecam, bo prawie kazda firma ma dobre i zle produkty. Moglbym polecic konkretne produkty ale az tak w tanim sprzecie nie siedze. Wiele ludzi poleca RHsound, ale ja wybralbym Polaudio.
[addsig]

silver_sound

Post autor: silver_sound » piątek 04 lis 2005, 16:57

Witam

Cqt,

chyba cośik przegiąłeś, bo gdzie ceny Polaudio, a gdzie ceny RH sound....

Sam zawsze pisałeś że trzeba porónywać w tej samej klasie.....

Według mnie, jeśli idzie o paczki, to akurat Rh sound, będzie mniej ryzykownym zakupem, niż np: Behringer.

Jasne że paczki Polaudio sa bezkonkurencyjnie lapsze od obu firm, ale o "walizkę " forsy droższe....

jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

horncqt

Post autor: horncqt » piątek 04 lis 2005, 19:38

Silver oczywiscie ze lepiej rh od behr przynajmniej jezeli chodz o kolumny. A polaudio wymienilem dlatego ze wole kupic drozej polskie, jezeli nawet nie mam kasy.
[addsig]

ODPOWIEDZ