...sam zastanawiam sie nad oktawą mk 319. mam i znam studio project b. powiedzcie czy mozna mowic o jakims podobienstwie tych mikrofonow? chodzi mi o pare do rejestracji np chórów w kosciołach...
zapomniałem dodac ze jak na moje ucho to b1 ma dwie wady po pierwsze nierównomierna charakterystyka objawiajaca sie zwłaszcza w nachalnej górze a po drugie (zeby mnie zle nie zrozumiano ) dzwiek z b1 jest jakby daleki i nieosadzony, niezdefiniowany. ale oczywiscie to dobre mikrofony;-)
a z tą oktawą mk 319 to słysze same pozytywne opinie i zdaje sie ze są zupełnie inną klasą mikrofonów niż sp B1
przepraszam ze gmatwam ale jest juz dla mnie późoi i chyba juz się położe
MXL V69 czy Octava MKL2500
Re: MXL V69 czy Octava MKL2500
...Jedynie Oktawa , osobiscie przejechałem sie na MXL-ach ....
tzn.? co masz na myśli mówiąc "przejechałem sie na MXL-ach"?
[addsig]
tzn.? co masz na myśli mówiąc "przejechałem sie na MXL-ach"?
[addsig]
gadu-gadu 4021735
tu nie chodzi o opinie - szczerze to musisz sasm posluchac potestowac i wybrac lepszy - to co sie komus podoba nie musi podobac sie komus innemu....
mxl to tylko stary dobry 2001(hmm a moze 2003 nie..chyba 2001)
a lampa?juz wolalbym jakies stare akg(te od bulpów) bo z lampami roznie bywa....
a jesli para to dwa identyczne.....
mxl to tylko stary dobry 2001(hmm a moze 2003 nie..chyba 2001)
a lampa?juz wolalbym jakies stare akg(te od bulpów) bo z lampami roznie bywa....
a jesli para to dwa identyczne.....
Zastanów sie jeszcze nad SE Electronics Z 5600A
lecz on troszke drozej Cię wyniesie
ale moim zdaniem WARTO
poniewaz pracowałem na nim przez miesiac i po prostu nie zdejmowałem go ze stawywu, a miałem jeszcze mkl2500 w szafie. Chciaz kwesia upodobań i gustu
Oktava jest bardziej, moze głupio to zabrzmi - vintage
a SE jest bardzo ciepły lecz oferuje bardziej przejrzysy sound.
lecz on troszke drozej Cię wyniesie

poniewaz pracowałem na nim przez miesiac i po prostu nie zdejmowałem go ze stawywu, a miałem jeszcze mkl2500 w szafie. Chciaz kwesia upodobań i gustu

Witam wszystkich.
Ja posiadam oktave i miałem MXLl'a 2003. Pewnie nie napisze tu nic odkrywczego ale moim zdaniem nie ma reguły. ogónie oktava jest extra, ale do wokalu (szczególnie żenskiego) to sie on nie nadaje. Natomiast przy porównaniu rejestracji gitar przesterowanych to moim zdaniem Oktava nie ma sobie równych wsród pojemników. MXL zdecydowanie wysiada. Jednak kiedy nagrywam ciche instrumenty akustyczne wybierałem MXL'a. W mojej opinii zaden z nich nie jest uniwersalny i nie daje naturalnego dzwieku. Oktava dosc wyraznie "trąci lampą" a MXL(przynajmniej mój model) ma bardzo wyraźna górę. Dlatego kupiłem pare oktavy mk-012 :)
Ja posiadam oktave i miałem MXLl'a 2003. Pewnie nie napisze tu nic odkrywczego ale moim zdaniem nie ma reguły. ogónie oktava jest extra, ale do wokalu (szczególnie żenskiego) to sie on nie nadaje. Natomiast przy porównaniu rejestracji gitar przesterowanych to moim zdaniem Oktava nie ma sobie równych wsród pojemników. MXL zdecydowanie wysiada. Jednak kiedy nagrywam ciche instrumenty akustyczne wybierałem MXL'a. W mojej opinii zaden z nich nie jest uniwersalny i nie daje naturalnego dzwieku. Oktava dosc wyraznie "trąci lampą" a MXL(przynajmniej mój model) ma bardzo wyraźna górę. Dlatego kupiłem pare oktavy mk-012 :)
No nic, dzięki za wszelkie opinie i sugestie, ale faktycznie będę musiał jednak samemu sprawdzić i porównać te mikrofony, gdyż zdążyłem się już spotkać z tak różnie skrajnymi opiniami…
pozdro
Przemek
[addsig]
pozdro
Przemek
[addsig]
gadu-gadu 4021735