Jak wyciszyć drzwi ?

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
Malin
Jak wyciszyć drzwi ?

Post autor: Malin » wtorek 01 kwie 2003, 11:26

Witam

Mój pokój w bloku nie jet może najprawdziwszym studniem z moich snów, ale jednak do pewnych nagrań i realizacji się nadaje. W związku z tym moje pytanie to jak wyciszyć drzwi, które po zamknięciu niewiele wygłuszaja i dzwięk przedostaje się do innych pokoi. Próbowałem zapychać "szparki" na około drzwi, ale mimo to niewiele to działa.

Czy problem polega na tym, że dzwi grają (rezonansują) i trzeba je czymś obić ze strony i czy to wystarczyło by ?

Pozdrawiam

Malin

www.malin.muzyk.info

Posiadam wydaną autorską płytkę w klimacie przyjemnego dla ucha rocka. Sprzedaję komputery.

Awatar użytkownika
PiotrK

Re: Jak wyciszyć drzwi ?

Post autor: PiotrK » wtorek 01 kwie 2003, 15:01

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony czwartek 31 sty 2019, 23:57 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
ciuchraj

Post autor: ciuchraj » wtorek 01 kwie 2003, 18:56

Ostatnio przerabiałem ten problem, najprostrzą metoda jest obicie drzwi wykładziną podłogową najlepiej z długim włosem,na podbiciu filcowym; doskonałe właściwości tłumiące ma korek, sprzedawany w arkuszach,tylko drogo wychodzi,;można zastosować tradycyjną tapicerkę drzwiową, która kosztuje w Praktikerze 49 zł( skaj+gabka), ale kijowo wygląda.Najlepiej z wszystkich materiałów pochłania dźwięk wełna mineralna grubości 5cm.Tylko czy chesz mieć takie grube drzwi. Absolutnie nie polecam styropanu.A tak na marginesie mówi sie rezonują nie rezonanzują.

pacinyo

Post autor: pacinyo » wtorek 01 kwie 2003, 22:22

...Witam

Mój pokój w bloku nie jet może najprawdziwszym studniem z moich snów, ale jednak do pewnych nagrań i realizacji się nadaje. W związku z tym moje pytanie to jak wyciszyć drzwi, które po zamknięciu niewiele wygłuszaja i dzwięk przedostaje się do innych pokoi. Próbowałem zapychać "szparki" na około drzwi, ale mimo to niewiele to działa.

Czy problem polega na tym, że dzwi grają (rezonansują) i trzeba je czymś obić ze strony i czy to wystarczyło by ?

Pozdrawiam

Malin

http://www.malin.muzyk.info

...

ja osobiscie bym ci polecil na drzwi korek, lub wykladzine. Doskonale wytlumiaja dzwiek wytlaczanki od jajek, ale estetycznie to tak sobie wyglada :( Walnij wykladzine!

Awatar użytkownika
misiek

Post autor: misiek » wtorek 01 kwie 2003, 22:28

ja osobiscie bym ci polecil na drzwi korek, lub wykladzine. Doskonale wytlumiaja dzwiek wytlaczanki od jajek, ale estetycznie to tak sobie wyglada :( Walnij wykladzine!...

No najlepsza będzie chyba wykładzina , chociaż myślę że i tak nie przyniesie to efektu jakiego oczekujesz

Drzwi to zapewne nie jedyny problem w nagraniu

Awatar użytkownika
misiek

Post autor: misiek » wtorek 01 kwie 2003, 22:29

heh chyba żle zrozumiałem pytanie

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 01 kwie 2003, 23:16

Doskonale wytlumiaja dzwiek wytlaczanki od jajek [...]

A to akurat jest bzdura wyssana z palca. Heh, nawet zrobiono kiedyś profesjonalne pomiary tej tekturki, żeby raz na zawsze obalić idiotyczny mit powtarzany przez tysiące naiwnych

Awatar użytkownika
yonash

Post autor: yonash » wtorek 01 kwie 2003, 23:46

A to akurat jest bzdura wyssana z palca. Heh, nawet zrobiono kiedyś profesjonalne pomiary tej tekturki, żeby raz na zawsze obalić idiotyczny mit powtarzany przez tysiące naiwnych

...

Faktycznie istnieje takie powszechne przekonanie, że adaptujac tanim kosztem np. sale na próby najlepiej użyć ww wytłoczek od jajek.

Odchodzac nieco od tematu (choc od drzwi do sufitu nie tak daleko )dowiedzialbym sie chetnie czego lepiej/zamiennie użyc. Oczywiscie mówie tu o tanich materiałach.

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » wtorek 01 kwie 2003, 23:57

Apropos wytłaczanek. Bzdura i nie. Jesli chodzi o wytłumienie do bzdura kompletna bo i niby jakim cudem. Ale jesli chodzi redukcję odbić, pogłosu to są rewelacyjne. Sam mam salę do prób wyłożoną ( ściany i sufit ) jajecznymi tekturkami i efekt jaki uzyskałem jest kapitalny. Sciany były gołobetonowe i pogłos jaki napierdzielał od scian był nie do zniesienia - zimny, krótki, kompletnie uniemożliwiający granie. Po wyłożeniu jajami (wyłącznie) jest przytulnie i miękko ( słuchowo ) Jeśli myślicie że to totalna amatorka to powiem że ściągnąłem sobie video ze strony Behemotha na którym chłopaki grają jeden numer ze swojej ostatniej płyty. Video było nagrane w ich sali prób. Wyglądała dziwnie znajomo.

Awatar użytkownika
dluk
Kontakt:

Post autor: dluk » środa 02 kwie 2003, 07:25

Ja mam drzwi zrobione z grubej płyty wiórowej (2,5 cm) i wytłumione 5 cm wełną mineralną. Efekt niezły, ale nie do końca dobry. Po dołożeniu drugich takich drzwi zrobiło się znacznie ciszej.

Jeżeli nie musisz mieć kompletnej ciszy, to 5cm wełny na drzwi powinno wystarczyć.

Łukasz

ODPOWIEDZ