Jaka końcówka?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Vibra
Jaka końcówka?

Post autor: Vibra » wtorek 27 wrz 2005, 00:28

Witam stoje wlasnie przed zakupem naglosnienia. Myslalem o jakis aktywnych pakach czy jakims powermikserze. Jednak przegladajac ryned doszedlem do wniosku, ze byc moze lepszym zakupem bedzie koncowka+mikser+kolumny. Chodzilem po sklepach, szukalem na www itd. Generalnie potrzebuje 2x200-300 Watt. Co myslicie o tych produktach,ktory radzicie kupic? ALESIS RA-500,CREST CPX 1500,PEAVEY PV 900,SAMSON SX1200,CROWN XLS 402,ADS LX-800. Dodam, ze chce zlozyc zestaw do wlasnego odsluchu na secenie, a na wzmacniacz chcialbym wydac 1500-2000zl

Pozdrawiam i prosze o pomoc w dokonaniu wyboru

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Re: Jaka końcówka?

Post autor: Łukasz1985 » wtorek 27 wrz 2005, 13:32

...Witam stoje wlasnie przed zakupem naglosnienia. Myslalem o jakis aktywnych pakach czy jakims powermikserze. Jednak przegladajac ryned doszedlem do wniosku, ze byc moze lepszym zakupem bedzie koncowka+mikser+kolumny. Chodzilem po sklepach, szukalem na www itd. Generalnie potrzebuje 2x200-300 Watt. Co myslicie o tych produktach,ktory radzicie kupic? ALESIS RA-500,CREST CPX 1500,PEAVEY PV 900,SAMSON SX1200,CROWN XLS 402,ADS LX-800. Dodam, ze chce zlozyc zestaw do wlasnego odsluchu na secenie, a na wzmacniacz chcialbym wydac 1500-2000zl

Pozdrawiam i prosze o pomoc w dokonaniu wyboru...

Ja mam PEAVEY PV 2600 i jestem bardzo zadowolony więc polecałbym Ci końcówje właśnie tej firmy, sprzęt jak najbardziej bezawaryjny pozatym wszystkie firmy ktore wymieniles chowaja sie przy Peavey.
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

horncqt

Post autor: horncqt » wtorek 27 wrz 2005, 16:01

HEhehe nono peavey jest najlepsza firma.

Do rzeczy:

Wszystkie produkty zagraniczne ktore wymieniles to tanie serie duzych koncernow. Czytaj to w ten sposob, ze jakosc slaba marka dobra a cena i tak wysoka. Radze zdecydowac sie na jakis polski wzmacniacz, jak znas sie w temacie to na pewno bediesz wiedzial co kupic.

[addsig]
GG: 5239173

horncqt

Post autor: horncqt » wtorek 27 wrz 2005, 16:01

PS PV 2600 to przestarzala koncowka i trudno ja nazwac bezawaryjna.

[addsig]

TeeR

Post autor: TeeR » poniedziałek 24 paź 2005, 14:52

Polecam ADS. Sam pracuję na takiej końcówce i nie mam zastrzeżeń. Używam jej od niedawna ale przeżyła wiele. Szczerze polecam.

Awatar użytkownika
JanC

Post autor: JanC » poniedziałek 24 paź 2005, 15:32

Wszystkie produkty zagraniczne ktore wymieniles to tanie serie duzych koncernow. Czytaj to w ten sposob, ze jakosc slaba marka dobra a cena i tak wysoka. Radze zdecydowac sie na jakis polski wzmacniacz, jak znas sie w temacie to na pewno bediesz wiedzial co kupic.

Cóż, z tym się nie zgodzę. Sam pracowałem długo na Crownie XLS402 właśnie w celach odsłuchowych i byłem zadowolony. Jakość bardzo dobra, tylko okrojone funkcje: brak limitera, wyjścia nie na speakonach, ale poza tym solidny, dobrze brzmiący wzmacniacz. Jak na tą cenę (nowy w sklepie 1600, na allegro widziałem po 1000) bardzo przyzwoite urządzenie.

Nie mówię że polskie wzmacniacze są złe ;) tylko nie zgadzam się z tym że tanie serie są takie tragiczne.

horncqt

Post autor: horncqt » wtorek 25 paź 2005, 09:55

Cóż, z tym się nie zgodzę. Sam pracowałem długo na Crownie XLS402 właśnie w celach odsłuchowych i byłem zadowolony. Jakość bardzo dobra, tylko okrojone funkcje: brak limitera, wyjścia nie na speakonach, ale poza tym solidny, dobrze brzmiący wzmacniacz. Jak na tą cenę (nowy w sklepie 1600, na allegro widziałem po 1000) bardzo przyzwoite urządzenie.

Nie mówię że polskie wzmacniacze są złe ;) tylko nie zgadzam się z tym że tanie serie są takie tragiczne. ...

XLS jest tak samo ania koncowka jak CE tym ze jest bardziej udana. Sam brak limitera swiadczy o braku profsesjonalizmu koncowki. Jest to absolutna podstawa. Co do dalszych rzeczy to jak wiadomo oszczedzona znacznie.
[addsig]

TeeR

Post autor: TeeR » wtorek 25 paź 2005, 12:56

XLS jest tak samo ania koncowka jak CE tym ze jest bardziej udana. Sam brak limitera swiadczy o braku profsesjonalizmu koncowki. Jest to absolutna podstawa.

...

Nie jestem specjalnie znawcą ale jakiś czas temu czytałem na forum, że aktywne kolumny Mackiego nie za bardzo się nadają bo mają limiter i on zmula brzmienie. A teraz czytam, że koniec bez limitera jest nieprofesjonalny? Nie za bardzo rozumiem (bez złośliwości z mojej strony).

silver_sound

Post autor: silver_sound » wtorek 25 paź 2005, 13:14

Nie jestem specjalnie znawcą ale jakiś czas temu czytałem na forum, że aktywne kolumny Mackiego nie za bardzo się nadają bo mają limiter i on zmula brzmienie. A teraz czytam, że koniec bez limitera jest nieprofesjonalny? Nie za bardzo rozumiem (bez złośliwości z mojej strony)....

Witam

Panowie, wy piszecie, a raczej myślicie o różnych "limiterach". Tak mi sie wydaje, że Horm cqt, ma na myśli WSLAŹNIK, a Ty kolego limiter elektroniczny...

To nie limiter "zamula" w tym MACKIE,a WŁAŚCIECIEL, przesterowując wzmacniacz, zatem pretensje "przed lustrem"...

Wszystkie wymienione niskobudżetowe wzmacniacze są cieniutkie, zatem weług mnie najrozsadniej mi będzie poprzeć, jawnie, to co w ukryty sposób napisał cqt, bierz Ads-a.

jk

Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

Awatar użytkownika
joszko
Kontakt:

Post autor: joszko » piątek 28 paź 2005, 10:58

XLS jest tak samo ania koncowka jak CE tym ze jest bardziej udana. Sam brak limitera swiadczy o braku profsesjonalizmu koncowki. Jest to absolutna podstawa. Co do dalszych rzeczy to jak wiadomo oszczedzona znacznie.

...

Seria XLS jest mocno okrojona pod względem uzytkowym (przełączniki, trwałość złączy ) i ma mały damping factor (nie nadaje się na suby),ale nawet w półprofesjonalnych rozwiązaniach zaspokoji zasilanie np "górek" w zestawie przodowym.
Mam 30 lat. Ukończyłem Politechnikę WrocławskąInteresuje mnie technika nagłośnieniowa i filmowa.

ODPOWIEDZ