Soft Sampler
Witam.
Szukam jakiegoś samplera z możliwością dpalenia próbki jakimś klawiszem i tym samym zatrzymać, na zmianę odpalam-zatrzymuję itd.
Kompletnie nie mam pojęcia jak to zrobić
pozdraiwma i dzięki za podpowiedź
Szukam jakiegoś samplera z możliwością dpalenia próbki jakimś klawiszem i tym samym zatrzymać, na zmianę odpalam-zatrzymuję itd.
pozdraiwma i dzięki za podpowiedź
drummer
Re: Soft Sampler
to bedzie problem - standartowo trzymasz klawisz probka gra puszczasz probka sie zatrzymuje
po co sobie komplikowac zycie?
chyba ze palcy ci nie wystarcza hehe......
po co sobie komplikowac zycie?
chyba ze palcy ci nie wystarcza hehe......
Jest taki programik EnergyXT - mozesz tam wrzucic sampla (podejżewam że chcesz wrzucać loopy) na ścieżkę i ustawić żeby włączał się jak naciśniesz np. C1 i zatrzymywał jak ponownie go naciciśniesz.
pozatym nie jest drogi (ok 40 $) i ciągle się rozwija :)
adres www.xt-hq.com
pozatym nie jest drogi (ok 40 $) i ciągle się rozwija :)
adres www.xt-hq.com
Analogi i cyfry fajne są 

Ja się dołaczę do tematu i zapytam o coś podobnego.
Chodzi mi o sampler (do loopów), który steruje się tak jak kolega wyżej pisze, ale zapętla próbkę wg. tempa projektu. Dokładniej: loop nie musi być idealnie przycięty i zapętlony do tempa projektu, tylko sampler wyzwala sampla na początku każdego taktu, niezależnie od tego, czy się skończył, czy jeszcze mógłby być odtwarzany.
Podobna opcja jest w NI Kontakt 2, ale tam sampel leci max. 64 razy (pewnie można to zmienić w Script Processorze) i z tego co udał mi się wyniuchać, nie ma możliwości wyzwalania sampla i jego zatrzymywania tym samym klawiszem.
Takie coś o czym piszę istnieje, jest to Scenario z NI Reaktora, ale troszkę mi nie pasuje jego obsługa, a nie jestem na tyle zaawansowany, żeby zmieniać całkiem podstawowe jego funkcje. Szukam więc czegoś małego, nieobciążającego procesor zbędnymi rzeczami
Pozdrawiam
Chodzi mi o sampler (do loopów), który steruje się tak jak kolega wyżej pisze, ale zapętla próbkę wg. tempa projektu. Dokładniej: loop nie musi być idealnie przycięty i zapętlony do tempa projektu, tylko sampler wyzwala sampla na początku każdego taktu, niezależnie od tego, czy się skończył, czy jeszcze mógłby być odtwarzany.
Podobna opcja jest w NI Kontakt 2, ale tam sampel leci max. 64 razy (pewnie można to zmienić w Script Processorze) i z tego co udał mi się wyniuchać, nie ma możliwości wyzwalania sampla i jego zatrzymywania tym samym klawiszem.
Takie coś o czym piszę istnieje, jest to Scenario z NI Reaktora, ale troszkę mi nie pasuje jego obsługa, a nie jestem na tyle zaawansowany, żeby zmieniać całkiem podstawowe jego funkcje. Szukam więc czegoś małego, nieobciążającego procesor zbędnymi rzeczami
Pozdrawiam
www.myspace.com/pchelki
Przecież żeby Ci próbka chodziła zapętlona, to najpierw sam musisz ją zapętlić "ręcznie" ustawiając markery. O ile wiem żaden sampler za Ciebie tego nie zrobi.
...Przecież żeby Ci próbka chodziła zapętlona, to najpierw sam musisz ją zapętlić "ręcznie" ustawiając markery. O ile wiem żaden sampler za Ciebie tego nie zrobi.
...
No ja właśnie bym chciał, żeby sampler po prostu odpalał próbkę na początku każdego taktu (lub rzadziej).
...
No ja właśnie bym chciał, żeby sampler po prostu odpalał próbkę na początku każdego taktu (lub rzadziej).
www.myspace.com/pchelki
-
- Kontakt:
Kazdy ACID ma taka mozliwosc (nawet z tych dla dzieci). Petla ktora przesluchujemy jest odtwarzana tak dlugo, jak dlugo chcemy. Oczywiscie, dostosowujac sie do tempa i tonacji projektu. W kazdym momencie (utworu) mozemy ja wlaczac i wylaczac sluchajac czy nam tu pasuje czy nie. Musi to jednak byc petla a nie pojedyncze uderzenie, inaczej bowiem trzeba ją zapętlić "ręcznie".
...Kazdy ACID ma taka mozliwosc (nawet z tych dla dzieci). Petla ktora przesluchujemy jest odtwarzana tak dlugo, jak dlugo chcemy. Oczywiscie, dostosowujac sie do tempa i tonacji projektu. W kazdym momencie (utworu) mozemy ja wlaczac i wylaczac sluchajac czy nam tu pasuje czy nie. Musi to jednak byc petla a nie pojedyncze uderzenie, inaczej bowiem trzeba ją zapętlić "ręcznie"....
Ano ja nie mam ACIDa i nie zamierzam go kupować tylko z tego względu...
Tak sobie myślę, że te dwie funkcje o które nam chodzi, są chyba w NI Intakcie. Jak ktoś posiada, to będę wdzięczny za ewentualne sprostowanie lub potwierdzenie. Tylko Intakt to też duży program, a mnie zależałoby na czymś malutkim.
Pozdrawiam
Tak sobie myślę, że te dwie funkcje o które nam chodzi, są chyba w NI Intakcie. Jak ktoś posiada, to będę wdzięczny za ewentualne sprostowanie lub potwierdzenie. Tylko Intakt to też duży program, a mnie zależałoby na czymś malutkim.
Pozdrawiam
www.myspace.com/pchelki
Pozdrawiam...
ściągnij Energy XT... coprawda sam nie zapętla (tzn. nie do końca
), ale może wszystko to co chcesz. Obadaj, naprawdę niedoceniany soft.
Pozdrawiam...
ściągnij Energy XT... coprawda sam nie zapętla (tzn. nie do końca

Analogi i cyfry fajne są 

...Witam.
Biorąc pod uwagę, iż nie każdy soft da sobie radę (w prosty sposób) z taką "zagwozdką" może powinieneś rozejrzeć się za sterownikiem E-mu X-Board. Tam za pomocą funkcji Latch bez bólu można to zrealizować. Polega to na tym, iż do każdego klawisza (z wydzielonej programowo klawiatury) można przyporządkować sobie pętlę. Naciskając klawisz - wyzwalamy ją, naciskajac ponownie ten sam klawisz - stopujemy. Inaczej: dźwięk wyzwolony klawiszem (note on) trwa dotąd, dopóki nie naciśniemy ponownie klawisza który go wyzwolił (wtedy ten wyśle note off). Przypuszczam(!), iż bez problemu taką akcję można też zaprogramować w Reaktorze. Tam można, znając jego wewnętrzny język programowania, wyczyniać wręcz cuda.
Biorąc pod uwagę, iż nie każdy soft da sobie radę (w prosty sposób) z taką "zagwozdką" może powinieneś rozejrzeć się za sterownikiem E-mu X-Board. Tam za pomocą funkcji Latch bez bólu można to zrealizować. Polega to na tym, iż do każdego klawisza (z wydzielonej programowo klawiatury) można przyporządkować sobie pętlę. Naciskając klawisz - wyzwalamy ją, naciskajac ponownie ten sam klawisz - stopujemy. Inaczej: dźwięk wyzwolony klawiszem (note on) trwa dotąd, dopóki nie naciśniemy ponownie klawisza który go wyzwolił (wtedy ten wyśle note off). Przypuszczam(!), iż bez problemu taką akcję można też zaprogramować w Reaktorze. Tam można, znając jego wewnętrzny język programowania, wyczyniać wręcz cuda.
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS