Wieszanie MIDI na Cubase SX

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
wir1
Wieszanie MIDI na Cubase SX

Post autor: wir1 » piątek 14 paź 2005, 15:52

Witam,

Już raz pare miesięcy temu przedstawiałem problem wieszania sie kompa przy używaniu midi z kotrolerem MK-461-c.

Praktycznie nie moge korzystac z midi poniewaz wiesza mi sie komputer i to totalnie (ctr+alt+del nie działa). Mam chyba mocny sprzet tzn sx + asio scope creamwera na PC 1 giga obsługi. Kiedyś mi ktos poradził bym wgrał Enigme ale chyba to nic nie daje lub ja nie wiem jak to zjeść.Niestety nie jestem zbyt zaawansowany i nie mogę sobie poradzić. Prosze o pilna pomoc i porade. Może jest jakiś błąd w konfigracji SX-a o którym ja nic nie wiem

Pozdrawiam

Szymon W.
Jestem niedoświadczonym realizatorem dźwięku mającym do dyspozycji dość zacny sprzęt

Awatar użytkownika
MB

Re: Wieszanie MIDI na Cubase SX

Post autor: MB » piątek 14 paź 2005, 16:19

A ten kontroler podłączasz przez USB czy przez interfejs MIDI? Jeśli przez USB, to zobacz jak się zachowuje przez tradycyjne MIDI. Mam jak najgorsze doświadczenia z obsługą USB w produktach Evolution.

audiophone
Kontakt:

Post autor: audiophone » sobota 15 paź 2005, 09:29

Czy ten cubase to oryginał ?
http://www.myspace.com/audiophone

Awatar użytkownika
flove

Post autor: flove » sobota 15 paź 2005, 12:05

...Witam,

Już raz pare miesięcy temu przedstawiałem problem wieszania sie kompa przy używaniu midi z kotrolerem MK-461-c.

Praktycznie nie moge korzystac z midi poniewaz wiesza mi sie komputer i to totalnie (ctr+alt+del nie działa). Mam chyba mocny sprzet tzn sx + asio scope creamwera na PC 1 giga obsługi. Kiedyś mi ktos poradził bym wgrał Enigme ale chyba to nic nie daje lub ja nie wiem jak to zjeść.Niestety nie jestem zbyt zaawansowany i nie mogę sobie poradzić. Prosze o pilna pomoc i porade. Może jest jakiś błąd w konfigracji SX-a o którym ja nic nie wiem

Pozdrawiam

Szymon W....

miałem kiedyś podobny problem z kaystation 61es ... w momencie kiedy wlaczalem cubase'a i wyastarczy ze wcisnalem podczas sesji jakikolwiek klawisz wszytsko stawalo ... :/ u mnie to byla ewidentnie wina zasilacza samego kompa , po wymianie jest git ... moze sprobuj podpiac ja jednoczesnie odlaczajac wszytsko z USB co jest ci niepotrzebne ... sparwdz wtedy co sie stanie ...

pozdr.

wir1

Post autor: wir1 » poniedziałek 17 paź 2005, 10:40

...Czy ten cubase to oryginał ?...

Tak,oczywiście. Jest to niestety wersja 3.01 a pisze to dlatego ,że czytałem na forum bardzo złe opinie na temat tej kompilacji

Pozdro

Szymon W.
Jestem niedoświadczonym realizatorem dźwięku mającym do dyspozycji dość zacny sprzęt

wir1

Post autor: wir1 » poniedziałek 17 paź 2005, 10:44

...A ten kontroler podłączasz przez USB czy przez interfejs MIDI? Jeśli przez USB, to zobacz jak się zachowuje przez tradycyjne MIDI. Mam jak najgorsze doświadczenia z obsługą USB w produktach Evolution....

Witam,

Podłączam i przez midi i usb i różnica jest tylko w czasie zawieszenia się. Jeśli chodzi o MK to zgadzam sie z Tobą ,że jest z nim problem i to głównie ze sterownikami. ale z drugiej strony po wyłączeniu controlera i pracy w midi z pozycji interfejsu też mi się wiesza.

Pozdro

Szymon W.

wir1

Post autor: wir1 » poniedziałek 17 paź 2005, 10:50

......Witam,

Pozdrawiam

Szymon W....

miałem kiedyś podobny problem z kaystation 61es ... w momencie kiedy wlaczalem cubase'a i wyastarczy ze wcisnalem podczas sesji jakikolwiek klawisz wszytsko stawalo ... :/ u mnie to byla ewidentnie wina zasilacza samego kompa , po wymianie jest git ... moze sprobuj podpiac ja jednoczesnie odlaczajac wszytsko z USB co jest ci niepotrzebne ... sparwdz wtedy co sie stanie ...

pozdr.

...

Witam

To bardzo ciekawe co piszesz. Może jest broblem w wew. zasilaczu kompa. Ja też mam wrażenie ,że mam jakieś tzw przepięcia.

Co do USB to czy możesz mi sprecyzowac co konkretnie mam odłączyc, czy tylko usb czy też np firwire.Pracuję na stole dedykowanym sac - 2,2 Radikala podłączonym przez USB . Czy uważasz ,że to on może mi mieszac w "papierach"?.

Pozdro

Szymon W.

Awatar użytkownika
flove

Post autor: flove » poniedziałek 17 paź 2005, 11:36

pozdr.

...

Witam

To bardzo ciekawe co piszesz. Może jest broblem w wew. zasilaczu kompa. Ja też mam wrażenie ,że mam jakieś tzw przepięcia.

Co do USB to czy możesz mi sprecyzowac co konkretnie mam odłączyc, czy tylko usb czy też np firwire.Pracuję na stole dedykowanym sac - 2,2 Radikala podłączonym przez USB . Czy uważasz ,że to on może mi mieszac w "papierach"?.

Pozdro

Szymon W.

...

Hej !

raczej stawiałbym nie tyle na błąd wewnętrzny co na zbyt małą moc zasilacza .. wogóle obserwowałem swego czasu dziwne zachowania

samego kompa ... po wymianie zasilacza było ok, podobnie na sprzęcie znajomego ...

Wiesz co do USB t ja kompletnie nie mam zaufania do tego portu i komunikacji przez niego :/ ... spróbuj odłączyć wszytsko co jest ci kompletnie niepotrzebne do pracy w danym momencie ... Z moich doświadczeń wynika iż tylko modem działął z klawiaturą poprawnie ... dochodziło do tego że musiałem odłączać nawet Spike'a :/ ... najbardziej w tym wszytskim szokujące było to iż zasilacz ( na którym działy się te fenomeny ) miał 350w czyli praktycznie powinien uciągnąć 2-3 urządzenia ...

Tak więc moja rada jest taka abyś na początek odłączył wszystko co jest c zbedne przy pracy z usb :/ ... i wtedy sparwdzić jak się będzie sprzęt zachowywal ...

Pozdr!

poet-1

Post autor: poet-1 » poniedziałek 17 paź 2005, 14:33

......

mam podobnie, zawsze gdy otwieram sciezke midi wiesza sie, z czasem przechodzi i jest w porządku, ale częsciej mam kłopoty wlasnie tego typu, chyba wina karty dzwiekowej-> aardvark lx6 pro+ przez midi sampler Akai s950.
diggin' in the crates

wir1

Post autor: wir1 » poniedziałek 17 paź 2005, 14:50

...miałem kiedyś podobny problem z kaystation 61es ... w momencie kiedy wlaczalem cubase'a i wyastarczy ze wcisnalem podczas sesji jakikolwiek klawisz wszytsko stawalo ... :/ u mnie to byla ewidentnie wina zasilacza samego kompa , po wymianie jest git ... moze sprobuj podpiac ja jednoczesnie odlaczajac wszytsko z USB co jest ci niepotrzebne ... sparwdz wtedy co sie stanie ...

pozdr.

...

Witam

Pozdro

Szymon W.

...

Hej !

raczej stawiałbym nie tyle na błąd wewnętrzny co na zbyt małą moc zasilacza .. wogóle obserwowałem swego czasu dziwne zachowania

samego kompa ... po wymianie zasilacza było ok, podobnie na sprzęcie znajomego ...

Wiesz co do USB t ja kompletnie nie mam zaufania do tego portu i komunikacji przez niego :/ ... spróbuj odłączyć wszytsko co jest ci kompletnie niepotrzebne do pracy w danym momencie ... Z moich doświadczeń wynika iż tylko modem działął z klawiaturą poprawnie ... dochodziło do tego że musiałem odłączać nawet Spike'a :/ ... najbardziej w tym wszytskim szokujące było to iż zasilacz ( na którym działy się te fenomeny ) miał 350w czyli praktycznie powinien uciągnąć 2-3 urządzenia ...

Tak więc moja rada jest taka abyś na początek odłączył wszystko co jest c zbedne przy pracy z usb :/ ... i wtedy sparwdzić jak się będzie sprzęt zachowywal ...

Pozdr!

...

Dzieki,próbuje rozwiązac problem ale bez rezultatu. Zawiesza mi sie i czasami nawet resetuje. Jeśli chodzi o zasilacz to mam 460 Watowy (wydaje mi sie ,że OK).

Co do MIdi i USB. Mam wrażenie ,że paradoksalnie lepiej mi chodzi na złączu USB niż podłączone poprzez midi bezpośrednio na Karcie. Sprzęt mam montowany przez MBS i jest tzw. wypasiony(oczywiście jak na amatorskie warunki). Mam wrażenie ,że ja sam robie coś nie tak ale z drugiej strony to totalne wieszanie sie nie powinno mieć miejsca nawet gdy mam coś popaprane w konfiguracji.

Może cos w sterownikach... nie wiem.

Pozdro

Szymon W.

ODPOWIEDZ