Preamp mikrofonowy - jaki?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
tomekk
Re: Preamp mikrofonowy - jaki?

Post autor: tomekk » piątek 14 paź 2005, 01:19

......a powiedz mi stary cos o tym co ja wypisałem...?

moze bym kupil cos ze sklepu i cos na "zamowienie"...

Nie znam tych produktow. Prawdopodobnie roznimy sie nieco preferencjami. O ile U87 jest dla mnie wzorcem (wzorzec wcale nie znaczy najlepszy!)

...

Kusi mnie natomiast SPL GoldMike mkII, zwazywszy na jego cene i brzmienie jakie oferuje. Zastanawiam sie nad tym czy warto wydawac duzo wiecej i kupicc Groove Tubes Vipre ktory oferuje tylko jeden kanał, czy moze TL'a Classic do ktorego nie mozna sie przyczepic Po prostu brzmi dobrze, chociaz w porownianiu z GT vipre wypada gorzej Zastanowie sie nad produktem Pana Jarkowskiego, i wracając do Twoich postów nie chodzi mi o mikrofon tylko o preampy ktore wymieniłem w pierwszej wypowiedzi

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 14 paź 2005, 01:26

bo ma za dużo góry? ...

Tak. Mysle, ze to sie moze dobrze sprawdzac na niskich i ciemnych, okraglych glosach, np. ciemnoskorych wokalistach. Natomiast wiem z doswidczenia, ze Braunera ciezko opanowac przy damskim wysokim i metalicznym glosie, w dodatku z polskim swiszczacym tekstem Juz na jasnym Sony C800G i na rownie jasnym AKG C12 mialem podobne problemy z takimi jasnymi wokalami, ale z Braunerem szlo mi znacznie gorzej. Co oczywiscie nie skresla tego mikrofonu, wrecz przeciwnie, jest to produkt z gornej polki, jednak wole w takich przypadkach np. U87

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
tomekk

Post autor: tomekk » piątek 14 paź 2005, 01:28

Debata o mikrofonach widze ze sie rozwija a panowie RODE CLASSIC ?

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 14 paź 2005, 01:32

...... tylko o preampy ktore wymieniłem w pierwszej wypowiedzi

Zrozumialem, jednak chodzilo mi o to, iz byc moze majac takie preferencje w mikrofonach, szukasz czegos wyjatkowego w preampach.

BTW nie wiem, jak Ty, ale ja dobrze bym sie zastanowil z kupowaniem preampu lampowego do lampowego mikrofonu. Lepiej zrobic troche testow, niz pozniej by sie mialo okazac, ze przesadnie ocieplony dzwiek staje sie w rzeczywistosci w miksie za bardzo zamulony. Mitow na tamat wylacznie dobrodziejstwa lamp bylo wiele a bedzie jeszcze wiecej...

Awatar użytkownika
tomekk

Post autor: tomekk » piątek 14 paź 2005, 01:35

..

BTW nie wiem, jak Ty, ale ja dobrze bym sie zastanowil z kupowaniem preampu lampowego do lampowego mikrofonu. Lepiej zrobic troche testow, niz pozniej by sie mialo okazac, ze przesadnie ocieplony dzwiek staje sie w rzeczywistosci w miksie za bardzo zamulony. Mitow na tamat wylacznie dobrodziejstwa lamp bylo wiele a bedzie jeszcze wiecej......

moze Avalon AD2022 ?

Awatar użytkownika
tomekk

Post autor: tomekk » piątek 14 paź 2005, 01:37

.....

BTW nie wiem, jak Ty, ale ja dobrze bym sie zastanowil z kupowaniem preampu lampowego do lampowego mikrofonu. Lepiej zrobic troche testow, niz pozniej by sie mialo okazac, ze przesadnie ocieplony dzwiek staje sie w rzeczywistosci w miksie za bardzo zamulony. Mitow na tamat wylacznie dobrodziejstwa lamp bylo wiele a bedzie jeszcze wiecej......

moze Avalon AD2022 ?...

ale Neumann nie jest lampowy... Nie mowie ze Braunera mam w domu, to jest znajomego ze sklepu a moj jest tylko U87 Wiec moze i lampa ?

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 14 paź 2005, 01:42

moze Avalon AD2022 ?...

Tez nie mialem okazji... Natomiast znam opinie ludzi, ktorzy nagrywaja przez Avalon'y. Krotko mowiac to nie jest tak, ze on jest przejrzysty, cos tam od siebie wnosi, nie zawsze bedzie najlepszy, gdy w racku stoi do dyspozycji podobnej klasy konkurencyjny sprzet.

Awatar użytkownika
tomekk

Post autor: tomekk » piątek 14 paź 2005, 01:45

...moze Avalon AD2022 ?...

Tez nie mialem okazji... Natomiast znam opinie ludzi, ktorzy nagrywaja przez Avalon'y. Krotko mowiac to nie jest tak, ze on jest przejrzysty, cos tam od siebie wnosi, nie zawsze bedzie najlepszy, gdy w racku stoi do dyspozycji podobnej klasy konkurencyjny sprzet.

...

To moze TL audio PA-1 i do tego kupie jakiegos Focusrite

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 14 paź 2005, 01:46

ale Neumann nie jest lampowy... [...] Wiec moze i lampa ? ...

Po prostu zaopatrz sie w bardzo dobry odsluch, dobre zrodlo dzwieku (porzadnie spiewajacy solit(k)a) i sprawdz, co bedzie dobre

Awatar użytkownika
tomekk

Post autor: tomekk » piątek 14 paź 2005, 01:49

...ale Neumann nie jest lampowy... [...] Wiec moze i lampa ? ...

Po prostu zaopatrz sie w bardzo dobry odsluch, dobre zrodlo dzwieku (porzadnie spiewajacy solit(k)a) i sprawdz, co bedzie dobre

...

mam a.d.a.m-y S3-A i P11-A ale nie mam skad wziasc do testów sprzetu

kumpel ma w sklepie tylko TL i SPL ktore słuchałem. Po reszte muszę sie wybrac do niemiec bo przy okazji chce kupic MPC4000

ODPOWIEDZ