Mam Yamaha AN1x, warto dokupić CS1x?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
COBAR
Mam Yamaha AN1x, warto dokupić CS1x?

Post autor: COBAR » czwartek 13 paź 2005, 13:19

witam!

mam an1x i chcialbym dokupic starsza siostre- cs1x

muzyka ktora tworze to psytrance,elektronika,techniawka...

nie wiem o ile uzupelni cs1x brzmienia an1x i czy warto dokupic cs1x

(jesli chodzi o parametry cs1x to znam je)

Jakie jest wasze zdanie?

Awatar użytkownika
mr-hammond

Re: Mam Yamaha AN1x, warto dokupić CS1x?

Post autor: mr-hammond » czwartek 13 paź 2005, 13:28

...witam!

Jakie jest wasze zdanie?...

Myśle ze nie warto , Cs1x brzmi jak prosty keyboard jeśli koniecznie chciałbs miec cs1x to zainteresuj sie yamaha qy70 , jest podobna a zyskujesz sekwencer , a posterujesz tym z an1x .

Uzupełnisz palete brzmien o te standardowe z Gm i Xg czyli akordeoniki , hammondy itd , Nie są to niewiadomo jakie cuda , ale za te pieniądze ... .

Z tego co pamietam qy 70 mozna za 700-800 zł wyszukac .

Wszystko zalezy od tego czego oczekujesz od instrumentu i co ma miec "silne" a co moze byc "słabe" .

Pozdrawiam

PAWEŁ

Awatar użytkownika
fabian
Kontakt:

Post autor: fabian » czwartek 13 paź 2005, 13:44

zapomnij o CS1x.. ten sprzet jest do ANa podobny tylko z wygladu.. charakterystyka dzwieku to zupelnie inna bajka..

w tej sytuacji nawet CS2x'a bym nie polecil..
the Sun Personality

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » czwartek 13 paź 2005, 13:51

...zapomnij o CS1x.. ten sprzet jest do ANa podobny tylko z wygladu.. charakterystyka dzwieku to zupelnie inna bajka..

w tej sytuacji nawet CS2x'a bym nie polecil.....

Oczywiscie ,kolega ma racje , ja bym do tego typu muzy polecił juz cs6x , tylko ze polecac mozna nawet Virusa :), wiadomo ze jesli kolega zastanawia sie nad cs1x to dysponuje okrojonym budżetem . Jeśli znasz cs1x tylko z wyglądu i z opisu polecam zapoznac sie "organoleptycznie":) być moze wtedy zmienisz zdanie , a jesli spodoba ci sie to radziłbym zainteresowac sie tym qy70 bo dostajesz praktycznie tyle samo tyle ze z sekwencerem , oczywiscie bez klawiatury .

Pozdrawiam :)

PAWEŁ

COBAR

Post autor: COBAR » czwartek 13 paź 2005, 13:52

...zapomnij o CS1x.. ten sprzet jest do ANa podobny tylko z wygladu.. charakterystyka dzwieku to zupelnie inna bajka..

w tej sytuacji nawet CS2x'a bym nie polecil.....

a co sadzicie o mc-303?czy ta zabawka jest cos warta

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » czwartek 13 paź 2005, 14:03

a co sadzicie o mc-303?czy ta zabawka jest cos warta...

wiesz dla jednego jest to cud miód ,a inny powie ze nie rozumie idei powstania tego typu intrumentu. Wszystko zalezy od tego na czym opierasz swoje kompozycje , oraz czy grasz na zywo , bo moze nie tędy droga ?:)

Każdemu goovboxowi skończą sie patterny ;),a to samo zrobisz na komputerze i zawsze jestes " swiezy brzmieniowo'.

Tutaj decyzje musisz podjąc sam , czy chcesz kupic samograja czy poprostu instrument na którym trzeba grać .

Pozdrawiam

PAWEŁ

atlantic

Post autor: atlantic » czwartek 13 paź 2005, 14:32

...witam!

Jakie jest wasze zdanie?...

moment , moment , posiadałem ten instrument i proszę go nie przyrównywać do jakiegoś keyboardu , brzmienia zawsze można załadować nowe (nikt nie mówi że całe 256 presetów musi być super , zawsze można znaleść coś dla siebie) - mało tego w necie ? wszystko zależy za jaką cenę ,ponadto jako klawiatura sterującą spisywał się super , do tego kontrolery którymi można w czasie rzeczywistym strować vst - oczywiście kolejność była następująca Cs1x , Cs2x , An1x , Cs6x - zazwyczaj wszystko co nowsze jest lepsze i zdecydowanie An przewyższa Cs1x - ale nie róbcie z niego keyboardu na weselicha

Awatar użytkownika
fabian
Kontakt:

Post autor: fabian » czwartek 13 paź 2005, 14:41

moment , moment , posiadałem ten instrument i proszę go nie przyrównywać do jakiegoś keyboardu , brzmienia zawsze można załadować nowe (nikt nie mówi że całe 256 presetów musi być super , zawsze można znaleść coś dla siebie) - mało tego w necie ? wszystko zależy za jaką cenę ,ponadto jako klawiatura sterującą spisywał się super , do tego kontrolery którymi można w czasie rzeczywistym strować vst - oczywiście kolejność była następująca Cs1x , Cs2x , An1x , Cs6x - zazwyczaj wszystko co nowsze jest lepsze i zdecydowanie An przewyższa Cs1x - ale nie róbcie z niego keyboardu na weselicha...

ok, ale sprzawdzi sie jako ten instrument, ktory efektownie (niczym blackmoore) rozwalimy na scenie ;)

btw. tutaj nie chodzi o presety, bo jest ich w sieci cala masa - do wyboru do koloru.. chodzi o jakosc dzwieku..

fatalnie brzmiacy filtr.. kiepsko brzmiace probki.. fatalny procesor efektow..

jako masterkeyboard tez niespecjalny - kiepska klawiatura..

jedyne co ma dobre to wygodne pitch bend/modulation..

AN1x rowniez bym nie porownywal z CS6x.. ten drugi brzmieniowo calkiem niezly ale to inna polka syntezatorow..

nie porownujcie sampleplayerow z syntezatorami..

pozdrawiam..

the Sun Personality

Awatar użytkownika
rezist
Kontakt:

Post autor: rezist » czwartek 13 paź 2005, 22:46

Tak, tak...

Przesłuchaj jeśli masz możłiwość dema lub presety z CS1x. Miałem ten synth dwa razy, raz w parze z An1x'em wlasnie i calkiem z nich bylem zadowolony, chociaz faktycznie gadaja roznie ze wzgledu na budowe toru syntezy.

CS wyposazony jest w spora ilosc barw - chyba cos ponad 450, porozwalana bankami po wszystkich presetach oraz posiada 256 brzmien performance - z czego 128 dla uzytkownika.

Jedyna w sumie wada jest mala ilosc pamieci trzymajaca probki, ale przy odpowiednim kombinowaniu layerami (pomocna jest darmowa aplikacja Tunem Up) filtrami i blokiem fx, mozna poskladac bardzo fajne pady czy nawet peudo analogowe brzmienia lead/bass. I to, ze raza troche plastikiem akurat dla Ciebie nie powinno byc wada.

Inna kwestia to cena. Oplaca sie kupic CS'a za 800 pln, moze 850 jesli jest w dobrym dtanie, w komplecie ma Blue Book oraz pokrowiec. W razie czego targuj sie ;)
"... lobbing na rzecz członków ..."

Awatar użytkownika
rezist
Kontakt:

Post autor: rezist » czwartek 13 paź 2005, 22:50

nie porownujcie sampleplayerow z syntezatorami..

pozdrawiam..

...

Nie bez przyczyny CS to skrot od Control Synthesizer. Oczywiscie, jest to sample player, ale syntezatorow bazujacych na probkach jest cala masa. Same barwy sa czyste i pochodza prosto z MU50. O filtrach i efektach rowniez mam lepsze zdanie.
"... lobbing na rzecz członków ..."

ODPOWIEDZ