Czy prąd ma wpływ na zapis dźwięku?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
diesrecords
Re: Czy prąd ma wpływ na zapis dźwięku?

Post autor: diesrecords » wtorek 11 paź 2005, 17:41

Witam,

A gdyby zasilać kompa z osobnego gniazda separowanego transformatorowo niż cały system (oddzielony od sieci także transformatorem 230/230) ?

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 11 paź 2005, 17:52

transformator nie jest filtrem i zapewnia jedynie izolację galwaniczną od sieci energetycznej. Rozwiązanie z zasilaniem tylko jednego elementu przez transformator całkowicie mija się z celem, a nawet jest niebezpieczne.

Awatar użytkownika
mc_iek

Post autor: mc_iek » wtorek 11 paź 2005, 18:40

Znacie?

Znamy!!!

Ty poczytajcie...

http://www.pcworld.pl/artykuly/40676.html

mam nadzieję, że da się to odczytać bo strona jest komercyjna lekko...

A jak się nie da to poszukajcie PCWorld Komputer z maja 2004. Tam jest spory tekst o UPS-ach.
... a tak sobie czasem cos dłubnę w dźwiękach...

diesrecords

Post autor: diesrecords » wtorek 11 paź 2005, 18:55

To że jest izolacją galwaniczną to wiem ale przynajmniej do sieci nie przedostaną się "brudy" wytwarzane przez zasilacze impulskowe.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 11 paź 2005, 19:38

...To że jest izolacją galwaniczną to wiem ale przynajmniej do sieci nie przedostaną się "brudy" wytwarzane przez zasilacze impulskowe....

zmartwię Cię: po pierwsze zwykłe transformatory przepuszczają sporą część tych brudów, po drugie to raczej chodzi o to, żeby te brudy nie wchodziły do systemu niż żeby nie wychodziły na zewnątrz, gdzie jest ich pełno (pralki, telewizory, wiertatki itd). Po trzecie - brudy doskonale przenoszą się przez masę, a w komputerze masa sygnałowa karty dźwiękowej niestety zawsze jest połączona galwanicznie z obudową i masą zailacza. Jedyny znany mi sposób na definitywne odcięcie się od zakłóceń to połączenie światłowodowe, np. karta z interfejsem ADAT, a całe studio (poza komputerem) zasilane właśnie poprzez transformator (co dodatkowo minimalizuje brum)

Awatar użytkownika
chlebow

Post autor: chlebow » wtorek 11 paź 2005, 21:39

......Mają własny układ generujący sinusoidę 50Hz

Taki uklad nie bylby zbyt sprawny, prawda?

Poza tym wydaje mi sei, ze jezeli w pliku dzwiekowym wystepuja pojedyncze trzaski oddalone od siebie, to jezeli nie jest to klasyczny przypadek siejacej lodowki i jej oczywistego wplywu na wszystkie urzadzenia elektroniczne, to sprawdzilbym tez wartosc bufora karty dzwiekowej, bo tego typu zaklocenia slyszalne podczas odtwarzania a nieslyszalne podczas nagrywania sa przeciez charakterystyczne wlasnie dla malych buforow czyli niskiej latencji.

...

masz racje, ale z tym juz probowalem....

pozostaje kwestia zasilania,

jutro moze bede mial ups ewer sinline 800, ale Mb napisal ze rozne upsy testowal i ..jest .nieciekawie.

Mysle ze ten sinline 800 podtrzyma mi caly lancuch rejestracji dźwięku dzieki czemu bede sie mogl przekonac czy zmierzam w dobrym kierunku......

Czasami nie ważne jaki bufor się ustawi a i tak szczela - konflikt karta - edytor + inne badziewia.
MAC G5 / 2GRAM / 2xUAD-1 / UAD-2 / Logic 9 / RME 800 / 2xMOTU HD 896 + 828mkII / HD2 Pro Tools 8 / 2x Lynx Aurora 16 / Audient ASP8024

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 11 paź 2005, 21:41

Czasami nie ważne jaki bufor się ustawi a i tak szczela - konflikt karta - edytor + inne badziewia

Tak - chodzilo mi o to, ze to niekoniecznie musza byc problemy z zasilaniem.

diesrecords

Post autor: diesrecords » wtorek 11 paź 2005, 22:38

A gdyby całe studio zasilać ze specjalnego trafa obniżającego 3 Fazowego z popularnej "SIŁY"?? Tam prąd nie jest chyba tak zaśmiecony jak w gniazdkach 230V...

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 12 paź 2005, 00:40

ale po co?czy tak naprawde macie az tak powazne problemy z zasilaniem?jesli tak to lepiej wymiencie cala instalacje

u mnie wiekszosc gratow jest na jednym gniazdku i nic nie brumi ani nie strzela - jedynie przy wlaczeniu preampu

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » środa 12 paź 2005, 13:56

...ale po co?czy tak naprawde macie az tak powazne problemy z zasilaniem?

ależ skadże...kliki te sa sporadyczne, ale są.

W moim przypadku jest to karta rme multifejs połączona światłowodem adat z przedwzmacniaczami digimax. wszystko dziala naprawde bdb, tylko te kliki ....oczywiscie zawsze moge je usunac w cubase za pomocą ołówka, ale jednak występują.

Może to o czym pisał kolega Chlebow czyli ,,Czasami nie ważne jaki bufor się ustawi a i tak szczela - konflikt karta - edytor + inne badziewia'', ale jak to sprawdzic? sprzęt nie przejawia zadnego wyraźnego konfliktu... pozostaje kwestia z pradem.

Dodam ze przedwzmacniacz presonus digimax juz raz byl w serwisie z powodu nieprawidlowego zasilana. Teraz kiedy jestem w czasie oczekiwania na nowego ups'a (stary ever mp300 wyczerpał swe zasoby) to gdy łlączam przedwzmacniacz podłączony bezposrednio do gniazda - serce mi jakby do gardla uderza, tak sie o niego boje....ehhhh

Mam nadzieje ze nowy ups ever sinline, który wydaje się byc jednym z lepszych na rynku rozwiaze mój problem.

Inna sprawa o której MB pisał Jeszcze nie spotkałem UPS-a, który generowałby prawdziwą sinusoidę, zazwyczaj jest w ich prądzie więcej harmonicznych niż w tym z gniazdka. A oglądałem róne modele APC, Evera, Ety i innych - budzi to we mnie mieszane uczucia...

pozdrawiam

ODPOWIEDZ