E-mu 1212 - działa po restarcie systemu
...ovca masz moze nowe sterowniki?
przy pierwszej wersji wywalenie sie jakiegos programu blokowalo asio - poprawili to w nastepnej edycji
przy kolejnej znow cos tam poprawili
a w ostatniej poprawili(podobno) opisywany blad oraz wlasnie brak inicjacji modulu docka przy starcie systemu
sprobuj na nowych sterach...
...to moze byc to; mam 2 systemy - na tym do HR nie mialem nigdy takiego problemu a tu mam zawsze najnowsze stery; natomiast na systemie 'do wszystkiego' nie dbam o uaktualnienia i wlasnie moze dlatego tak bylo;
dzieki - pozdrawiam
ovca
przy pierwszej wersji wywalenie sie jakiegos programu blokowalo asio - poprawili to w nastepnej edycji
przy kolejnej znow cos tam poprawili
a w ostatniej poprawili(podobno) opisywany blad oraz wlasnie brak inicjacji modulu docka przy starcie systemu
sprobuj na nowych sterach...
...to moze byc to; mam 2 systemy - na tym do HR nie mialem nigdy takiego problemu a tu mam zawsze najnowsze stery; natomiast na systemie 'do wszystkiego' nie dbam o uaktualnienia i wlasnie moze dlatego tak bylo;
dzieki - pozdrawiam
ovca
Jestem muzykiem; gram na skrzypcach el., klawiszach, gitarze... zapraszam na moja strone: www.ovca.republika.pl oraz strone zespolu BORDERLINE: www.borderline.art.pl !!!
Re: E-mu 1212 - działa po restarcie systemu
...ja mam 1820 od ponad roku i nie mialem podobnych historii, natomiast gdzies 2 razy mialem gorsza; nagle dzwiek milknie (poprostu nic nie dziala: winamp, cd, midi.... nic!); i restart nic nie pomaga; dlatego zostawilem aktywne przywracanie systemu na dysku bo tylko to pomaga!
Zauwazylem tylko, ze takie cos mialo miejsce po instalacji jakiegos nowego programu. Jesli ktos mial podobny problem i zna jakis inny sposob (bez przywracania systemu) to bylbym wdzieczny za pomoc!
pozdrawiam
BorderOvca...
Ja w takim przypadku (1212) naciskam prawym przyciskiem myszy na ikonę patchMix -restore defaults i po restarcie dźwięk powraca .
pozdr
hmmm... zainstalowalem nowe stery i problem sie powtarza :/
kurcze pomozcie... czego to moze byc wina?!
kurcze pomozcie... czego to moze byc wina?!
www.klub.agaton.pl
a masz moze karte zintegrowana odpalona w kompie?
sprawdz w ustawieniach audio co jest grane i ewentualnie zaznacz - uzywaj tylko preferowanych urzadzen
u mnie gra - w winampie ustawione direct sound - czyli emu
sprawdz w ustawieniach audio co jest grane i ewentualnie zaznacz - uzywaj tylko preferowanych urzadzen
u mnie gra - w winampie ustawione direct sound - czyli emu
...hmmm... zainstalowalem nowe stery i problem sie powtarza :/
kurcze pomozcie... czego to moze byc wina?!...
A ten zanik sygnału to następuje w przypadkowych momentach. Jak często ? Czy potrafisz wyłapać kiedy i w jakich sytuacjach przynajmniej ?
No bo tak to niewiadomo na razie gdzie szukać przyczyny
A jak zostawisz komputer na np. 1 godzinę to to samo się dzieje ?
Nowe stery dobrze jest instalować na świeżym systemie. Próba ich aktualizacji/nainstalowania na starych może różnie się skończyć.
kurcze pomozcie... czego to moze byc wina?!...
A ten zanik sygnału to następuje w przypadkowych momentach. Jak często ? Czy potrafisz wyłapać kiedy i w jakich sytuacjach przynajmniej ?
No bo tak to niewiadomo na razie gdzie szukać przyczyny

A jak zostawisz komputer na np. 1 godzinę to to samo się dzieje ?
Nowe stery dobrze jest instalować na świeżym systemie. Próba ich aktualizacji/nainstalowania na starych może różnie się skończyć.
kupiona karte podlaczylem wszystko poinstalowalem restart komputera no i pieknie jest dzwiek... nastepnego dnia wlaczam komputer, winampa a tu cisza... restart kompa i dzwiek znow jest. i to nie jeden raz dosyc czesto zdarza mi sie cos takiego ze nie ma dzwieku a po restarcie juz dziala :/ **********************
Jeszcze taki pomysł mi się nasuwa.
Przed uruchomieniem systemu odczekaj jakiś czas np. ~ 1-5 min.
Klawisz F8 zaraz po starcie biosu
Dopiero potem uruchom system (oczywiście w trybie normalnym).
Jeżeli w ten sposób działa karta dobrze to obawiam sie, że masz płytę główną do wymiany !
A ta płyta główna to nowa jakaś czy już używana ileś lat ?
Mierniki oczywiście "mrugają" w mikserku karty podczas odtwarzania ?
To tyle z pomysłów "na szybko".
Jeszcze taki pomysł mi się nasuwa.
Przed uruchomieniem systemu odczekaj jakiś czas np. ~ 1-5 min.
Klawisz F8 zaraz po starcie biosu
Dopiero potem uruchom system (oczywiście w trybie normalnym).
Jeżeli w ten sposób działa karta dobrze to obawiam sie, że masz płytę główną do wymiany !
A ta płyta główna to nowa jakaś czy już używana ileś lat ?
Mierniki oczywiście "mrugają" w mikserku karty podczas odtwarzania ?
To tyle z pomysłów "na szybko".
problem jest taki ze gdy wlaczam komputer to wchodze do XP i odrazu nie mam glosu, nie to ze nagle w jakims momencie przestaje grac. Tylko odrazu nie gra. Wszystkie potencjometry w patch mixerze dzialaja, wyswietlaja poziom (tak jakby normlanie muzyka z winampa grala), ale ja nic nie slysze. Restartuje komputer i wszystko dziala, chodz czasami musze restarowac dwa razy... plyta glowna no nie jest najswiezsza, ma juz z 2 lata... co radzicie ?
www.klub.agaton.pl
...problem jest taki ze gdy wlaczam komputer to wchodze do XP i odrazu nie mam glosu, nie to ze nagle w jakims momencie przestaje grac. Tylko odrazu nie gra. Wszystkie potencjometry w patch mixerze dzialaja, wyswietlaja poziom (tak jakby normlanie muzyka z winampa grala), ale ja nic nie slysze. Restartuje komputer i wszystko dziala, chodz czasami musze restarowac dwa razy... plyta glowna no nie jest najswiezsza, ma juz z 2 lata... co radzicie ?...
a i oczywiscie przy plycie jest zintegrowana karta ale ja w menadzeze urzadzen wylaczylem (jest zainstalowana, ale wylaczona)
a i oczywiscie przy plycie jest zintegrowana karta ale ja w menadzeze urzadzen wylaczylem (jest zainstalowana, ale wylaczona)
www.klub.agaton.pl
......problem jest taki ze gdy wlaczam komputer to wchodze do XP i odrazu nie mam glosu, nie to ze nagle w jakims momencie przestaje grac. Tylko odrazu nie gra. Wszystkie potencjometry w patch mixerze dzialaja, wyswietlaja poziom (tak jakby normlanie muzyka z winampa grala), ale ja nic nie slysze. Restartuje komputer i wszystko dziala, chodz czasami musze restarowac dwa razy... plyta glowna no nie jest najswiezsza, ma juz z 2 lata... co radzicie ?...
a i oczywiscie przy plycie jest zintegrowana karta ale ja w menadzeze urzadzen wylaczylem (jest zainstalowana, ale wylaczona)...
Myślę, że jest to problem plyty głównej - chipsetu jaki sie znajduje na płycie głownej. Spotkałem sie już z identycznymi sytuacjami. Musisz sprawdzic jaki chipset będzie odpowiedni dla Twojej karty.
Obawiam się, że w najgorszym przypadku będziesz musiał zmienić płyte główną.
Kartę zintegrowaną musisz wyłączyć w Biosie - może to jest przyczyna...
a i oczywiscie przy plycie jest zintegrowana karta ale ja w menadzeze urzadzen wylaczylem (jest zainstalowana, ale wylaczona)...
Myślę, że jest to problem plyty głównej - chipsetu jaki sie znajduje na płycie głownej. Spotkałem sie już z identycznymi sytuacjami. Musisz sprawdzic jaki chipset będzie odpowiedni dla Twojej karty.
Obawiam się, że w najgorszym przypadku będziesz musiał zmienić płyte główną.
Kartę zintegrowaną musisz wyłączyć w Biosie - może to jest przyczyna...
...problem jest taki ze gdy wlaczam komputer to wchodze do XP i odrazu nie mam glosu, nie to ze nagle w jakims momencie przestaje grac. Tylko odrazu nie gra. Wszystkie potencjometry w patch mixerze dzialaja, wyswietlaja poziom (tak jakby normlanie muzyka z winampa grala), ale ja nic nie slysze. Restartuje komputer i wszystko dziala, chodz czasami musze restarowac dwa razy... plyta glowna no nie jest najswiezsza, ma juz z 2 lata... co radzicie ?...
...a sprobuj cos takiego: jesli dodatkowo oprocz ikonki PatchMix na pasku masz tez ikonke 'glosniczka' to kliknij na niej 2x zeby wejsc do ustawien mixera audio systemu (jak nie masz, wejdz przez 'Ustawienia systemu', Dzwiek, zakladka 'Audio' - i Glosnosc w Odtwarzanie);
czasem mialem tak, ze po np. zagraniu w gre odtwarzanie dzwieku 'wave' wylaczalo sie samo (poprostu trzeba bylo w tym mikserze odhaczyc wyciszenie dzwiekow wave); mozliwe ze system sam robi to 'od czasu do czasu' u ciebie?
sprobuj - moze pomoze (bo u mnie tez wtedy wszystko 'hula' w PatchMix - tzn. 'widac dzwiek'
ale go nie slychac...)
pozdrawiam
ovca
...a sprobuj cos takiego: jesli dodatkowo oprocz ikonki PatchMix na pasku masz tez ikonke 'glosniczka' to kliknij na niej 2x zeby wejsc do ustawien mixera audio systemu (jak nie masz, wejdz przez 'Ustawienia systemu', Dzwiek, zakladka 'Audio' - i Glosnosc w Odtwarzanie);
czasem mialem tak, ze po np. zagraniu w gre odtwarzanie dzwieku 'wave' wylaczalo sie samo (poprostu trzeba bylo w tym mikserze odhaczyc wyciszenie dzwiekow wave); mozliwe ze system sam robi to 'od czasu do czasu' u ciebie?
sprobuj - moze pomoze (bo u mnie tez wtedy wszystko 'hula' w PatchMix - tzn. 'widac dzwiek'

pozdrawiam
ovca
Jestem muzykiem; gram na skrzypcach el., klawiszach, gitarze... zapraszam na moja strone: www.ovca.republika.pl oraz strone zespolu BORDERLINE: www.borderline.art.pl !!!