Mity i ideologie na forum EiS

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
JacekH
Mity i ideologie na forum EiS

Post autor: JacekH » niedziela 09 paź 2005, 21:24

Wzięło mnie Kilka luźnych refleksji...

Ilekroć zaglądam na nasze forum to coraz bardziej zastanawia mnie dlaczego obko Parandowskiego nie powstało u nas więcej książek o mitologii I to nie rzymskiej czy greckiej, a naszej, polskiej. Pewnie to niezbyt grzeczne i słuszne wytykać brak makaronizmów w wypowiedziach forumowiczów, ale wierzę, że dodanie do opinii popularnych skrótów IMO, IMHO itd. z pewnością byłoby bardziej wiarygodną formą wyrażania opinii, niż stawianie tez "słusznych, jedynych i niepodważalnych". W przypadku każdego sprzętu, programu, efektu itp. jako pewnik możemy podać dane techniczne, o ile ich nie przeinaczamy, a reszta to jak najbardziej subiektywne odczucia.

A tu co chwila pojawia się temat, w którym ktoś kategorycznie i z 300% normą pewności stwierdza, że tylko Makówka, że tylko Cubase, że tylko hardware, że tylko analog itd. itp. Przecież to rzecz gustu. I tylko ten gust plus doświadczenie tak naprawdę wydają opinię.

Mity o "równiejszych jedynkach" w Maku i tezie, że dlatego ta sama sesja z tym samym hardwarem i programem brzmi lepiej niż w blaszaku, że tylko analog, żadne wtyczki, że ten brzmi program brzmi "lepiej" niż inny,dzięki logice i artykułom w EiS chyba udało się jednoznacznie rozwiać. Nieomylność poza jednym "przypadkiem" chyba nie istnieje i warto weryfikować swoje poglądy.

A piję do tego, bo widzę po osobach, które pytają o błahostki,a otrzymują takie właśnie wypowiedzi, że są bardziej zdezorientowane, mają większy mętlik w głowie zanim zadały pytanie. Jeżeli forum ma służyć rzetelną wiedzą, a nie ją parodiować może starajmy się dzielić wrażeniami użytkowników-muzyków, a nie wydawać jedyne i niepodważalne opinie. Na nieszczęście bardzo często poparte jedynie innymi, podobnymi stwierdzeniami...

A "wzięło mnie" tak na skrobanie po przeczytaniu bieżących tematów. Nie tak dawno miałem kontakt z pierwszą ligą światowego jazzu - muzyków, realizaotra. I w wielu rozmowach właśnie na temat opinii, ocen - w tym sprzętu, nigdy nie padło stwierdzenie -"na pewno". Zawsze było "wydaje mi się", "według mnie" itd. A są to ludzie, którzy naprawdę mogą kształtować opinie. I co ważne, zrobili genialną muzykę na tym, co zastali - instrumenty, reszta sprzętu bez biadolenia, w serdecznej atmosferze, bez tej buńczuczności spotykanej tu na forum. I co niestety, naprawdę "niestety" dla nas - bez tej naszej polskiej awanturniczej duszy. To byli Włosi i Amerykanie. Abstrahując od tematu - może to właśnie odróżnia tę ich muzykę od naszej - o co ciągle toczą się boje na naszym forum - bo nie wyrosła w bólach kłótni i zawiści. To, że nie starają się innych przekonać do własnej jedynej i słusznej racji, a dysktutują i słuchają się nawzajem... Może i my tak spróbujemy?

Pozdrawiam powyborczo :)

Jacek

Awatar użytkownika
Feefrock

Re: Mity i ideologie na forum EiS

Post autor: Feefrock » niedziela 09 paź 2005, 23:08

... Może i my tak spróbujemy?

Jacek...

Trzeba by wyrzucić z tego forum ze 4 osoby, bo to one wprowadzają ferment.

Awatar użytkownika
maslak_s

Post autor: maslak_s » niedziela 09 paź 2005, 23:27

......

dobrze gada dac mu placka!! a tak naprawde zgadzam... pozdro ziomm... dluga i madra wypowiedz :]
www.klub.agaton.pl

Awatar użytkownika
Dobmatt

Post autor: Dobmatt » poniedziałek 10 paź 2005, 00:26

Niesłychanie rzadko pojawiają się tu wypowiedzi tak dojrzałe, wyważone i trafiające w sedno. Może właśnie dlatego ograniczyłem mój udział w dyskusji do naprawdę niezbędnego minimum, choć śledzę wypowiedzi innych skrupulatnie i regularnie. Dystans i umiar w opiniach, swojego rodzaju autorską skromność powinno cechować rasowe forum, a to przychodzi z wiekiem i doświadczeniem. Z drugiej strony pamiętam swoje szczenięce lata, gdy wydawało mi sie że wiem wszystko, gdy forsowałem opinie autorytatywnym tonem i bez cienia wątpliwości. Paradoksalnie im więcej miałem doświadczenia - w dziedzinie rejestracji dźwięku w tym przypadku - tym mniej miałem pewności w wygłaszanych opiniach. Dziś - oceniając dany produkt - staram się wydać sąd na temat

bardziej w kryteriach łatwości obsługi i rezultatów końcowych, niż brzmieniowych, które - przy dzisiejszym stanie technologii - wydają mi się dzieleniem włosa na czworo. Nie mam już ani chęci, ani zamiaru uzasadniać wyższości karty A nad kartą B, mikrofonu C nad mikrofonem D, preampu E nad F - tak naprawdę teraz to juz nie ma znaczenia. Nie mam zamiaru po raz tysięczny udawadniać, że bez analogowej części procesu rejestracji (w której odbywają się najistotniejsze procesy decydujące o brzmieniu) nie ma co gadać o wyższości technologii analogowej nad cyfrową, bowiem te dwa światy są ze sobą połączone na zawsze. Nie mam zamiaru przekonywać nikogo o wyższości syntezy analogowej nad cyfrową (lub na odwrót), bo to jest dzisiaj kwestia osobistych preferencji raczej niż wads i zalet. Nie będę twierdził, ze mój system ADAT jest najlepszy na świecie tylko dlatego, że służy mi wiernie i bez problemów w 24-bitowym zapisie muzyki...

Nauczyłem się zachować odpowiedni dystans do otaczających mnie wydarzeń i opinii. To przychodzi z wiekiem ... Mam nadzieję, że przy tym udaje mi się odróznić pyszałkowaty bełkot od rzetelnej informacji.

Dobmatt
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

Awatar użytkownika
mel

Post autor: mel » poniedziałek 10 paź 2005, 00:42

...Wzięło mnie Kilka luźnych refleksji...

A, bo to juz taka polska ulanska dusza panie Co by za szabelke i poomszy

A moze to jest tak, ze na swiecie jest niestety, a moze i stety tak, ze tych ludkow po prostu najczesciej stac na jakakolwiek z opcji, a wybieraja taka, ktora uznali dla siebie za wlasciwa. W Polsce niestety i na pewno niestety, niewielu stac na wybor i kupuja to, na co ich po prostu w danym momencie stac. I nie ma sie co dziwic, ze taki czlowiek za wszelka cene stara sie potem udowodnic innym, a moze przede wszystkim sobie, ze w pocie czola uciulane pieniadze wydal najlepiej. Do tego dochodzi czasem zal, czasem zawisc, i mieszanka wybuchowa gotowa. Bo...

...to juz taka polska ulanska dusza panie Co by za szabelke i poomszy

pozdrawiam

Awatar użytkownika
mel

Post autor: mel » poniedziałek 10 paź 2005, 00:50

No i nie demonizujmy az tak. Na szczescie, dla wiekszosci z nas to forum nie jest pepkiem swiata i kazdy po "wymianie zdan" wraca do normalnego zycia i spokojnie robi swoje. Bogatszy o... nastepne doswiadczenie?

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » poniedziałek 10 paź 2005, 09:36

.... Bogatszy o... nastepne doswiadczenie?

pozdrawiam

...

Pracując z wieloma zespołami, wyrobiłem sobie wiele nawyków, przyzwyczajeń i "swoich patentów". Kiedy zacząłem zaglądać na to forum, okazało się, że wiele rzeczy robię źle. Nie po fachowemu. I zacząłem stosować się to rad bardziej doświadczonych kolegów. Po pewnym czasie zauważyłem, że brnę w ciemną uliczkę. Powróciłem więc do "swojego". Nie uważam, że nie warto więc słuchać nikogo, wręcz przeciwnie należy. Ale teraz już wiem, że nie ma w tej dziedzinie wyroczni. Warto czytać, analizować i konfrontować te wiadomości ze swoimi. A czy się do nich stosować? Niech każdy posłucha swoich wypocin i będzie wiedział.

Awatar użytkownika
MG

Post autor: MG » poniedziałek 10 paź 2005, 12:48

...... Może i my tak spróbujemy?

Jacek...

...

Zgadza się - jest szczególnie jeden użytkownik, który nigdy nie odpowiada na zadane pytanie sensownie (z braku wiedzy - chyba) a ciągle dogryza bez sensu...kto śledzi forum wie o kogo chodzi...żałosny koleś...

Są też oczywiście autorytety - i tu spokojnie mogę wymienić MB czy MONTER-a - chylę czoła ku ich wiedzy!!!

R.B.

Post autor: R.B. » poniedziałek 10 paź 2005, 13:03

......... Może i my tak spróbujemy?

Jacek...

...

Zgadza się - jest szczególnie jeden użytkownik, który nigdy nie odpowiada na zadane pytanie sensownie (z braku wiedzy - chyba) a ciągle dogryza bez sensu...kto śledzi forum wie o kogo chodzi...żałosny koleś...

Są też oczywiście autorytety - i tu spokojnie mogę wymienić MB czy MONTER-a - chylę czoła ku ich wiedzy!!!...

I jeszcze JacekH , Dobmatt, ale zgadzam sie z przedmowca ze jest taki gosc i zamiast pomoc to tylko gnoi ludzi i nic niewnosi ..............

Pozdrawiam
Jestem muzykiem z zawodu. Muzyka kręci się cały czas do okoła mnie i ostatnio fascynuje mnie nagrywanie muzy w swoim małym studiu domowym.

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » poniedziałek 10 paź 2005, 13:21

I jeszcze JacekH , Dobmatt, ale zgadzam sie z przedmowca ze jest taki gosc i zamiast pomoc to tylko gnoi ludzi i nic niewnosi ..............

Przyganial kociol garnkowi

Hubi

ODPOWIEDZ