Logic czy Cubase?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
XLR8
Re: Logic czy Cubase?

Post autor: XLR8 » niedziela 09 paź 2005, 19:33

Logic ma zdecydowanie najlepsze wsparcie dla Mackie Control. Ma wsparcie rowniez dla sprzetu i wtyczek TDM oraz HTDM.

Cudownie. Zapomniałes jednak dodać, że Logic w wersji Apple jest pozbawiony wsparcia VST. No i ponieważ Apple produkuje przede wszystkim komputery, na pewo nie jest zainteresowane, by Logic działał jak należy na starszych komputerach tej firmy, dlatego wymyślają np. coś takiego jak Sculpture czy ten ichni pogłos splotowy.... żeby uzasadnić sens posiadania G5 i razem z softem sprzedać górę nowego sprzętu za grube pliki $. Ja się na to nie nabieram.

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » niedziela 09 paź 2005, 19:45

...Zdecydowanie Logic + Mac. To jedyny program, ktory ma "to cos" co pozwala na tworzenie takich produkcji jak Depeche Mode, Nine Inch Nails, Erasure i setki innych swietnie brzmiacych rzeczy...

Najarałeś się czegóś?
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 09 paź 2005, 20:13

...Zdecydowanie Logic + Mac. To jedyny program, ktory ma "to cos" co pozwala na tworzenie takich produkcji jak Depeche Mode, Nine Inch Nails, Erasure i setki innych swietnie brzmiacych rzeczy.

Oj, kolego, chyba się trochę zagalopowałeś.

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » niedziela 09 paź 2005, 20:36

Wydaje mi sie, ze obecnie wszystkie liczace sie pluginy maja wersje Audiounit, wiec VST nie jest chyba konieczne. W razie czego jest chyba jakis konwerter. To prawda, Mac jest duzo drozszy. Jednoczesnie wart swojej ceny. Jesli chcesz, to zaloz watek na dzwiek.org - tam mozna dodawac zalaczniki do postow i bede mogl pokazac Ci kilka zrzutow ekranow z mojego komputera, ktore dosc dobrze pomoga mi wyjasnic dlaczego uzywam Maca a nie PC.

Jesli chodzi o "jaranie czegos", to nie. Po prostu sa to jedni z moich ulubionych wykonawcow. Jednoczesnie mam duze doswiadczenie w pracy z muzyka i roznymi programami, wiec moge wyrazic w ten sposob swoje odczucia na temat Logica. Dla niektorych osob moze to byc wiarygodna i miarodajna opinia.
[addsig]

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 09 paź 2005, 20:40

Czy aby na pewno znasz znaczenie słowa "jedyny" ?

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » niedziela 09 paź 2005, 21:11

Czy nie lepiej skupic sie na pomocy koledze? Napisz dlaczego uwazasz, ze Cubase lub Logic to lepsze rozwiazanie wedlug Ciebie. To mu bardziej pomoze. Bardzo cenie Twoja wiedze i z ciekawoscia przeczytam co napiszesz.
[addsig]

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 09 paź 2005, 21:38

Nie napiszę, ponieważ dobrze wiem, że obiektywna odpowiedź na to pytanie nie istnieje. I Ty też o tym dobrze wiesz, jak również o tym, że dyskusje na ten temat były tutaj chyba z kilkanaście razy i do niczego konstruktywnego nie doprowadziły. Wszystkie argumenty za i przeciw zostały wyartykułowane, odsyłam do wyszukiwarki. Cóż można do tego jeszcze dodać? Kolejną wojenkę o to, czyja piaskownica jest większa?

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » niedziela 09 paź 2005, 23:40

Dodajmy do moich wypowiedzi "moim zdaniem" lub "na Twoim miejscu wybralbym...". Cubase to rowniez fajny program, ale wole Logica. Nalezy podkreslic, ze oba programy oferuja praktycznie to samo. Roznica polega w sposobie realizacji pewnych rzeczy. Pozdrawiam :)
[addsig]

Awatar użytkownika
mel

Post autor: mel » niedziela 09 paź 2005, 23:41

...Zdecydowanie Logic + Mac. To jedyny program, ktory ma "to cos" co pozwala na tworzenie takich produkcji jak Depeche Mode, Nine Inch Nails, Erasure i setki innych swietnie brzmiacych rzeczy...

Wymienianie przykladow kto na czym pracuje, to slaby pomysl, jednak i ja nie moge sie oprzec Peter Gabriel to tez mac i Logic7 I jak dla mnie to wystarczajacy argument choc nie jedyny rzecz jasna.

Awatar użytkownika
mel

Post autor: mel » niedziela 09 paź 2005, 23:44

..... No i ponieważ Apple produkuje przede wszystkim komputery, na pewo nie jest zainteresowane, by Logic działał jak należy na starszych komputerach tej firmy, dlatego wymyślają np. coś takiego jak Sculpture czy ten ichni pogłos splotowy.... żeby uzasadnić sens posiadania G5 i razem z softem sprzedać górę nowego sprzętu za grube pliki $. Ja się na to nie nabieram....

Nabierasz sie caly czas. To nie jest "typowe" dla Apple, to jest typowe dla wszystkich. Korzystajac z peceta jestes wolny od takiej polityki? Zart.

ODPOWIEDZ