Owszem, żeby grać na imprezach ogólnopolskich, a nawet i mniejszych trzeba posiadać licencję - inaczej gra się bezprawnie....
poproszę o źródło tych rewelacji
Licencja DJ'A
Re: Licencja DJ'A
...Owszem, żeby grać na imprezach ogólnopolskich, a nawet i mniejszych trzeba posiadać licencję - inaczej gra się bezprawnie....
poproszę o źródło tych rewelacji...
I podstawę prawną, bo rozumiem że skoro aż "nielegalne" to musi wynikać z aktu prawnego o randzie ustawy.
[addsig]
poproszę o źródło tych rewelacji...
I podstawę prawną, bo rozumiem że skoro aż "nielegalne" to musi wynikać z aktu prawnego o randzie ustawy.
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
...poproszę o źródło tych rewelacji...
Już dawno pewnie wyschło
Chociaż, jak tak dobrze to przemyśleć, to szkoda
, bo tytułem tego tematu powinno być: "Licencja na niezabijanie marnością" - i wiem co napisałem.
Już dawno pewnie wyschło

Chociaż, jak tak dobrze to przemyśleć, to szkoda

Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS
...O, to zwracam honor. Tego nie wiedziałem. A takowej linencji to kto udziela?...
Licencji udziela niejakie Polskie Stowarzyszenie Prezenterów Dyskotek, wszelkie informacje są dostępne pod tym nr tel.: 0 22 72050 63.
Co do legalności to tak jak pisałem wcześniej - było tak 2 lata temu i nie słyszałem, żeby w tej materii coś się zmieniło.
Skąd wiem:
Kiedy jeszcze chodziłem do szkoły, organizowano tam dyskoteki i nie mógł na nich zagrać nikt kto licencji nie posiadał, czepiał się do tego ZAIKS, który oczywiście również musiał być opłacony. Przy którychś z kolei rozliczeniach z imprezy (opłaty ZAIKSowskie) zażyczyli sobie świstek kto grał na imprezie i kserokopię jego licencji, uprawniającej go do grania na imprezach. Nie wiem co ma do tego ZAIKS, ale kiedy okazało się, że takowej licencji nie posiadał szkoła musiała zapłacić karę (niestety nie pamiętam jaka to była kwota). Stąd też mój wniosek, że granie bez licencji jest bezprawne, ale na jakiej podstawie ZAIKS wymagał zapłaty kary - nie mam pojęcia.
Druga kwestia legalności to sprawa już nie tyle licencji, co grania na czarno. DJ'owi, który posiada licencję łatwiej znaleźć pracę, bo zawsze to jakiś świstek dla pracodawcy i gwarancja dla DJ'a, że ma np. ubezpieczenie itd, natomiast osoby bez licencji mają większe kłopoty ze znalezieniem pracy, a przez to często gęsto grają "na czarno" bez żadnych umów, zabezpieczeń w razie jakiegoś wypadku itd.
To tyle ode mnie.
Licencji udziela niejakie Polskie Stowarzyszenie Prezenterów Dyskotek, wszelkie informacje są dostępne pod tym nr tel.: 0 22 72050 63.
Co do legalności to tak jak pisałem wcześniej - było tak 2 lata temu i nie słyszałem, żeby w tej materii coś się zmieniło.
Skąd wiem:
Kiedy jeszcze chodziłem do szkoły, organizowano tam dyskoteki i nie mógł na nich zagrać nikt kto licencji nie posiadał, czepiał się do tego ZAIKS, który oczywiście również musiał być opłacony. Przy którychś z kolei rozliczeniach z imprezy (opłaty ZAIKSowskie) zażyczyli sobie świstek kto grał na imprezie i kserokopię jego licencji, uprawniającej go do grania na imprezach. Nie wiem co ma do tego ZAIKS, ale kiedy okazało się, że takowej licencji nie posiadał szkoła musiała zapłacić karę (niestety nie pamiętam jaka to była kwota). Stąd też mój wniosek, że granie bez licencji jest bezprawne, ale na jakiej podstawie ZAIKS wymagał zapłaty kary - nie mam pojęcia.
Druga kwestia legalności to sprawa już nie tyle licencji, co grania na czarno. DJ'owi, który posiada licencję łatwiej znaleźć pracę, bo zawsze to jakiś świstek dla pracodawcy i gwarancja dla DJ'a, że ma np. ubezpieczenie itd, natomiast osoby bez licencji mają większe kłopoty ze znalezieniem pracy, a przez to często gęsto grają "na czarno" bez żadnych umów, zabezpieczeń w razie jakiegoś wypadku itd.
To tyle ode mnie.
Pozdrawiam
Znam kilkunastu polskich DJów, którzy cały nonstop objeżdżają kluby w całej Polsce, w tym największe kluby w Warszawie. Wielu z nich samych urządza własne imprezy i gra na nich. Gdybyś ich spytał o licencje to wyśmialiby Cię. Nie ma żadnego prawa nakładającego na DJ-a obowiązek posiadania jakiejkolwiek licencji i wygląda na to, że nigdy takiego prawa nie było. Lista zawodów wymagających licencji jest jednoznacznie zdefiniowana w odpowiednich ustawach, a reszta to są jakieś komunistyczne wymysły smutnych panów, którzy chcieliby kontrolować wszystko co się da. Nie daj sobie wciskać kitu.
...Nie wiem co ma do tego ZAIKS, ale kiedy okazało się, że takowej licencji nie posiadał szkoła musiała zapłacić karę (niestety nie pamiętam jaka to była kwota).
Myślę, iż teraz śmiało szkoła (chciaż było to zrobić znacznie wcześniej), do której dotarł "wysłannik" z ramienia Zaiksu i sprawdzał tę ew. "licencję" (gdzieś musza być dokumenty) może mu zrobić takie kuku, że pozostanie dziś z pustym basenem, który pewnie już wybudował.
...Stąd też mój wniosek, że granie bez licencji jest bezprawne, ale na jakiej podstawie ZAIKS wymagał zapłaty kary - nie mam pojęcia...
A było się spytać, bo to nie jest instytucja od sprawdzania takich rzeczy!
Myślę, iż teraz śmiało szkoła (chciaż było to zrobić znacznie wcześniej), do której dotarł "wysłannik" z ramienia Zaiksu i sprawdzał tę ew. "licencję" (gdzieś musza być dokumenty) może mu zrobić takie kuku, że pozostanie dziś z pustym basenem, który pewnie już wybudował.
...Stąd też mój wniosek, że granie bez licencji jest bezprawne, ale na jakiej podstawie ZAIKS wymagał zapłaty kary - nie mam pojęcia...
A było się spytać, bo to nie jest instytucja od sprawdzania takich rzeczy!
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS
gdyby byla taka bzdura - a jest to bzdura - to licencje musialby posiadac kazdy artysta wystepujacy na scenie i rowniez oplacac zaiks za granie wlasnych kawalkow.....
nie zabawiajmy sie w debuilizmy w stylu amerykanskiej RIAA bo tylko zglupiejemy od tego
tez znam paru dj i na 10000% nikt z nich nawet nie slyszal o czyms takim
nie zabawiajmy sie w debuilizmy w stylu amerykanskiej RIAA bo tylko zglupiejemy od tego
tez znam paru dj i na 10000% nikt z nich nawet nie slyszal o czyms takim
...no moze ze szkola przesadziełem ale chodzi mi gdzie moge dotac papierek bo z tym mozna łatwiej prace znalezc i byc na legalu, bo grac juz umiem ...
to fakt: 'nielegal' to słowo ostatnio coraz bardziej modne i 'trendy'... a może 'jazzy'? ;)
Pozdrawiam,
C.
to fakt: 'nielegal' to słowo ostatnio coraz bardziej modne i 'trendy'... a może 'jazzy'? ;)
Pozdrawiam,
C.