Poważne pytanie

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
tomekk
Re: Poważne pytanie

Post autor: tomekk » sobota 08 paź 2005, 12:12

...Kiedys mi ktos powiedział- 5 lat praktyki w studiu nagran i wtedy mozesz kupowac sprzet pozdrawiam...

Dokładnie tak! Jakbym się widział Od 5 lat mam studio i dopiero teraz mniej więcej wiem, jaki sprzęt chciałbym mieć.

Trudno tu coś doradzić. Wszystko zależy. Jak masz znajomości, wiesz jak dotrzeć do klientów i ogólnie widzisz, że będzie dobrze, to kupuj jak najlepszy sprzęt. Kupowanie tanich (dobrych jak za tą cenę ) rzeczy to porażka, szczególnie jak nie masz własnego doświadczenia. ...

musisz wiedzec co chcesz miec...i

to tak jakbys chcial porownywac audi A8 z mecedesem S a bmw 7- wszystko jest wspaniałe, kazde z nich jest swietne, a dlaczego? bo jest drogie i z najwyzszej półki, ale to od Ciebie zalezy co wybiezesz bo to Tobie ma pasowac, musisz wiedzec ze to Ci odpowiada a nie opierac sie na opini forumowiczów bo dla pana Kowalskiego bedzie pasował mercedes a pan Nowak ma Audi i mowi ze jest najlepsze...wiesz... pzdr

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 08 paź 2005, 12:20

ja robie dwa lata - sprzet wiedzialem jaki chce miec(oczywiscie tak zeby nie zbankrutowac a dobrze zrobic) juz od poczatku - bo przedewszystkim trzeba sie interesowac!!!!!

no i po dwoch latach moge powiedziec ze cos ogarniam ale - jeszcze dluuugo dluugo - mimo ze postepy sa..

ale pieniadze?hmmmm ciezka sprawa

wiec jak wiesz ze bedziesz mial porzadnych realizatorow z marka i klientow ktorzy placa zywa gotowka(porzadna) to ok -mozesz wchodzic

a jesli myslisz ze biznes sie rozkreci bo masz konsolete ssl to juz jestes bankrutem.....

wystarczy spojrzec na nasz rynek

Antheck

Post autor: Antheck » sobota 08 paź 2005, 17:55

Witam

Myślę, że w kwestiach gdzie w grę wchodzą pokaźniejsze pieniążki (a dla mnie np. 35k $ do takich należy) warto brać sobie do serca hasło, które ongiś gościło na łamach jednego z szanowanych tygodników opiniotwórczych w Polsce. Otóż: "Prawdziwego mężczynę można poznać po tym jak kończy" (za ewentualne nieścisłości w cytacie od razu przepraszam). Sens tego hasła można bardzo łatwo przenieść do sytuacji z zakładaniem i działaniem studia.

Jeśli to Twoje pierwsze kroki z własnym sprzętem, to może coś tańszego?

Kolejnym problemem jest to, że "system jest tak dobry jak jego najsłabsze ogniwo". Co oznacza, że sama SSLka nie wystarczy. Jeśli planujesz zakup takiego sprzętu to pomyśl o peryferiach i połączeniach jakie musisz wykonać. Pomyśl o akustyce studia jaką powinieneś mieć, aby trzymanie tam SSLki było sensowne.

Moim skromnym zdaniem kupienie takiego stołu musi mieć swoje uzasadnienie w pozostałych elementach studia (m.in. renomie realizatorów i producentów).

Nie chcę żebyś odbierał moją wypowiedź jako "negatywne nastawienie" albo coś w ten deseń. Staram sie po prostu zwrócić Ci uwagę na elementy, których być może nie wziąłeś pod uwagę.

Pozdrawiam serdecznie, Antheck
[addsig]
Stevie Wonder: "You're the best stage crew I've ever seen..."

FeNoL

Post autor: FeNoL » sobota 08 paź 2005, 19:40

...Mam do Was Pytanie:

Narazie jestem w fazie zbierania pieniędzy ale za rok czy półtorej roku będę blisko zakupu.

A więc myślę o otwarciu małęgo studyjka:

Pierwsze pytanie, Czy takie studio ma sznasę przetrwania ?

Po Drugie:

Myślę o konsolecie SSL 4040 lub Sountracs Solitaire

Co wybrać i czy SSL faktycznie jest Super ? :):):)

Pozdrawiam proszę was o odpowiedź !!!

Siemka

Łukaszo...

NIe zależnie od tego jakie masz doświadczenie, jak znane nazwisko i ile pieniedzy chcesz zainwestowac - jesli nie jestes pewien ze ci wyjdzie to ci nie wyjdzie!

Cała reszta to już sprawa drugorzędna, bo sprzęt to tylko narzędzie!

Awatar użytkownika
dluk
Kontakt:

Post autor: dluk » sobota 08 paź 2005, 20:19

...ja robie dwa lata - sprzet wiedzialem jaki chce miec(oczywiscie tak zeby nie zbankrutowac a dobrze zrobic) juz od poczatku - bo przedewszystkim trzeba sie interesowac!!!!!

Też wiedziałem, co chcę mieć. Cały plan studia miałem opracowany we wszystkich szczegółach. Kupiłem, poskładałem i było ok. Tyle, że bardzo szybko okazało się, że jakość pozostawia wiele do życzenia. No i zaczęło się wymienianie... A wszystko dlatego, że nie miałem żadnego doświadczenia praktycznego. Teoretycznie byłem oblatany na cacy.

Wniosek z tego taki - musisz wiedzieć czego chcesz. Ale tak z praktycznego punktu widzenia. Skoro masz kasę to wybór będzie łatwiejszy.

A co do opłacalności. Jeżeli wpakujesz w studio kupę kasy, to będziesz również musiał dać konkretną cenę za godzinę (żebo to wszystko miało sens), no chyba że działasz charytatywnie . Jednak wtedy nikt do ciebie nie przyjdzie z niedużym projektem, bo będziesz na to za drogi.

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 09 paź 2005, 20:39

wiec nie porywamy sie z motyka na slonce i nie bujamy w oblokach

ODPOWIEDZ